Az új kutatás szerint a munkamániások egyre többet lógnak a világhálón munka után, internetfüggővé válnak, és nagyobb valószínűséggel szenvednek elvonási tünetektől, amikor nem használhatják az információs szupersztrádát - írja a Házipatika.com.

A szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a vállalatok figyelmen kívül hagyják ezt a jelenséget, mivel a legnagyobb kockázatnak kitett alkalmazottak egyben a legsikeresebbek is.

"A kényszerese viselkedés akkor alakul ki, amikor az alkalmazott átlép egy bizonyos határt, és internethasználata egészségtelenné válik" - mondta Nada Kakabadse, a Henley School of Business szakértője.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

"Egyre több időt töltenek a világhálón, éjjelente háromszor kelnek fel megnézni az e-mailjeiket, rendszertelenül étkeznek, a személyes kapcsolataik is megsínylik a viselkedésüket, és szorongóvá válnak, ha nem férhetnek hozzá a számítógéphez. A sikerorientált alkalmazottaknak ez rosszabb, ők nagyobb valószínűséggel égnek ki hamarabb. Kezdik elveszíteni a józan ítélőképességüket, és hibákat követnek el."

A kutatók eredetileg arra számítottak, hogy a fiatalok és a munkanélküliek körében lesz a leggyakoribb a kényszeres internet-használat, mert nekik több a szabadidejük. Legnagyobb meglepetésükre azonban éppen a legsikeresebb alkalmazottak vannak kitéve a legnagyobb kockázatnak.

Az eredmények azt mutatták, hogy a túlzásba vitt munkavégzés a "legerősebb prediktora" a kényszeres internethasználat kialakulásának.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, egészség, munkamánia, karrier, siker