Valószínűleg éppen ennek a cikknek az olvasása helyett is éppen valami teljesen mást kellene csinálnunk, mondjuk haladni az előttünk tornyosuló feladatokkal. Ez azonban sokszor kellemetlen, unalmas, stresszes, nehéz vagy különösen nagy felelősséggel jár, így a halogatás mellett döntünk, sokszor nem is tudatosan. Az erőteljes félelem miatt, a logikával ellentétes módon nem kezdünk hozzá a feladatokhoz, annak ellenére, hogy tudjuk: maguktól nem készülnek el. 

Íme 8 módszer, hogy a halogatás ne ölje ki belőlünk teljesen az életkedvet, és ne görcsöljünk rá a munkára.

1. Bontsuk apró feladatokra!

Ha azon vesszük észre magunkat, hogy valami nagy feladat előtt állunk, mely félelemmel tölt el, bontsuk apró lépésekre a munkafolyamatot és mindig csak a következőre koncentráljunk. Tapasztalatok azt mutatják, hogy a munkavállalók szeretnek kisebb feladatokon a lehető leghamarabb túlesni. Egy apróbb munkának a végére érni, még ha nem is a teljes célt értük el vele és nem is spóroltunk vele semmi időt, pszichológiailag jó hatással van ránk.

2. Gondoljunk a jövőbeli célokra a jelen helyett!

Az egyik leggyakoribb indok, ami miatt nem tudunk hozzálátni bizonyos feladatokhoz, nem más, mint hogy a jövőbeli sikerek és előnyök helyett hajlamosak vagyunk a jelenbeli, azonnali dolgoknak elsőbbséget adni. "Miért is ruházzak be most egy nyelvtanfolyamba, helyette inkább veszek egy új telefont, az angol nyelvű munkaprojekt úgyis csak 6 hónap múlva kezdődik..." - érvelünk, amikor pontosan tudjuk, hogy a rövid távú előnyökért kár feláldozni a jövőt. 

A Business Insider szerint gondolkozzunk napokban, ne pedig hetekben vagy hónapokban, ez segíthet, hogy a hosszú távú célokat "közelebbinek" érezzük és gyorsabban cselekedjünk.

3. Figyeljük meg érzelmeinket!

A halogatás során gyakorlatilag egy ördögi körbe kerülünk. Idegesek vagyunk az előttünk álló feladatok miatt, ezért rákattintunk a közösségi médiára és fotókat, cikkeket nézegetünk annak érdekében, hogy egy kicsit feldobjuk a hangulatunkat. Egy óra múlva azon vesszük észre magunkat, hogy még mindig a közösségi médiát böngésszük és az elvesztegetett idő miatt még rosszabbul érzés tör ránk, mint amikor az egészbe belekezdtünk.

Kutatások bizonyították, hogy a negatív érzelmek képesek az önkontrollt csökkenteni, így valójában egy pozitív érzelmi hullámra van szükségünk. Szakértők szerint egyszerűen csak kezdjünk bele az egészbe és ne csináljunk olyan nagy ügyet a "startból". Az is jó módszer lehet, ha magunk elé képzeljük, hogy milyen jól fogjuk érezni magunkat, amikor befejeztük a munkát. 

Kerüljük el a halogatást a munkahelyen!

4. Használjunk applikációkat!

Ha az akaraterőnk cserben hagy, forduljunk a technológiához. Diákok egy csoportját megfigyelték, hogy milyen hatása van annak, ha a tanulók egy olyan applikációt telepítenek a gépükre, mely automatikusan blokkolja a "figyelemelterelő oldalakat" egy bizonyos, a diákok által beállított idő lejárta után. Azok a diákok, akik a weboldalak böngészésére saját maguk által beállított időkeretet a technológia segítsége nélkül akarták betartani, nem teljesítettek olyan jól, mint a kontrol csoport diákjai. 

5. Készítsünk "kísértés csapdát"!

Ez az elv azon alapul, hogy bizonyos kellemetlennek tűnő feladatok elvégzését olyan dolgokhoz kapcsoljuk, melyek örömet okoznak. Jó példa erre, amikor kedvenc zenéink hallgatását az edzőteremben töltött időre korlátozzuk, vagyis nem engedjük meg magunknak a zenehallgatást, csak akkor, ha a mindig halogatott edzésre eljutunk. A jutalmat és a rettegett elvégzendő munkát kapcsoljuk össze, így az utált tevékenység kevésbé tűnik majd kellemetlennek.

6. Kössük magunkat külső határidőkhöz!

Képzeljük el, hogy megígérjük magunknak, hogy végzünk egy bizonyos projekttel délután kettőig. Ez esetben a halogatásnak semmi sem szab gátat, hiszen saját magunknak tett ígéretet a legkönnyebb áthágni. Ígérkezzünk el azonban egy találkozóra fél háromra és máris sokkal nagyobb eséllyel fogjuk betartani az ígéretünket. Legyen az egy tornaóra, színház vagy találkozó, a tudat, hogy valahol várnak minket, és meg kell jelennünk, az egyik legnagyobb motiváló erő arra, hogy valóban be is fejezzük feladatainkat. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

7. Szálljunk le fellegekből!

A jövőbeli sikereink elképzelése jó motiváció lehet a halogatás elkerülésére, egyetlen feltétellel. Ahelyett, hogy a már elkészült feladatra koncentrálnánk, fókuszáljunk inkább a folyamatra, amelynek során azt meg kell valósítanunk. A végeredményről ábrándozni ugyanis sokszor azt jelenti, hogy átugorjuk az elvégzendő konkrét lépések átgondolását és leértékeljük azok jelentőségét. Kutatások bizonyították, hogy azok a diákok, akik a tesztek megírásának konkrét lépéseire összpontosítottak, jobb eredményeket értek el, mint azok, akik a jó jegyet képzelték maguk elé.

8. Bocsássunk meg magunknak!

A fentieket mind megfogadtuk, a tegnap estét mégis bébifotók nézegetésével töltöttük az interneten? Bocsássunk meg magunknak! Az által, hogy lelkiismeret-furdalásunk van a tegnapi halogatás miatt, rosszul fogjuk érezni magunkat ma, és így kevésbé valószínű, hogy újra meg fogjuk próbálni a halogatás nélküli munkavégzést.

Címkék: munkahely, karrier, halogatás, munkavégzés, motiváció, feladat

Készítette: Fogas Krisztina