Hazánkban a dolgozók fele számít arra, hogy karácsonykor egyszeri pénzjutalmat kap a munkahelyén. Hosszú távon azonban kevesebben örülhetnek: 2015-ben tízből hatan nem remélnek fizetésemelést - derül ki a Randstad Workmonitor 2014 utolsó negyedéves felméréséből.

Számítunk a pénzjutalomra

A magyar munkavállalók többet remélnek a karácsonytól, mint a nyugat-európai kollégáik. Hazánkban a megkérdezettek 55 százaléka számít az ünnepek alkalmából egyszeri pénzjutalomra, míg Németországban 48 százalék, az Egyesült Királyságban 43 százalék, Franciaországban 32 százalék, Dániában pedig csak 22 százalék vár bónuszt. A globális felmérés szerint az ázsiai és dél-amerikai országokban a leggyakoribb, hogy plusz pénzt kapnak karácsonykor az alkalmazottak, Mexikóban például a megkérdezettek 86 százaléka számít erre.

Karácsonyi ajándék a munkaadótól

Az új év már kevesebb munkavállalónak hoz örömöt hazánkban: csak a megkérdezettek 43 százaléka gondolja úgy, hogy 2015-ben növekedhet a fizetése.

A közép-európai régióban a magyarok így is a bizakodóbbak közé tartoznak (Szlovákiában például csak 32 százalék remél a jelenleginél több jövedelmet), sőt még Belgiumban vagy Luxemburgban is kevesebben számítanak fizetésemelésre, mint Magyarországon. Svájcban, az Amerikai Egyesült Államokban vagy az Egyesült Királyságban azonban már a megkérdezettek több mint fele gondolja úgy, hogy növekedni fognak a bérek.

Pesszimistán várjuk 2015-öt

"A bónuszokat és a fizetésemeléseket nyilvánvalóan az idei teljesítmény mellett a 2015-ös pénzügyi várakozások is befolyásolják" - magyarázta az eredményeket Baja Sándor, a Randstad Hungary ügyvezető igazgatója.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A felmérésben ezért arra is rákérdeztek, hogy a munkavállalók a gazdasági helyzet javulására számítanak-e hazájukban. "A globális átlagot nézve a többség bizakodó: 58 százalék bízik a gazdasági növekedésben. Még Portugáliában vagy Spanyolországban is, ahol az elmúlt években súlyos nehézségekkel kellett megküzdeniük az embereknek, 78, illetve 87 százalék vár további fellendülést" - tette hozzá Baja Sándor.

Magyarországon azonban a megkérdezettek meglehetősen borúlátók: csak 39 százalék vár növekedést, vagyis a világ nagy részével ellentétben mi inkább recesszióra készülünk 2015-ben. A 34 országra kiterjedő vizsgálatban ez az ötödik legalacsonyabb érték - a legpesszimistábbnak ezúttal Franciaország, Japán és Luxemburg bizonyult.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: bónusz, prémium, karácsony, év vége, munkahely, munkaadó, 2015