Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Hogyan válasszunk karriert?Milyen képzettséget szerezzünk? Milyen szakma illene hozzánk és egyáltalán, melyek azok az iparágak, ahol nagy eséllyel el tudunk majd helyezkedni? Kurtán Klára karrier-tanácsadó szerint bárhogyan is döntünk, soha nincs késő a változtatáshoz! „Hiszem, hogy mindenkiben ott vannak az erősségek, a tudás, tapasztalatok, amivel elérheti az álmait, és megtalálhatja a helyét a világban” - véli a másfél évtizedes HR vezetői és kiválasztási tapasztalatokkal rendelkező szakember, akivel a karrierválasztásról beszélgettünk.

Mit javasolna fiatal karriertervezőknek, a jelenlegi munkaerő-piacon melyek azok a szakmák/területek, ahol hiány van és ahol nagy eséllyel el tudnak majd helyezkedni?

„Ma sokféle jóslat és kijelentés terjed, de valójában nem tudjuk pontosan, hogy 10-20 év múlva mi lesz a sikeres állás és munkahely. Lehetnek olyan szakmák, amiket ma még nem ismerünk, és eltűnhetnek vagy csökkenhetnek olyanok, amik ma sikeresek. Amire fel kell készülni, az az, hogy nem lehet abbahagyni a tanulást és önfejlesztést. Az biztos, hogy egy alap diploma fontos, mert lehetővé teszi a további tanulást minden területen. Ma a legnépszerűbbek az informatikai, közgazdasági tanulmányok, de itt is tudni kell, hogy mire kilép az egyetemről valaki, már el is avult a tanultak jó része. Viszont a nyelvek és a kommunikáció biztos, hogy mindig fontos szerepet fognak betölteni.”

Mit javasolna a bölcsészdiplomával rendelkezőknek, számukra milyen lehetőségek adottak?

„Én azt látom, hogy a bölcsészdiplomával rendelkezőknek is lehetnek jó lehetőségeik. Ne felejtsük el, hogy a világ működéséhez mennyire fontos, hogy legyenek jó tanárok, újságírók, szociális munkások. De a bölcsész diploma ad egy általános világképet is, amit jól lehet hasznosítani nagyon sok helyen, akár a HR, a kommunikáció, a sajtó területén, akár bármilyen ügyfélszolgálati munkahelyen. Nagy hiba lenne, ha valaki 18 évesen sem merne már elindulni az álmai felé, mert ma lenézik ezeket a diplomákat. Én nagyon sok sikeres bölcsészt ismerek, aki szereti a munkáját, és hasznosítja a tanulmányait.”

Tudna említeni néhány olyan új munkakört, mely a legfrissebb technológiai fejlődésnek köszönhető és pár évvel ezelőtt még nem is beszélhettünk róla?

„Az informatika területén rengeteg új szakma jelenik meg. Akár a mobiltelefonok használatánál, akár az adatok felhasználásánál, az úgynevezett Big Data esetében. Ma már az, hogy informatikus nem mond semmit, hiszen annyiféle területe van, például a nagy szolgáltató központokban működő IT helpdesk-es munkakör sem volt még 10-20 évvel ezelőtt. De ugyanígy az online marketing, social media szakértő is egy viszonylag új szakma.”

Hogyan válasszunk karriert?

Hogyan látja a nyelvtudás témakörét, milyen nyelvekre érdemes hangsúlyt fektetni, illetve mennyire versenyképes ebből a szempontból a magyar munkaerő nemzetközi összehasonlításban?

„Kedvenc témám a nyelvtudás. Sajnos ebből a szempontból Magyarország még mindig el van maradva az európai országok nagy részétől. Ma már az angol nyelvtudás olyan, mint az írástudás. Ez az alap, ami kell ahhoz, hogy valaki jó munkát találjon. Az angol nyelvtudás megsokszorozza az álláskeresés esélyeit, és százezres nagyságrendben növeli is a fizetéseket. De ha ehhez hozzájön még 1-2 nyelv, az nagyon megnöveli a sikert. Azt látom, hogy a 2-3 nyelvet beszélő klienseimet szakmai háttér nélkül is számos cég keresi meg. Az biztos, hogy a nyelvtanulás a leghasznosabb befektetés. Higgyék el, társalgási, középfokú szintig mindenki el tud jutni, van, aki könnyebben, van, aki egy kicsit nehezebben.”

Karrier tanácsadóként hogy látja, kinek van a legnagyobb szüksége a karrier coachingra, kiknek a számára jelenthet ez nagy előnyt?

„Nagyon sokféle embernek és sokféle helyzetben segíthet a karrier coaching. Amikor valaki elkezdi a pályáját és keresi azt a helyet ahol fejlődhet, tanulhat, akkor jól jön, ha valakivel együtt átnézik az erősségeit, vágyait, és a lehetőségeit.

De 10-20 év munka után is sokszor áll elő az a helyzet, hogy újra kell és érdemes gondolni, hogy merre menjünk tovább. A sikeres karriert befutó emberek gyakran jutnak el arra a pontig, hogy már nem teljesen ugyanazt, ugyanott akarják folytatni, és keresik az új utakat, kihívásokat. A munkakeresők jó része nincs teljesen tisztában a saját erősségeivel, értékeivel, és ami szintén nagy probléma, hogy nem tudja, hogyan mutassa be magát az önéletrajzban, interjún, szociális médiákon. Ezekben a helyzetekben nagy lökést tud adni egy tapasztalt, profi karrier coach, tanácsadó.”

Fontoljuk meg a fenti tanácsokat, hogy még profibbak legyünk a karrierválasztásban, álláskeresésben. Még nem találtuk meg álmaink munkahelyét? Folyamatosan figyeljük a legfrissebb álláslehetőségeket, vagy keressünk személyre szabott beállításaink szerint. Ha növelni akarjuk esélyeinket, töltsük fel önéletrajzunkatkérjünk hírlevelet és Facebook értesítést, illetve töltsük le a mobil applikációt - Androidra ittiPhone-ra itt. Minél több lehetőséget és információt vizsgáljunk meg, mert annál jobb döntéseket hozunk majd.

    
 Készítette: Khojaste K

                      A Profession.hu Facebook oldala

                      A Profession.hu Instagram oldala