Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Életünk során számtalan lehetőséggel, egyszersmind akadállyal szembesülünk. Utóbbiak között akadnak olyanok, amelyeket könnyedén kiküszöbölhetünk, de olyanok is, amelyek tőlünk függetlenül, külső körülményekben gyökeredznek – mint például a vírushelyzet. Bár szeretjük azt hinni, hogy sikerünk és érvényesülésünk útjában leginkább az utóbbiak állnak, az igazság az, hogy sokkal többet tehetünk magunkért és céljainkért, mint amennyi nehezítő körülménnyel találkozunk. Jellemzően azonban előbb kezdünk el kifogásokat gyártani, mint megoldási módokon ötletelni, és a legtöbben a félig teli poharat is inkább félig üresként szemléljük. Mai cikkünkben Nagy Zoltán, a budapesti Boutiq Bár tulajdonosa, a nemzetközi bárkultúra elismert alakja osztja meg gondolatait a fejlődésről, a tanulásról és a változásról – amelynek véleménye szerint a jelen, kihívásokkal teli helyzet sem szabhat gátat.     

Értékeljük át a nehézségeinket 

Bár a vendéglátás a vírushelyzet által leginkább sújtott területek közé tartozik, Zoltán és csapata képes volt meghonosítani egy itthon még merőben új túlélési technikát – ahogy erről interjúalanyunk ősszel egy TEDx előadáson is beszámolt. Elsődleges céljuk nem a profittermelés volt, hanem a fennmaradás, és a vendégkör megtartása. Bár az „elviteles” koktélok forgalmazásának jogi háttere igen szövevényes, a második lezárás idején mégis sikerült a tervük. „A tavaszi időszakban főleg a tanulásra fókuszáltunk, de novemberben megtaláltuk azt a jogszabályt, amely lehetővé tette, hogy az általunk előre elkészített italokat értékesíthessük a vendégeinknek, akik így a személyes átvétel után otthonaikban tudják elfogyasztani kedvenc koktéljaikat” – meséli az ország legjobb bártendere. 

Merész és újító szellemű megoldás ez, amely rengeteg utánajárással és munkával járt. Az, hogy megérte, egyértelmű, hiszen a törzsvendégek pár nap alatt akklimatizálódtak, és a mai napig örömmel térnek be a megrendelt nedűkért. Ahhoz viszont, hogy egy ilyen ötlet egyáltalán megfogalmazódhasson, különleges szemléletmódra van szükség. 

„Én nem hiszem el, hogy van olyasmi, amit, ha nagyon akarunk, ne lennénk képesek megvalósítani, ahogy azt sem hiszem el, hogy nem lehetséges túltenni magunkat a minket ért nehézségeken. Mindig emlékeztetem magamat rá, hogy nekünk, a mai modern kor szülöttjeiként mennyivel jobb dolgunk van, mint azoknak, akik például a 1900-as években éltek. Vajon hogy lehet az, hogy ők túléltek két világháborút, három világjárványt, több gazdasági válságot, tőzsdeösszeomlást, és eközben képesek voltak a boldogságra, az érvényesülésre, és még a családalapításra is? Ha ők fel tudtak állni a veszteségeik után, akkor mi, kevesebb és enyhébb csapás után, miért hisszük azt, hogy nem tudunk?” – kérdezi sokatmondóan interjúalanyunk.

A válasz abban rejlik, mennyire vagyunk képesek motiválni önmagunkat, és milyen elmeállapotban vagyunk – pontosabban, hogy milyet teremtünk magunknak.

A jelen valósága

Az ambíciózus fiatalember szerint a legfontosabb, hogy megértsük, nincs múlt, és nincs jövő sem – egyetlen idősíkkal és lehetőséggel rendelkezünk, az pedig a most: „A múltunk lényegében egy, az agyunk által elraktározott képsor, amely aszerint rendezi sorba vagy épp írja át kicsit emlékeinket, hogy azok milyen érzést keltettek bennünk. Annak függvényében, hogy a múltban milyen emocionális szinten voltunk, láthatjuk emlékeinket jónak és rossznak is, így maga az emlékezet lényegében tele van fikcióval. Mivel a jövőt pedig a múltbeli tapasztalatainkra alapozzuk, rá kell jönnünk, hogy képzelt jövőnk sem más, mint kitaláció.

 Zoltán egy megfontolandó tanáccsal folytatja: A legtöbbet akkor tehetjük a vágyott, vagy „boldog” jövőért, ha ma, és minden nap, ami a rendelkezésünkre áll, megtesszük a szükséges erőfeszítéseket. Vagyis, ha fogyni akarunk, akkor felállunk a kanapéról, és testmozgásra adjuk a fejünket; ha egy idegen nyelvet szeretnénk magasabb szinten beszélni, akkor a sokadik sorozatrész helyett egy nyelvtanulást segítő videót nézünk meg. Tudatos cselekvéssel, az itt és mostban átírhatjuk berögződött rossz szokásainkat, negatív gondolatmintáinkat.” 

Legtöbbször az első lépések a legnehezebbek, és ez az álláskeresés vagy munkahelyváltás esetén sincs másképp, hiszen ezek a komfortzónából való elmozdulást, lemondást és áldozatot követelnek. És épp ez az, amit sokszor nem vagyunk hajlandóak elfogadni. 

Kifogások erdejében

Ismerősek lehetnek számunkra a „Nincs kedvem / időm / energiám / pénzem…” felütésű mondatok, amelyekkel akkor tévesztjük meg magunkat és a környezetünket, amikor nem akaródzik a változtatás. „Ilyenkor tegyük fel magunknak a kérdést: mi a fontosabb számunkra, megnézni a kedvenc sorozatunk legújabb részét, vagy 45 percet szánni egy új készség elsajátítására? Tartsuk észben, hogy bármi legyen is a célunk, magunknak használunk vele – így magunknak ártunk azzal is, ha nem teszünk érte” – veti fel Zoltán.  

Hogy megvalósítjuk-e a célkitűzéseinket, nemcsak azon múlik, mit vagyunk hajlandóak megtenni a siker érdekében, hanem azon is, miről tudunk lemondani. 

„Az egyik kedvenc, ősi kínai közmondásom szerint: ahol az akarat, ott a mód is – vagyis, ha valódi szándék feszül a céljaink mögött, megtaláljuk a módját, hogy elérjük azokat. Csupán azt kell megértenünk, hogy ha pénzt szeretnénk teremteni arra, hogy elvégezzünk egy tanfolyamot, az azt jelenti, hogy le kell mondanunk valamiről, ami most kiadást jelent – például egy olyan szenvedélyünkről, ami nem létszükséglet, mint a dohányzás, vagy a drága reggeli kávé” – világít rá a szakember.

Manapság rengeteg, kedvező áron vagy akár ingyenesen elérhető tudásanyag között válogathatunk a világhálón, legyen szó akár nyelvtanulásról, akár egy új szakma alapjainak elsajátításáról. A kérdés csak az, elég találékonyak és elszántak vagyunk-e, hogy felkutassuk és kiaknázzuk ezeket.  

Ugyanez a helyzet az idővel is – bár napi 24 óránál több nem áll rendelkezésünkre, azt, hogy mire áldozzuk, igenis meg tudjuk változtatni. ”Ha mi is hajlamosak vagyunk élni a klasszikus időhiány kifogással, próbáljuk ki a következőt: jegyezzünk fel egy héten keresztül mindent, amit csinálunk, és írjuk az egyes tevékenységek mellé az azokra szánt időt is.  Meg fogunk lepődni, hány percet töltünk el céltalanul sodródva: utazással, zenehallgatással vagy közösségi médiával, kikapcsolt aggyal, ahelyett, hogy valamilyen inspiráló, hasznos dolgot tennénk, például tanulnánk vagy olvasnánk. De akár a vezetésre szánt időt is kiválthatjuk tömegközlekedéssel, mert így az útra való koncentrálás helyett elmerülhetünk a minket érdeklő témákban” – ad tippeket Zoltán időnk hatékonyabb kihasználásához.  

Most, vagy soha!

Döntsük el, mivel, milyen életszemlélettel szeretnénk azonosulni, és amennyiben vannak céljaink, ambícióink, amelyekért érdemes küzdeni, akkor ideje felállnunk az ágyból, magasra kötnünk azt a bizonyos nadrágot, és összeszorított foggal a szükséges mellett dönteni a kényelmessel szemben. ”A modern korban elképesztően sok eszközzel rendelkezünk, hogy jól érezzük magunkat és sikeresek legyünk, és érdekes módon pont erre a két dologra vagyunk képtelenek. Pedig teljesen mindegy, hogy éppen milyen élethelyzetben vagyunk, vagy mekkora vagyonnal rendelkezünk: amíg élünk és egészségesek vagyunk, mindig van módunk előrébb jutni – de csak akkor, ha nem felejtjük el, milyen szerencsések vagyunk” – figyelmeztet Zoltán. 

Álljunk meg tehát egy pillanatra, és adjunk hálát mindazért, amink van, mielőtt megtervezzük a célunkhoz vezető útvonalat. Amint felülkerekedtünk önmagunkon, ne habozzunk frissíteni az önéletrajzunkat, majd feltölteni ide, hogy a munkáltató cégek könnyedén ránk találhassanak. Ha pedig kiiktattuk legalább egy időrabló tevékenységet, szánjunk helyette egy órát arra, hogy tudatosan válogassunk a számunkra releváns álláslehetőségek között. Ahhoz, hogy az elképzeléseinknek leginkább megfelelő pozíciót találjuk meg, érdemes személyre szabott beállításainkat használnunk, és naprakészek maradnunk – kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

 

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, karrier, fejlődés, tanulás, célok