Az ifjúsági garancia koncepciójának elfogadása után most Európa-szerte a megvalósításon van a sor - mondta Andor László foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos María Fátima Bánez spanyol munkaügyi miniszterrel folytatott tárgyalásán. A magyar uniós biztos Madridban egyeztetett az ifjúsági munkahely-teremtési programok beindításának lehetőségeiről.

Madridi látogatásán az ifjúsági garancia mielőbbi spanyolországi megvalósítását sürgette Andor László. A fiatalok munkanélkülisége Spanyolországban különösen akut kérdés: az ifjúsági munkanélküliségi ráta jelenleg 55 százalék. María Fatíma Bánez miniszterrel folytatott megbeszélésén Andor László kiemelte, hogy a spanyol helyzet javításában az uniós források is segíthetnek. Az Európai Unió új, 6 milliárd eurós ifjúsági munkahely-teremtési alapjából Spanyolország is részesül majd a következő költségvetési ciklusban.

"Az uniós támogatás azonban önmagában nem elegendő a probléma teljes megoldásához. Ehhez a tagállami költségvetésekben is prioritásként kell kezelni az ifjúsági munkahelyteremtést" - tette hozzá a magyar biztos.

Andor László szerint a spanyolországi ifjúsági garancia megteremtéséhez jó alapot jelent a spanyol kormány által idén márciusban meghirdetett ifjúsági munkahely-teremtési stratégia, amely 100 lépésben foglalja össze a teendőket.

A stratégia sikeréhez elengedhetetlen a munkáltatók, a munkavállalók és az ifjúsági érdekképviseletek bevonása, a velük való folyamatos egyeztetés. Andor László ennek jegyében a spanyol szociális partnerek képviselőivel és a Spanyol Ifjúsági Tanáccsal is találkozott madridi útján.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Andor László az ifjúsági munkahelyteremtés pénzügyi vonzataival kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a nem cselekvés többe kerül, mint az ifjúsági garancia megvalósítása. Az Európai Bizottság számításai szerint a fiatal munkanélkülieknek kifizetett segélyek és az elmaradó adóbevételek okozta veszteség évente 153 milliárd euróba kerül az EU tagállamainak. Ezzel szemben az ifjúsági garancia teljes európai bevezetése évente nagyjából 20 milliárd euróból megoldható lenne - emelte ki a magyar uniós biztos.

Az ifjúsági garancia koncepcióját az Európai Bizottságban (EB) Andor László dolgozta ki. Az ifjúsági munkahely-teremtési reformjavaslatot az EB ajánlását követően az Európai Tanács idén februárban biztosította támogatásáról.

E közpolitikai javaslat értelmében az állami foglalkoztatási szolgálatoknak minden 25 év alatti fiatalnak az állás elvesztését vagy a tanulmányok befejezését követő 4 hónap után munkahelyet, szakképzési vagy gyakornoki programban való részvételt, vagy továbbtanulási lehetőséget kell kínálniuk.

Szemlézte: Durbák Ildikó