Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Munkahelyváltásunkat több tényező is motiválhatja. A váltások legalább felénél a magasabb fizetés jelentette a fő motivációt. A 2008 előtti időszakban ritkán váltott valaki az előzőhöz képest kevesebb fizetésért. Ha mégis ezt tette, akkor azzal az általános vélekedéssel szembesült, hogy ezzel ártott a karrierjének és olcsón adta el magát a munkaerőpiacon.


És mi a tendencia 2011-ben?

A válság sok mindent megváltoztatott körülöttünk. Ma már senki sem csodálkozik, ha a munkaerőpiacon, ahol a kereslet sokszorosan meghaladja a kínálatot, valaki a korábbi fizetésének bizonyos százalékáért is elvállal egy állást.

Lászlónak két piacképes diplomája van, három idegen nyelven beszél folyékonyan. A válság kitörésénél elveszítette középvezetői állását. 14 hónapig keresett egyre fogyatkozó reménnyel, amikor értesült arról, hogy van egy betölthető szakértői állás. Megpályázta, megnyerte. Jelenlegi fizetése éppen a fele annak, amit 2 évvel ezelőtt keresett. „Nőnek a gyerekek és a svájci frank törlesztőrészletei. Minden fillérre szükségünk van” – magyarázza, hogy miért vállalta el gondolkodás nélkül a korábbinál sokkal rosszabbul fizető állást.


Mikor vállaljunk el egy rosszabbul fizető állást?

1. Ha azonnal szüksége van munkára
Ha egy ideje már munka nélkül van, és csak küldözgeti az önéletrajzokat, de nem kap visszajelzést, vagy nagyon ritkán hívják be egy interjúra, és végre felcsillan egy lehetőség. Az ajánlott állásért ugyan kevesebbet fizetnek, mint az Ön korábbi fizetése, de a semminél azért mégiscsak több.

2. Ha új területen kezd
Ha eddig autókat értékesített, és mostantól egészség megőrző termékeket fog, akkor az értékesítői tapasztalataira és rutinjára továbbra is szüksége lesz, de egy új piacot, új termékskálát kell megismernie. Ameddig nem építi ki a saját klientúráját, nem tanulja meg a piac sajátosságait, addig nem annyira értékes a piacon, így alacsonyabb bevétellel is meg kell elégednie.

3. Ha új szakmában találja meg hivatását
Előfordulhat, hogy kiábrándul a versenyszférából, és elege lesz abból, hogy minden évben egyre magasabbra helyezik az elérendő célokat és minden az értékesítésről szól. Dönthet úgy, hogy egy non-profit szervezetnél vállal állást, ahol a fizetése nyilván kevesebb lesz, de több értelmét látja a munkájának, elhivatottsága és motivációja kompenzálja az anyagiak csökkenését.

4. Ha szeretné jelenlegi állását megtartani
A recesszió miatt elképzelhető, hogy választania kell: elbocsátják, vagy megőrizheti az állását, de kénytelenek csökkenteni a bérét. Két rossz közül nyilván a kevésbé rossz az, ha legalább valamennyi bért kap. Megfontolandó a döntés abból a szempontból is, hogy a munkaadók jobban szeretnek olyan új munkatársakat kiválasztani, akiknek jelenleg is van munkájuk, mint olyanokat, akik már hosszabb ideje munka nélkül vannak.

Ha ugyanazt a munkát kell kevesebb pénzért végezni, vagy alacsonyabb fizetésért kell elvállalni egy állást, az okozhat érzelmi törést bennünk. Objektíve tisztában vagyunk azzal, hogy az egzisztenciális biztonságunkhoz szükségünk van arra az alacsonyabb havi bevételre is, ugyanakkor emocionálisan nem tudunk szabadulni attól az érzéstől, hogy már csak ennyit érünk.

Próbálja úgy felfogni, hogy a fizetés nem az Ön értékmérője, hanem azt mutatja, hogy a piac egy adott helyzetben ennyit hajlandó fizetni az Ön tapasztalatáért, tudásáért. Az alacsonyabb beosztással és fizetéssel senkinek sem könnyű megbarátkozni. Ha olyan területen dolgozott korábban, melyet erősen érintett a válság, akkor teljesen elfogadható, hogy jelenleg alacsonyabb fizetésért is hajlandó elvállalni egy feladatot. Természetesen mindenki abban bízik, hogy a gazdaság megerősödésével a fizetések is visszatérnek az eredeti mértékükhöz.

   Érdemes-e váltani alacsonyabb bérajánlat esetén?   
 

Valós döntési helyzetben mit mérlegeljen?

Ha olyan szerencsés, hogy nem kell mindenáron elfogadnia egy állást, hanem valós döntési helyzetben van, akkor tud igazán mérlegelni. Gondolja végig a rövid- és középtávú előnyöket és hátrányokat. Határozza meg, hogy néhány éven belül hol szeretne tartani szakmailag és nézze meg, hogy az éppen kínált állás mennyiben tudja Önt hozzásegíteni céljai eléréséhez. Lehet, hogy most csökken a fizetése százalékosan, ugyanakkor a középtávú lehetőségei jobbak, mintha a jelenlegi helyén maradna. Mennyire van esélye szakmailag fejlődni az új munkahelyen? Van-e mentor program vagy tehetségmenedzselés? Lesz-e lehetősége konferenciákra járni és megismerni a hasonló területen dolgozó cégek által alkalmazott legjobb gyakorlatot (best practice)? Milyen stílusú főnökkel kellene együtt dolgoznia? Mennyire rugalmas az időbeosztása? Van-e a cégnél személyre szabott képzési terv?

Persze, mindenki pénzből él, így az állás elfogadásánál alaposan mérlegelni kell, hogy mennyi az, amennyi az Ön számlájára kerül és milyen formában. A cégek nagyobb részénél nemcsak az alapfizetés jelenti azt az összeget, melyet a munkájáért kap. Tehát ne csak az alapbérben gondolkodjon, hanem pontosan kérdezzen rá, hogy milyen egyéb juttatások vannak. Felértékelődtek az önkéntes nyugdíjpénztári vagy egészségpénztári befizetések, melyek havonta akár több tízezer Forintot is jelenthetnek. Kérdezzen rá, hogy van-e bónusz, ha igen, milyen teljesítmény alapján fizetik és milyen gyakorisággal? Van-e cafeteria, milyen választható juttatásokkal és havonta/évente milyen összegben lehet ezek közül választani? Támogatják-e a iskolarendszerű képzésben való részvételét? Kötnek-e tanulmányi szerződést? Van-e lehetősége heti 1-2 napot otthonról dolgozni? Nyáron mennyi szabadságot vehet ki?

Ha az alapfizetés összegén kívül a fenti kérdésekre adott válaszait is mérlegre teszi, akkor a mérleg serpenyői valamilyen irányba biztosan elbillennek és ez segíteni fog Önnek abban, hogy helyes döntést hozzon.