Az utóbbi 3-4 évben az egészségügyi szakdolgozók közül is egyre többen hagyták el az országot és vállaltak munkát külföldön. Tavaly csaknem egyharmadával nőtt az elvándorlók száma, s feltehetően ez a folyamat idén is folytatódik - írja a Szabad Föld online.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Főleg a nyelvvizsgát tett felsőfokú végzettségűek közül hagyják el sokan a hazai egészségügyet. Képzettségüket elfogadják az európai országokban, könnyen találnak ott ápolónői, szülésznői állást.

A következő fél év statisztikái mutatják majd meg, a régóta várt béremelés elegendő-e ahhoz, hogy itthon marasztalja a kollégákat - nyilatkozta a lapnak dr. Balogh Zoltán.

Az Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke szerint az utánpótlást a most 14-20 éves fiatalok jelentik, akik közül az utóbbi másfél-két évben egyre többen választják e hivatást.

Kevés rá a remény, hogy a külföldön többszörös fizetésért dolgozó, onnan a családjuknak pénzt küldő, a devizahitelt törlesztő nővéreket egyhamar haza lehessen csábítani - írja a lap.

A Németországban, Angliában vagy Norvégiában munkát vállalók beszámolóiból kiderül: míg az itthoni kórházi műszakban akár húsz beteg is juthat egy-egy nővérre, külföldön csupán négy-hat páciensről kell gondoskodniuk.

A diplomás ápolókat odakint komoly szakmai kihívás elé állítják, s nagyobb anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesítik, mint idehaza. Ám azokat a magyar nővéreket, akiknek a bére az emelés után havi 120 ezer forintról mondjuk 160 ezerre emelkedett, e néhány tízezer forint vélhetően nem bírja itthon maradásra - véli a lap.

Címkék: munkanélküliség, elvándorlás, külföldi munka, egészségügy

Szemlézte: Fogas Krisztina