A gyártás és a vendéglátóipar, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területén lesznek állások - derül ki a Manpower Munkaerő-piaci Mutató legfrissebb felmérésből. A munkaadók 11 százaléka tervez létszámbővítést a következő három hónapban, 5 százalékuk elbocsátással számol, míg 83 százalék nem tervez változást. (A mutató nettó értékét úgy számítják ki, hogy az elbocsátást tervező munkaadók számából kivonják a munkaerő-felvételre készülők számát.)

A megkérdezett munkaadók 11 százaléka növekedésére számít, 5 százalékuk pedig elbocsátást tervez, 83 százalék pedig semmiféle változtatásra nem készül. A szezonálisan kiigazított adatok alapján a Munkaerő-piaci Mutató értéke +5 százalék. A felvételi szándék 5 százalékponttal csökkent az előző negyedévhez, illetve 4 százalék ponttal az előző év azonos időszakához viszonyítva.

"A három hónappal ezelőtti előrejelzés volt Magyarországon a legoptimistább 2009 harmadik negyedéve, vagyis a felmérés kezdete óta. Nem meglepetés, hogy ezek után a magyar munkaadók felvételi kedve kissé csökkent, és a mostani előrejelzések jóval óvatosabbak- bár még mindig pozitívak. A nyári időszak egyébként általában nem az az időszak, amikor a cégek új munkatársakat vesznek fel, sokkal inkább jellemző, hogy a nyári szabadságok miatt a helyettesítéseket próbálják megoldani. Ilyenkor inkább az ideiglenes munkavállalók felkutatása a népszerű szolgáltatás" - kommentálta az adatokat Dalányi László, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója.

Optimisták a cégek a gyártás, vendéglátóipar és a közlekedés szektorban

A vizsgált 9-ből 7 ágazatban a munkaadók a dolgozói létszám bővítését tervezik a következő 3 hónapban. A legerősebb felvételi kedvet három szektorból: a gyártás, a vendéglátóipar, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről jelezték, ahol a mutató értéke +13 százalék.

Behúzta a féket sok munkaadó

A nagy- és kiskereskedelem területén szerényebb, +6 százalékos a mutató, +5 százalékon áll a felvételi kedv a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat, valamint az építőipar területén. Ugyanakkor két ágazat mutatója a negatív tartományban van. A leggyengébb, -8 százalékos mutatót a közüzemi szolgáltatások területéről jelentették.

Az előző negyedévhez viszonyítva 9 ágazatból 7 munkaadói gyengülő felvételi szándékról számoltak be. A legnagyobb mértékű - 14 százalékpontos - gyengülést az építőiparból jelentették, míg a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 8 százalékpontos a visszaesés. Ugyanakkor két ágazat mutatója erősödött, a közüzemi szolgáltatásoké 2 százalékponttal.

Az előző év azonos időszakához képest gyengült a mutató 9-ből 6 ágazatban. A legnagyobb mértékben, 14 százalékponttal az építőiparban, valamint a közüzemi szolgáltatások területén. 7 százalékpontot esett vissza a mutató értéke a gyártás, 6 százalék pontot pedig a pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén. Ugyanakkor a tavalyihoz képest 9 százalékponttal erősebb mutatót jelentettek a munkaadók a közlekedés, raktározás és kommunikáció, 6 százalékponttal erősebbet pedig a mezőgazdaság, vadászat, erdészet és halászat területéről.

Van, ahol javult a felvételi kedv

A következő negyedévben a 8 régióból 7 munkaadói növekvő felvételi kedvvel számolnak. A legnagyobb mértékű bővülést a közép-dunántúli munkaadók várják: itt a mutató +10 százalékon áll. A Dél-Dunántúl munkaadói óvatosan optimisták: a mutató értéke +9 százalék, míg +7 százalékos mutatót jelentettek mind a közép-magyarországi, mind a budapesti munkaadók.

Valamelyest bővülést várnak az észak-magyarországi munkaadók, itt +5 százalék, valamint a dél-alföldi és a nyugat-dunántúli munkaadók, ahol +4 százalék a mutató értéke. Ugyanakkor csökkenésre lehet számítani az Észak-Alföldön, ahol a mutató -3 százalékon áll.

Behúzta a féket sok munkaadó

Az előző negyedévhez képest a 8 régióból 7-ben csökkent a felvételi kedv. A legnagyobb mértékben az Észak-Alföldön, ahol a visszaesés 14 százalék pont, valamint a Nyugat-Dunántúlon, ahol 7 százalék ponttal csökkent a mutató értéke. Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön egyaránt 4 százalék pontos a csökkenés. Ugyanakkor a felvételi kilátások viszonylag stabilak maradtak a Dél-Dunántúlon.

Éves összehasonlításban a 8 régióból 6 mutatója gyengült. A legnagyobb visszaesést az észak-alföldi, illetve az észak-magyarországi régió produkálta, 11, illetve 10 százalék ponttal, míg Közép-Magyarország mutatója 7 százalék ponttal gyengült. Ugyanakkor a Dél-Dunántúl munkaadói 2 százalék pontos növekedést jelentettek.

A nagy cégek bizakodnak

A kutatásban részt vevő munkaadókat 4 kategóriába sorolták: mikro-, kis-, közepes és nagyvállalat. 2015 harmadik negyedévében mind a négy kategóriában bővülésre számítanak a munkaadók. A legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál, ahol +13 százalék a mutató értéke. A közepes vállalkozások óvatosan optimisták, itt +9 százalékon áll a mutató, míg a kis-és mikor vállalkozások szerény, +5 százalékos, illetve +1 százalékos mutatót jelentettek.

Az előző negyedévhez képest mind a négy kategóriában gyengült a mutató értéke. A leginkább, 5 százalékponttal a kisvállalkozásoknál, míg a nagy, illetve mikrovállalkozásoknál egyaránt 3 százalékpontos a visszaesés. Az előző év azonos időszakához viszonyítva a kis- és mikrovállalkozások kilátásai 7, illetve 6 százalék pontot estek vissza. Ugyanakkor a nagy cégek mutatója 3 százalék pontot erősödött, míg a közepes vállalkozások kilátásai viszonylag stabilak maradtak.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Olaszország és Brazília a sereghajtók

Az előrejelzés szerint a vizsgált 42 ország és terület munkaadói közül 40 ország munkaadói különböző mértékű bővülésre számítanak a következő 3 hónapban. Ugyanakkor, annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint a felvételi kedv növekszik a június és szeptember közötti időszakban, a növekedés üteme lassul az előző negyedévhez, illetve a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva. Negyedéves összehasonlításban a mutató értéke mindössze 11 országban erősödött, míg 22-ben gyengült. Éves összehasonlításban 15 országból jeleztek erősödést, ugyanakkor 23-ból visszaesést. A legoptimistább mutatót Taiwan, India, Japán, Hong Kong és az Egyesült Államok produkálta, míg csupán két ország munkaadói jelentettek negatív mutatót, ezzel Olaszország és Brazília a sereghajtók.

Az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 24 országából 23-ban pozitívak a kilátások 2015 harmadik negyedévére vonatkozóan. 7 országban erősödött a mutató értéke az előző negyedévhez viszonyítva, míg 10-ben gyengült. A legerősebb felvételi kedvet ismét a török munkaadók jelentették, akik a legoptimistább várakozásokról számoltak be a felmérés kezdete, 2011 első negyedéve óta. Olaszország negatív előrejelzése nem csupán a régióban, hanem globálisan is a leggyengébb.

A kutatásról

A Manpower az előrejelzést negyedévente készíti el, immár ötvenedik éve. A célja az, hogy felmérjék a munkaadók szándékait a munkaerő létszámáról. Emiatt létrehoztak egy mutatót, amely a munkaerő "mozgását", az aktuális trendeket láttatja. Ha egyszer egy ország csatlakozott a felméréshez, akkor többé nem léphet ki, hiszen akkor megszakadna a lánc.

Magyarország 2009. harmadik negyedévétől vesz részt a kutatásban. 750 magyar céget kérdeznek meg, globálisan pedig 42 ország több mint 65 ezer munkaadóját.

A kutatásban mindig ugyanazt az egyetlen kérdést teszik fel: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a következő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" Négy válaszlehetőség van: csökken, nő, stagnál, vagy nem tudom.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely. munkaadó, HR, toborzás, munkaerő-felvétel