Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Olyan átfogó bevándorlási reform előkészítését rendelte el Barack Obama amerikai elnök, amely egyebek között megteremti a lehetőséget az Egyesült Államokban törvénytelenül tartózkodó 11 milliónyi bevándorló többségének állampolgárrá válásához - közölte vasárnap a The New York Times.

Az üggyel kapcsolatos elképzeléseit Obama várhatóan az Unió helyzetéről szóló, február elején elmondandó évértékelésében fogja vázolni. A törvénytervezetet az elképzelések szerint márciusban terjesztik majd elő és arról augusztusban szavaz a szenátus.

A The New York Times forrásai szerint a Fehér Ház nem amnesztiára gondol, mert a legális tartózkodási státus elnyerésének feltétele lesz, hogy a kérelmező visszamenőleg rendezze a törvénytelen tartózkodása miatti bírságokat, adóhátralékokat és egyéb adósságot.

A készülő koncepció értelmében országszerte ellenőrizni kell majd az újonnan felvett alkalmazottak jogi státusát. Ugyanakkor több vízumot adnak majd ki az amerikai hatóságok és a jól képzett bevándorlók számára megkönnyítik a maradást. Az alacsony képzettségű munkavállalók számára vendégmunkás-programokat fognak indítani.

[CSARAB]

A törvénytervezet kidolgozásába mindkét országos nagy párt részéről vontak be honatyákat. A demokraták egységes rendezésben gondolkodnak és elutasítják a republikánusoknak azt a megközelítését, hogy külön kell kezelni az országban törvénytelenül tartózkodó fiatal bevándorlók, a mezőgazdasági idénymunkások és a magasan képzett külföldiek ügyét.

A bevándorlás reformját Obama már 2008-ban, az első választási kampányában megígérte, ám a hivatalba lépése után megkezdett kétpárti erőfeszítések kudarcot vallottak az egyes államokban az elmérgesedett bevándorlási helyzet miatt kialakult közfelháborodás miatt.

A megállapodást ma már egyre többen támogatják az azt korábban elutasító republikánusok körében is, nem utolsó sorban amiatt, hogy az ország leggyorsabban növekvő, spanyolajkú etnikai választói csoportja tavaly novemberben 71 százalékban voksolt Obamára.

Szemlézte: Durbák Ildikó