"...gyakorlattal rendelkező pénztárost keresünk, maximum 42 éves korig!" Az ötven feletti, de még a nyugdíjkorhatárt el nem érő álláskeresőknek ezek a mondatok ismerősek lehetnek.

Katalin 56 éves, fél éve költözött a fővárosba. Hónapokig próbált munkát keresni, ám többnyire a kora miatt el sem fogadták a jelentkezését. "Évekig saját vállalkozásom volt, de az elmúlt évben nem tehettem mást, be kellett zárnom az üzleteimet. Vidéken szinte lehetetlen volt olyan 8 órás munkát találni, amiből megélhetek. Úgy döntöttem, Budapesten próbálkozom. Minden reggel az álláshirdetéseket bújtam. Volt, hogy azt mondták, túlképzett vagyok, máshol pedig kerek perec kijelentették, hogy a korom miatt le se adjam az életrajzomat. Az egyik helyen az arcomba vágták: >>Maga túl idős!<<, másutt a vállamat megsimogatva mondták, hogy nem lesz könnyű, de ne adjam fel. Nem tehetem meg, hogy otthon üljek, el kell tartanom magam. Soha nem voltam munkanélküli, de a hónapokig tartó folytonos elutasítás az önbecsülésemet is megtépázta" - mesélte az asszony a Nők Lapjának. Neki szerencséje volt, végül 5 hónap munkakeresés után sikerült elhelyezkednie.

A munkaadó nem kötheti ki, hány éves munkavállalót akar

Vannak, akik koruk miatt már évek óta "parkolópályára" kényszerültek a munkaerőpiacon. Számos apróhirdetésben nemcsak azt kötötték ki, hogy férfi vagy női munkaerőt keresnek, hanem azt is, hogy 40, 42 vagy 45 évnél idősebb nem lehet az illető. A lap munkatársai telefonon kerestek fel három olyan munkáltatót, akik már a hirdetésben kikötötték, hogy 42 éves kor felett nem keresnek alkalmazottat. Megpróbálták megkérdezni tőlük ennek az okát, ám többségében elzárkóztak a nyilatkozattól, vagy rájukk csapták a telefont.

"Jogilag egy munkaadó nem kötheti ki hirdetésben, hogy hány éves munkavállalót akar alkalmazni, és ez etikailag is kifogásolható. Ellenben azt megteheti, hogy nem hívja be, hiszen a CV-ből elkerülhetetlenül kiderül, hogy hozzávetőlegesen mennyi idős. A gyakorlatban igenis vannak ilyen kitételek a cégek, szakmai vezetők, HR-esek fejében, hiszen nagyon fontos számukra a kultúra, hogy egy oda minden szempontból passzoló kollégát vegyenek fel" - mondta Zsédely Krisztián, a Profession.hu értékesítési vezetője a lapnak.

Legyünk rugalmasak és elszántak

"50 felett is van, aki beszél nyelveket, dolgozik számítógépen, képes költözni, ha kell, albérletet is vállal, de így sem veszik fel. Hol túlképzett, hol pedig meg sem indokolják, hogy miért nem vették fel. Sőt be sem hívják meghallgatásra, ha meglátják, hogy hány éves. És az ötvenes korosztály már nem ragaszkodik ahhoz, hogy a végzettségének megfelelő munkát találjon. Elvállal mindent, kérdések nélkül" - írta a Nők Lapja Café egyik fórumozója.

Az ajánlás még mindig az elsők között szerepel az elhelyezkedések módját tekintve, nemcsak az idősebb korosztálynál. Szükség van egy jó CV-re, amit idősebb korosztály esetén érdemes szakemberrel átnézetni; erre vannak lehetőségek online, de különböző állástémában rendezett eseményeken is. Fel kell készülni, miként adja el magát az ember, miért kellhet ő egy munkaadónak, milyen előnyei vannak a fiatalabb kollégákkal szemben.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az álláskereső legyen reális, olyan területekre fókuszáljon elsősorban, amelyben már sokéves tapasztalatot szerzett, és ezt, illetve a rutinját tudja kamatoztatni. Látszódjon rajtunk az elszántság, az alázat, a motiváltság és a rugalmasság.

Milyen támogatási lehetőségek vannak?

"Támogatásokat a járási hivatalok járási munkaügyi kirendeltségeinél igényelhetnek. Alapvető feltétel az életkor mellett, hogy az illetőnek regisztrált álláskeresőnek kell lennie" - közölte a Nemzeti Munkaügyi Hivatal a lappal.

A munkáltató támogatást is igényelhet, a "Foglalkoztatás bővítését szolgáló bértámogatás hátrányos helyzetű álláskeresők számára" keretén belül, amennyiben az álláskereső a tervezett foglalkoztatás megkezdésekor betöltötte 50. életévét. A támogatás mértéke a bruttó bér és szociális hozzájárulási adó 50 százaléka. TÁMOP programban az ötven év feletti álláskeresők szintén célcsoportot képeznek. A támogatás keretén belül képzés, foglalkoztatás-bővítő bértámogatás és a bérköltség-támogatás igényelhető.

55 év feletti dolgozók alkalmazásakor pedig járulékkedvezményt kaphat a munkaadó a munkahelyvédelmi akció keretén belül.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: ötven feletti, álláskeresés, munkanélküliség, munkahelyvédelmi akció