Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Ha bárki megkérdezne minket, hogy egyet értünk-e azzal, hogy jobban oda kellene figyelnünk a környezetvédelemre, biztosan helyeslően bólogatnánk, hogy hát persze, hogyne értenénk egyet. Ugyanakkor, ha azt kérdeznénk tőlünk, hogy pontosan mit is teszünk annak érdekében, hogy a környezetünk egyre zöldebb, ne pedig egyre szürkébb legyen, lehet, hogy többen zavarba jönnénk.

Pedig környezettudatosnak lenni és „zölden” gondolkozni nem is olyan bonyolult, pláne nem olyan megterhelő, mint azt sokan elsőre gondolják. Egyáltalán nem kell olyan extrém dolgokra gondolni, mint, hogy fel kell adnunk a zuhanyzás élvezetét, vagy kedvenc krémjeink használatát, sőt még csak nem is kell sötétedés után gyertyafénynél kucorognunk otthon!

Már sokkal kisebb, apró szokás változtatások is bőven elegek ahhoz, hogy munkahelyi környezetünket legalább egy árnyalatnyival zöldebbé varázsoljuk!

Gyűjtsük szelektíven az irodai hulladékot!

Könnyen lehet, hogy ez nem újdonság, ami nagyszerű hír. Ha azonban még nincsen szelektív hulladékgyűjtő a munkahelyünkön, fogalmazzunk meg gyorsan egy két soros emailt a HR-nek, hátha lehet tenni valamit az ügy érdekében!

Ezt sem kell túlgondolni, bőven elég, ha kinevezünk egy szemeteset a papírnak, illetve egyet a műanyag hulladéknak – már ezzel is sokat tettünk!

Az átmeneti időszakban, mi magunk is gyűjthetjük külön a hulladékot, hogy aztán hazafelé menet kidobjuk egy közösségi szelektív gyűjtőbe. Hátha a kollégáink is követik majd a példánkat.

A zöld az új fekete!

Két kerék helyett négy keréken (vagy gyalog)

Ha nem autóval, hanem biciklivel járunk dolgozni, nem csak az ökolábnyomunkat csökkenthetjük, de a saját egészségünket is javíthatjuk vele!

Ha közel lakunk a munkahelyünkhöz, szép időben, heti egyszer-kétszer válasszuk a sétát! Ha a biciklit nem érezzük biztonságosnak, beszéljünk össze egy kollégánkkal, akinek esetleg útba esünk és csatlakozzunk be hozzá. Egy autó máris jobb, mint kettő!

Dobozoljunk!

Állítólag az irodai hulladékok 50%-át a papírhulladék teszi ki, ami egy részről érthető is, de attól még, ha tudjuk, igyekezzünk csökkenteni ezt a mennyiséget! Nem, ne arra gondoljunk, hogy a környezettudatosság nevében mostantól nem íratjuk alá a szerződéseket az ügyféllel. Sokkal inkább arra, hogy a reggelit/ebédet/uzsonnát vigyük magunkkal műanyag dobozokban, amiket csak el kell mosnunk, és már pakolhatjuk is bele a következő adagot.

Ugyanígy, ha elviteles ebédet veszünk a közeli étteremben, ne kérjünk műanyag evőeszközt! Vigyünk magunkkal otthonról az irodába és tartsuk az asztalfiókunkban. A szívószálakat viszont érdemes teljes mértékben elfelejteni.

Irka-firka

Ha szeretünk kézzel, papírra jegyzetelni, nem kell feladnunk ezt a szokásunkat! Egyszerűen csak elég, ha annyit változtatunk, hogy a már felesleges, az asztalunkon kallódó ajánlatok, kinyomtatott szerződések hátoldalára írunk, nem pedig új lapot veszünk elő.

Nyomtatni vagy nem nyomtatni?

Érdemes kétszer meggondolni, hogy vajon valóban szüksége van-e mindenkinek az egész emeleten az aktuális PPT prezentáció mind a 26 oldalára nyomtatva. Igyekezzünk csupán a legszükségesebbeket kinyomtatni, már nagyon sok papírmentes megoldás létezik akár jegyzetek megosztására is.

Papírpohár helyett termosz

Ha szeretünk kiszaladni egy rövid kávészünetre az iroda melletti kávézóba, de nincs időnk ott meginni, vagy éppen sétálnánk vele egyet a parkban, vigyünk saját termoszt! Nagyon klassz és akár elegáns darabokat is lehet már kapni, sőt, könnyen lehet, hogy kedvenc kávézónk is árul ilyesmit. Egyes helyeken még kedvezményt is kaphatunk, ha saját bögrét viszünk!

Apró emlékeztetők

Ragasszunk kis üzeneteket a villanykapcsoló mellé például, hogy a kollégák ne felejtsék el lekapcsolni a lámpát, ha kimennek a teremből. De a nyomtató mellé is kitehetünk egy rövid, praktikus útmutatót, hogy hogy lehet 2 oldalasan nyomtatni, ami nagyban csökkenti az elhasznált papírmennyiséget.

Pályamódosítás

Mindent kapcsoljunk ki!

Talán nem is sejtjük, de sok elektromos gép akkor is használ áramot, ha éppen nem használjuk, és csak „alvó” állapotban van. Ha a munkanap végén elindulunk haza, ne elégedjünk meg annyival, hogy hagyjuk elsötétülni a képernyőt. Kapcsoljuk ki az összes laptopot, nyomtatót, scannert, és húzzuk ki a telefonok töltőjét is a konnektorból!

Borítsuk zöldbe az irodát – szó szerint!

Dobjuk fel az asztalunkat kisebb, az irodát pedig akár nagyobb szobanövényekkel! Nem csak, hogy öröm lesz rájuk nézni, és barátságosabbá varázsolják a teret, de friss oxigént is termelnek.

Kis lépésekben...

Nem kell egyből az egész világot, sőt még csak az egész munkahelyünket sem megváltani, vagy éppen rávenni a szuper környezettudatos gondolkodásra! Bőven elég, ha mi magunk változtatunk néhány apróságon, és belecsempészünk egy-két „zöldebb” módszert a mindennapjainkba.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala