Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium (PM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, a felkészülés elemei közül példaként a kormány által kidolgozott digitális stratégiák alkalmazását és a munkavállalók megfelelő képzését említette. Ebben fontos szerepet játszik majd a felnőttképzés, hiszen a munkaadóknak is érdeke, hogy saját dolgozóikat megfelelően felkészítsék a lehetséges változásokra.    

Mindezekre azért van szükség, mert nemzetközi felmérések szerint a munkahelyek 14 százalékát veszélyezteti a digitális munkanélküliség, a jelenlegi munkakörök 32 százaléka pedig vélhetően radikálisan átalakul majd a következő időszakban.    

Heinz Koller, a 158 tagországot tömörítő Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) igazgatója videó üzenetében a technológiai átalakulás pozitív és negatív hatásait mutatta be. A munka világa ma hatalmas nyomás alatt áll - mondta a szakember, aki szerint ennek hátterében húzódik egyebek mellett a globalizáció, a klímaváltozás, a demográfiai változások és a technológiai forradalom, azon belül főként a digitalizáció.    

"A történelem folyamán a technológiai fejlődés és az ipari forradalmak mindig bizonytalanságokhoz, aggodalmakhoz, néha még komoly nehézségekhez is vezettek" - közölte a szervezet igazgatója, aki szerint a most zajló átalakulás a korábbiaktól sebességében és mértékében tér el, ahogyan ezek a mélyreható folyamatok megváltoztatják a munka világát, azt ahogyan dolgozunk és magát a munka természetét is.     

A digitalizáció térnyerése az atipikus foglalkoztatási formák elterjedésével a munkaviszony elszemélytelenedésének kockázatát hordozza, ugyanakkor az atipikus foglalkoztatási formák segítséget is jelentenek, hogy minél több ember tudjon belépni a munkaerőpiacra. Kiemelte, mindezek azt bizonyítják, hogy a digitális gazdaság nem csak megszünteti a munkahelyeket, de egyúttal új lehetőségeket is biztosít "egy olyan világban, ahol 190 millió munkanélküli él".

Pályamódosítás

Érdemes tehát nyitottan állnunk a változáshoz, azonban jó, ha tudjuk, hogy a gyarapodó technológiai innovációk mellett a legtöbb munkakörben továbbra is nélkülözhetetlen az emberi szaktudás és tapasztalat, a gyártásban, a kereskedelemben és a pénzügyben jelenleg is több száz szakembert várnak.

A digitális tudás mellett az idegennyelvek ismerete is hatalmas érték napjainkban: angolul beszélőket ide, német nyelvismerettel rendelkezőket ide, francia nyelvtudásúakat pedig ide pályázhatnak, de a spanyol és holland nyelv is keresett.

A pályakezdők által képviselt friss szemléletre és agilis hozzáállásra számos munkáltatónak szüksége van, ahogy a tapasztalt munkavállók gyakorlata is elengedhetetlen a hatékony működéshez.  

Középfokú végzettséggel itt, főiskolai diplomával pedig itt találhatjuk meg a számításunkat, csupán keresnünk kell a  több ezer friss állás között.

Más lehetőségek érdekelnek minket? Használjuk személyre szabott beállításainkat!

Frissítsük önéletrajzunkat, és töltsük fel ide, hogy a munkáltatók is ránk találhassanak. 

És ha nem akarunk lemaradni egyetlen nekünk való munkáról se, kérjünk hírlevelet és Facebook értesítést is!

 

Készítette: Istók Nikoletta

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

Címkék: munka, szakma, karrier, fejlődés, digitalizáció