A magyar fiatalok vállalkoznának

2019. január 25. Forrás: METU

Hasznos: - + Nyomtat

A magyar egyetemisták fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, sikeres karrierjét. Nézzük a részleteket!

Önnek ajánlott állások

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) legfrissebb felmérésénél több mint 500 fős kutatást végzett, azt vizsgálva, hogy a hallgatók hogyan látják saját szerepüket és lehetőségeiket a hazai munkaerőpiacon pályakezdőként. A fiatalokon kívül az intézmény saját vállalati partnereit is bevonta a felmérésbe, rákérdezve arra, milyen elvárásaik vannak egy frissen végzett, kezdő szakemberrel szemben.

Vajon mi kell a sikerhez?

A kutatásban résztvevő válaszadók szerint a sikeres karrier felépítéséhez szükséges három legfontosabb készség a kreativitás, a problémamegoldó készség és a munkához való helyes hozzáállás.

A hallgatók közel 50 százaléka sorolta a sikerhez szükséges tényezők közé az együttműködési készséget, a csapatmunkát és az idegennyelv-tudást is.

A METU céges partnerei ezzel szemben úgy gondolják, hogy egy pályakezdő munkatárs esetében a legfontosabb tulajdonság a munkához való helyes hozzáállás, amelyet a precíz munkavégzés és az együttműködési készség követ a listán. Továbbá kifejezetten fontos szerintük a problémamegoldó készség, a csapatmunkára való alkalmasság és az új készségek gyors elsajátítása is.

Érdekes adat, hogy az idegennyelv-tudás a cégek csupán 63 százalékának kiemelten fontos, azonban kétharmaduk már gyakornoki státuszban lévő munkatársnak is kiad olyan feladatot, amely valamilyen idegen nyelv használatát igényli.

Milyen az ideális karrierút?

A megkérdezett hallgatók fele saját vállalkozásban képzeli el a jövőjét, harmada pedig multinacionális vállalatnál szeretne sikeres karriert befutni. Míg a válaszadók 10 százaléka dolgozna kis- és középvállalkozásoknál, addig további 5 százalékuk állami cégnél helyezkedne el a legszívesebben.

Az egyetemisták 40 százaléka úgy vélte, egy pályakezdő 5-7 év alatt juthat el karrierje csúcsára. A kutatás eredményei szerint a szakmai siker elsősorban nem fizetésben vagy titulusban mérhető, hanem elismerésben, és a válaszadók többsége szerint elsősorban önmegvalósításban.

 

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala

A Profession.hu Google+ oldala

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu