Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

A német szakszervezetek országos szövetsége (DGB) szerint az országszerte tartott mintegy 400 rendezvényen összesen 420 ezren vettek részt. A megmozdulásokon követelték a kormánytól, hogy vezesse be a törvényileg rögzített minimális órabér intézményét, ennek összegét pedig 8,50 euróban (2400 forint) állapítsa meg. A Stuttgartban tartott központi rendezvényen Michael Sommer, a DGB elnöke a kormánynak üzenve kemény harcot ígért a minimálbér bevezetése ügyében, és hangoztatta: „az óránkénti 8,50 euró kőbe vésett határ, annál lejjebb nem megyünk”.

A kormánykoalíció kisebbik tagja, a liberális FDP elutasítja a minimálbér intézményét, a konzervatív CDU viszont az utóbbi hónapokban módosított az évtizedeken keresztül képviselt elutasító álláspontján, és előállt egy elképzeléssel, amely szerint a munkaadók és munkavállalók képviselőinek valamennyi szakmában kötelező lenne megállapítani egy úgynevezett alsó bérhatárt.

Sommer bírálta az euróövezeti válságkezelést és a „ragadozó kapitalizmus” rendszerét. Szerinte a válságot nem az okozta, hogy az emberek tovább nyújtózkodtak, ameddig a takarójuk ért, hanem az, hogy a „mohó elitek lerabolták az államot”. A szakszervezeti vezető szerint az adósságválságot mindenekelőtt a pénzügyi spekulációra kivetett különadó (Tobin-adó) és a gazdagok adóterhének növelése révén lehet kezelni.

Berlinben ezúttal elmaradtak a május 1-jén szokásos szélsőbaloldali tüntetéseken évtizedek óta hagyományos összecsapások a rendőrséggel, este 20 óráig békésen zajlottak a demonstrációk – közölte az MTI.