25 milliárdos mezőgazdasági támogatás a koronavírus gazdasági hatásai ellen

25 milliárdos mezőgazdasági támogatás a koronavírus gazdasági hatásai ellen

Az Agrárminisztérium három lépéses programban nyújt segítséget a koronavírus hatásai által sújtott mezőgazdasági termelőknek és szervezeteknek. 

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az Agrárminisztérium három szakaszban hirdeti meg a Gazdaságvédelmi Alap által a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak kezelésére biztosított 25 milliárd forintnyi támogatási programot, amelyek a mezőgazdasági termelőket, termelői szervezeteket és élelmiszeripari vállalkozásokat segítik - közölte az agrártárca pénteken az MTI-vel.

A támogató csomag három szakasza 2020 június vége és augusztus eleje között különböző mezőgazdasági ágazatoknak segít: a támogatást a kérelmezőknek az állatállomány, a művelt területek nagysága és a foglalkoztatottak száma alapján ítélik majd oda. 

Első szakasz: baromfi- és sertéstartók illetve dísznövényágazat, halgazdálkodók

Közleményük szerint a támogatási program első - június legvégétől két héten keresztül tartó - kérelembenyújtási szakaszában nyílik meg az élelmiszeripar számára egy 8 milliárd forintos, a baromfitartók számára egy 3 milliárd forintos, a sertéstartók részére egy 2,75 milliárd forintos, a dísznövényágazat részére 1,4 milliárd forintos, a halgazdálkodók számára pedig egy 500 millió forintos támogatási keretösszeg.

A baromfi- és sertéságazati támogatás alapja az állatjóléti támogatások során igazolt állategység, a dísznövény- és a halgazdálkodók esetében a vállalkozásokban dolgozó foglalkoztatottak száma - ismertették.

Második szakasz: juh- és húsmarha, tejhasznú szarvasmarha tenyésztők és zöldségnövény termesztők a fókuszban

Közölték: a második szakaszban - július második felében - nyílik meg a juh- és húsmarha ágazat számára az 1-1 milliárd forintos, a tejhasznú szarvasmarha ágazat számára az 1,8 milliárd forintos, a méhészet számára az 1 milliárd forintos és a zöldségnövény termesztők esetében az 1,2 milliárd keretösszegű támogatási lehetőség. E támogatások alapja a tej- és húshasznú szarvasmarhák, valamint a juhok tekintetében 2019. évi állatlétszámok, a méhészek esetében a méhcsaládok száma, a zöldségnövény termesztők esetében pedig a zöldségkultúrákkal művelt terület nagysága - fűzték hozzá.

Harmadik szakasz: borászatok és lótenyésztők

A harmadik szakaszban - augusztus első felében - nyílnak meg a nehéz helyzetbe került borászatok 1,8 milliárd forintos és a lótenyésztők 250 millió forintos keretösszegű támogatási konstrukciói. A támogatás alapja a borászatok esetében az árutermelő szőlőültetvény terület nagysága, míg a lótenyésztők esetében a vemhes kancák száma. A támogatások igénybevételét lehetővé tevő konstrukciók rendeletei várhatóan a következő hetekben jelennek meg - tette hozzá az Agrárminisztérium.

Lehetőségek a mezőgazdaságban:

Minden aktuális álláslehetőség mezőgazdaság területen

Néhány érdekes hirdetés:

Állatgondozót keres a K9 Tárnokon

Telepvezetőt keres a Kel-Feder Tompán

Szarvasmarha felvásárlót keres a Drovers a Dél-Dunántúli régióban

 

 

További rövid hírek