Bár a munkáltatók jelentős része elvárja az alkalmazottaktól, hogy az előírásoknak megfelelően öltözködjenek, ennek ellenére kevesen gondoljuk úgy, hogy ruhánk befolyással lenne a munkavégzésünkre - derült ki a Profession.hu legújabb felméréséből. A válaszadók 56 százaléka a hétköznapi viseletet részesíti előnyben.

A Profession.hu több mint 2400 internetező bevonásával készült kutatásából kiderült: a dolgozók felének a munkahelyén vannak kötelezően betartandó munkahelyi öltözködési szabályok, ennek ellenére csak 9 százalékuk kap ruhapénzt munkáltatójától. A ruházati előírások betartása kifejezetten előnyösen hat a csapatszellemre, a produktivitásra és kellemesebb légkört is biztosít.

A legslamposabbak között a magyarok

A Reuters egy korábbi, 24 országot felölelő kutatása 2010-ben Európa legslamposabb nemzetei közé sorolt minket.

Valóban inkább a kényelem áll a középpontban, mint az elegancia: a magyar munkavállalók 56 százaléka a hétköznapi viseletet részesíti előnyben, ha dolgozni megy, és háromnegyedük szerint a ruhájuk semmilyen hatással nincs a munkavégzésükre, így nem is fordítanak rá különösebb figyelmet - derült ki a Profession.hu kutatásából.

 Nem a ruha teszi a dolgozót? 

A közép- és felsővezetők között csupán minden negyedik tartja magát elegánsnak. A magas pozíciót betöltő vezetőknek csupán egyharmada állítja, hogy odafigyel arra, hogy elegánsan járjon dolgozni, közel felük egyszerűbb ruhákat, 22 százalékuk pedig kifejezetten a kényelmes viseletet választja a hétköznapokban.

A fizikai tevékenységet végzők szeretnek egyszerű ruhában munkába menni (65 százalék), a leginkább sportosan pedig a részmunkaidős dolgozók öltözködnek, 38 százalékkal.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Milyen gyakran veszünk új ruhát?

A felmérés szerint az elegánsan öltözködők cserélik leggyakrabban a ruháikat, több mint 50 százalékuk vásárolt új darabot az elmúlt fél évben. Az összes válaszadó körében ez az arány 32 százalék. A dolgozók 39 százaléka csak alkalmanként, 14 százalékuk pedig szinte sosem vesz új munkaruhát.

Inkább a nők hajlamosabbak váltócipőt hordani a munkahelyükre, de az eltérés a nemek között nem jelentős, körülbelül minden második esetben fordul elő. Kivételt képeznek ez alól az egészségügyi dolgozók 75 százalékkal, akikre a leginkább jellemző, hogy a munkaidőben cipőt cserélnek.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, öltözék, ruhapénz, cafetéria, munkaruha