Több millióan dolgoznak napi 8 óránál többet, és ők a stroke szempontjából különösen veszélyeztetettek közé tartoznak - derül ki a University College London friss kutatásából, amely a The Lancet című szaklapban jelent meg.

Noha konkrét ok-okozati összefüggést nem tudott felmutatni a kutatócsoport, a probléma létezik, és rengeteg ember életminőségét veszélyezteti - derül ki a Vital.hu cikkéből. A szakemberek 25 tanulmány adatait elemezték, amelyek több mint 60 ezer amerikai férfi és nő egészségi állapotát vizsgálták átlagosan 8,5 éves időintervallumon belül.

Halálos is lehet a munkamánia

Kiderült, hogy azok az emberek, akik heti 55 órát vagy annál többet dolgoztak, 13 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak szívinfarktust, mint a 35-40 órában dolgozó társaik. Az adatok egy másik összevetése során (amely 17 tanulmányt és közel 529 ezer embert ölelt fel 7 éves időintervallumon belül) bizonyítást nyert az is, hogy a heti 55 órát vagy annál többet dolgozók harmada kapott már stroke-ot.

Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Az üzenet egyértelmű. Fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, megfelelően étkezzünk, odafigyeljünk a mértékletes alkoholfogyasztásra és eleget aludjunk, továbbá ha nem érezzük jól magunkat, időben orvoshoz forduljunk - mondja a kutatást vezető Dr. Paul Wright, a New York-i North Shore University Hospital szakembere.

Wright azt is kiemelte, hogy sokan egyszerűen képtelenek csökkenteni munkaóráik számát, ezért társadalmi szinten van szükség komoly paradigmaváltásra, amely az egészséget a munka elé helyezi.

Szemlézte: Durbák Ildikó

Címkék: munkahely, munkamánia, betegség