Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tradicionális kompetenciák

A nagy múltú, történelmi távlatokkal rendelkező és abban gondolkozó multinacionális vállatok munkaerő-kiválasztási módszereit is érintik tradicionális elemek. Ezek a működésük hosszú ideje alatt született tapasztalatok esszenciájából leszűrt kritériumok a működés hatékonyságának szempontjait követve váltak szabályokká. Vagyis olyan kritériumok, melyek arra tesznek kísérletet, hogy a megfelelő munkaerő fogalmát definiálják.

A Bosch csoport Magyarország is egy tradicionális vállalat, ahol vannak olyan kiválasztási kompetenciák, amelyek beosztástól függetlenül a teljes humánerőforrás állományra érvényesek, a felsővezetőktől a szakmunkásokig - mondta Fluck Benedek a Bosch csoport Magyarország HR igazgatója. Ezek közvetlen kapcsolatban vannak a vállalat filozófiájával és legfőbb értékeivel, amit a jövő, az eredmény, a nyíltság, a bizalom, a becsület, a kulturális sokszínűség, az innováció és a kezdeményezőkészség fogalmaival lehet leírni - folytatja a HR vezető. Ezek az értékek azok, melyeknek a vállalat nemzetközi sikereit köszönhetjük, ezért természetesen a kiválasztás folyamataiban is a legfőbb prioritást jelentik.

Munkakör szerint       

Természetesen más és más preferenciákat várunk el a vállalati hierarchia lépcsőfokain, de a céghűség tekintetében a szakmunkástól a vezérigazgatóig ugyanazt értjük - hangsúlyozza Fluck Benedek. Vagyis minden munkavállalónk vonatkozásában megnézzük, hogy mennyire volt hű a korábbi munkaadóihoz, ami a munkával eltöltött évek és a munkahelyek mennyiségének arányából egyszerűen megállapítható. A "vándormadarak", akik egy éven belül akár többször is váltanak munkahelyet, nem azok, akikkel a Bosch csoport Magyarország a jövőjét tervezheti.

Mert a bizalom, mint a vállalat filozófiájának kiemelt értéke, nem vagy csak kevésbé valósul meg azoknál, akik a munkaerőpiacon állandóan mozgásban vannak - közölte Fluck Benedek. Az alapértékeket mindenkitől elvárjuk, de efölött már olyan kompetenciák meglétét vizsgáljuk, ami szorosabb összefüggésben van a jelölt leendő munkakörével, munkacsoportjával.

Csapattagokat keresünk, nem munkavállalókat - kiválasztás Bosch-módra

A leendő fizikai dolgozóinkat is személyes interjúra hívjuk, ahol nem csak a szakirányú végzettség és a munkatapasztalat mennyisége fogja eldönteni a jelölt személyét. Fontos, hogy nyitott legyen a dolgozónk a fejlődésre, a továbbképzésre, amit a csapatmunkában való aktivitás, valamint a kommunikációs készség mértékével tudunk lemérni - mondta a HR vezető. Mivel a vállalati struktúra teljes szegmensében hosszú távra tervezünk a munkavállalóinkkal, ösztönözzük őket arra, hogy pozícióikat kiindulási pontnak és ne állandósult helyzetnek tekintsék. Nem ritkán fordul elő, sőt tendenciaként jellemzi a vállalatot, hogy valaki fizikai dolgozóként kezd, majd lépésről-lépésre kerül feljebb és feljebb a pályafutása alatt. Nálunk a Bosch csoport Magyarországnál a hierarchia nyitott kapukkal lett megszerkesztve, ami egy tradicionális értékünkkel, a "fejlődéssel" van közvetlen kapcsolatban.

A kisebb és nagyobb munkacsoportok vezetőit szívesebben választjuk ki házon belül úgy, hogy továbbképzésre, tréningre küldjük a pozícióra megfelelő munkaerőt. Kívülről ritkábban kerülnek emberek a vállalat vezetői beosztásaiba, mert bizalmat szívesebben szavazunk olyanoknak, akik már valamit letettek a cég eredményeinek asztalára.  Rugalmasnak, a mobilitás szempontja szerint pedig igen aktívnak kell annak lenni, aki komolyan szeretne a vállalatunk kötelékéhez csatlakozni - mondja a HR vezető - de az sem árt, ha beszélnek valamilyen idegen nyelvet az ide jelentkezők, mert nálunk könnyen elképzelhető, hogy hirtelen európai színtéren kell helytállnia egy magyar dolgozónknak.