Vissza az Önéletrajz Adatbázis választóhoz

Mire való az önéletrajz adatbázis?

Az önéletrajz adatbázis (más néven CVDB) a legnagyobb magyarországi álláskeresői adatbázis. A profession.hu önéletrajz adatbázisába mindenki regisztrálhat, akár aktívan keres állást, akár csak passzívan várja a potenciális munkáltatók megkeresését.

Az önéletrajz adatbázisban előfizetéssel rendelkező munkaadó ügyfeleink részletesen kereshetnek a potenciális munkavállalók között.

Kiknek aktív az önéletrajza az adatbázisban?

Az adatbázisban csak azokat a munkavállalókat listázzuk ki a munkáltatók számára, akik proaktívan hozzájárultak ahhoz, hogy a profiljuk elérhető legyen, és az elmúlt két évben valamilyen formában álláskeresési aktivitást mutattak. Álláskeresési aktivitásnak számít, ha az álláskereső:

 • Regisztrál a Profession adatbázisába, bejelentkezik a Profession.hu oldalon
 • Megnyit egy álláshírlevelet
 • Hírlevélben kattint egy álláshirdetésre
 • Jelentkezik egy állásra
 • Feliratkozik álláshírlevélre
 • Módosítja álláshírlevél beállításait
 • Megtekint egy álláshirdetést
 • Megtekinti az álláshirdetések listaoldalát
 • A profiljában bármely adatát frissíti (személyes, tapasztalat, képzettség, erősségek, elvárások, dokumentumok)
Kik láthatják a jelentkezők adatait?

Azon cégek, akik előfizetést vásároltak a Profession.hu adatbázisához. A teljes céglistáért kérjük, kattintson ide!
A jelentkezőknek lehetőségük van cégek kizárására, így előfordulhat, hogy az adatbázisban aktív profillal rendelkező munkavállaló adatait egy adott cég munkatársai nem látják. A munkavállalók jellemzően a meglévő munkaadóikat vagy olyan cégeket zárnak ki, akikkel kapcsolatban korábban rossz tapasztalatot szereztek.

Ezen kívül az adatbázisban próbakeresést olyan, a Profession.hu-n regisztrált, munkatársaink által végzett validációs folyamaton átesett cégek végezhetnek, akiknek jelenleg nincs önéletrajz adatbázis hozzáférésük, és az elmúlt 3 hónapban demót sem igényeltek. Próbakeresés során a jelentkezők személyes adatait (teljes név, email cím, telefonszám) nem jelenítjük meg, illetve a jelöltek CV dokumentumai sem tölthetők le a munkaadók számára. Ezeken kívül a próbakeresés során teljes adatlapokat látnak a munkaadók, így ellenőrizhetik a számukra releváns jelöltek számát és minőségét.

Milyen adatokat tartalmaz az önéletrajz adatbázis?

A jelentkezők rögzítik:

 • a személyes adataikat (név, fénykép, születési év, állampolgárság)
 • elérhetőségeiket (email cím, telefonszám)
 • a munkatapasztalataikat
 • végzettségüket
 • nyelvtudásukat
 • erősségeiket kulcsszavak formájában
 • betölteni kívánt pozíciókat
 • fizetési igényüket
 • önéletrajzot, motivációs levelet stb. csatolnak pdf, vagy Word formátumban

További adatok:

 • utolsó álláskeresési aktivitás dátuma
 • utolsó adatlap módosítás dátuma
Vissza az elejére

Hogyan kereshetek az adatbázisban?

Kutatásaink és közvetlen felhasználói visszajelzések alapján is kétféle keresési módszert azonosítottunk.

 1. Az első keresési módszer esetében a felhasználó általában minimális beállított paraméterrel futtatja inkább keresését, és egy nagy találati számú listában böngész a jelöltek között. Ezt hívjuk Egyszerű keresésnek.
 2. A másik módszer esetében a munkaadó a toborzással kapcsolatban rendelkezésre álló összes szűrési paramétert egyszerre beállítja, így egy szűkebb, de jóval célzottabb találati listához jut, ez pedig nem más, mint az Összetett keresés.

Azt, hogy felhasználóink éppen melyik keresési módszerrel élnek, természetesen maga a toborzás, a pozíció jellege is meghatározza, így hol egyik, hol másik megközelítés az, ami segíti a munkaadót a megfelelő jelölt megtalálásában.

A fenti felhasználói szokások mentén alakítottuk ki az Egyszerű keresés és az Összetett keresés funkcióinkat.

Vissza az elejére

Egyszerű keresés

Az önéletrajz adatbázist a főmenüben található „Adatbázisom” menüpontra való kattintás után tudja elérni. Felületünkön az Egyszerű keresés és Összetett keresés tabos elrendezésben, egymás mellett található, így egyszerűen lehet váltogatni a kétféle keresési módszer között, ráadásul, ha Ön váltana a tabok között, a korábban beírt adatokat nem kell majd újra beírnia, mert azokat átmentjük a két fül között.

Az Egyszerű keresés olyan esetekben hasznos, amikor felhasználóink csak egy gyors keresést szeretnének indítani. Ilyenkor csupán két szűrési paraméterre van szükségük: munkakör és település. Ennek megfelelően az egyszerű keresés során pozíciónévre vagy munkakörre és településre lehet csupán keresni, de egyszerre több település is felvehető.

Vissza az elejére

Összetett keresés

Az Összetett keresés fülön az összes szűrési paramétert megtalálja rendezett, átlátható formában, kinyitható – becsukható szekciókban.

Vissza az elejére

Kulcsszavas keresés (Munkakör vagy egyéb kulcsszó)

Ide általában azt szoktuk javasolni, hasonlóan az Egyszerű kereséshez, hogy munkakört vagy pozíciónevet adjunk meg, de természetesen tetszőleges kulcsszavakat is írhat, melyeket a jelentkező által csatolt dokumentumokban és az általa feltöltött adatokban keresünk. Egy prediktív listával is segítjük a kulcsszavak beírását (ahogy Ön elkezd gépelni, a kereső elkezd javasolni különböző kulcsszavakat).

A “Munkakör vagy egyéb kulcsszó” beviteli mező alatt van két lenyíló doboz, aminek segítségével finomíthatja a kulcsszavas keresését. Alapállapotban a beírt kulcsszót/kulcsszavakat a munkavállaló által megadott minden adatban keressük.

Hol keressen?

 1. KERESÉS MINDENHOL (alapértelmezett)
  A jelölt adatlapján és csatolt CV dokumentumában egyaránt keresünk.
 2. CSAK NÉV VAGY E-MAIL CÍM
  A találati listában csak azok a jelöltek szerepelnek, akiknek neve vagy email címe pontosan megegyezik a kulcsszavas mezőben megadott névvel vagy e-mail címmel.
 3. CSAK MUNKAHELY VAGY POZÍCIÓNÉV
  Csak azok a jelentkezők szerepelnek a találati listában, akiknek az adatlapján szerepel a kulcsszavas mezőben megadott cégnév vagy pozíciónév.
  Pl.: IBM kulcsszó esetén csak az IBM-nél, mint munkaadónál dolgozott munkavállalókat listázza, az IBM x86-os szerverek kezelésében tapasztalatot szerzett jelölteket nem.
 4. CSAK CV DOKUMENTUM
  Csak azokat a jelentkezőket listázza, akiknek a csatolt önéletrajzában szerepel az adott kulcsszó. Azokat a jelentkezőket, akiknek pl. a motivációs levelében szerepel a kulcsszó, azok nem kerülnek bele a listába
  Pl.: főkönyvelő kulcsszó esetén csak azokat a jelentkezőket listázzuk, akiknek az önéletrajzában szerepel ez a megnevezés, de azokat, akik pl. csak a motivációs levelükben írták, hogy “Szeretnék főkönyvelőként dolgozni”, azok nem.

Milyen logikai kapcsolat legyen a beírt kulcsszavak között

 1. MINDEN SZÓ SZEREPEL (alapértelmezett)
  A találati listában azok a jelöltek szerepelnek, akiknek a kulcsszavas mezőben megadott szavak közül minden szó szerepel legalább egyszer a dokumentumaiban vagy a feltöltött adatai között. A kereső automatikusan kezeli a magyar nyelvi változatokat (ragozott alakok pl.: értékesítő, értékesítés stb.). A minden szó szerepel, megegyezik azzal a kulcsszavas kereséssel, amikor az “AND” logikai kulcsszót használjuk.
 2. BÁRMELY SZÓ SZEREPEL
  A találati listában, azok a jelöltek szerepelnek, akiknek a kulcsszavas mezőben megadott szavak közül legalább az egyik szerepel legalább egyszer a dokumentumaiban vagy a feltöltött adatai között. A kereső automatikusan kezeli a magyar nyelvi változatokat (ragozott alakok pl.: értékesítő, értékesítés stb.). A bármely szó szerepel, megegyezik azzal a kulcsszavas kereséssel, amikor az “OR” logikai kulcsszót használjuk.
 3. TELJES EGYEZÉS
  A listában azok a munkavállalók fognak megjelenni, akiknek az adatlapjában szerepel a keresőben megadott, teljesen azonos kifejezés. A teljes egyezés megegyezik azzal a kulcsszavas kereséssel, amikor idézőjelben írjuk be a kulcsszavakat a keresőbe.
 4. SZÓ ELEJI EGYEZÉS
  A találati listában, azok a jelöltek szerepelnek, akiknek a kulcsszavak eleje bármilyen formában szerepel a feltöltött adatok között. A szó eleji egyezés megegyezik azzal a kulcsszavas kereséssel, amikor *-ot használunk a szavak végén.
 5. HALADÓ
  Ezt a találati feltételt a kereső automatikusan detektálja és beállítja, amennyiben több logikai operátort használunk a kulcsszavas mezőben. (AND, OR, „”, *)
Vissza az elejére

Előzmények

Amennyiben azt szeretné, hogy ne lássa újra azokat a jelölteket, akiket már megtekintett/letöltött, vagy éppen azokat lássa, akiket már egyszer megtekintett/letöltött, használja az „Előzmények” szűrőt, amely nem csak egy csomagon belül nézi az előzményeket, hanem a felhasználó/cég teljes élettartama alatt, tehát ezek az előzmény-adatok csomagokon átívelnek.

Ezen kívül az ön által megtekintett jelöltek megkapják az „Általam megtekintett” taget, és a megszokottak szerint a szem és letöltés ikonban az utolsó három megtekintést vagy CV letöltést is megnézheti.

Vissza az elejére

Hol keres munkaerőt

Itt állíthatja be a jelölt lakóhelyének megfelelő települést, vagy adhatja meg a munkavégzés helyét. A ‘Jelölt lakóhelye’ paraméter a jelölt személyes adatainál megadott lakcím szerint keres, a ‘Munkavégzés helye’ paraméter a jelölt elvárásaiban keres, azaz olyan jelölteket is megfeleltet a keresésnek, akik nem az adott településnek élnek, de szívesen dolgoznának ott. Amennyiben mind a ‘Jelölt lakóhelye’, mind a ‘Munkavégzés helye’ paraméterekhez ad meg települést, az érvényesülő logikai kapcsolat a VAGY lesz.

Vissza az elejére

Álláskeresési aktivitás

 • Utolsó aktivitás alapján: az alapján kerülnek szűrésre a jelentkezők, hogy mennyi időn belül volt valamilyen álláskeresési aktivitásuk (ld. feljebb, hogy mit tekintünk álláskeresési aktivitásnak);
 • Profil legutóbbi frissítése szerint: a jelentkezőket az utolsó adatbázis adatlap módosítása szerint lehet szűrni;
 • Utolsó jelentkezés dátuma szerint: a jelentkezőket az utolsó, állásra leadott jelentkezésük dátuma szerint lehet szűrni (ez mutatja a legerősebb álláskeresési aktivitást);
 • CV dokumentum feltöltésének dátuma szerint:  a jelölteket az utolsó (legfrissebb) önéletrajz dokumentum feltöltésének dátuma szerint lehet leszűrni.

Kérjük, minden esetben válasszon időintervallumot az aktivitás mellé.

Vissza az elejére

Szakmában eltöltött évek

Itt állíthatjuk be az elvárt szakmai tapasztalatot években. A Profession adatbázisba való regisztráció során a jelentkezők által részletesen megadott, karrierjükkel és elvárásaikkal kapcsolatos adatokban lehet szűrni ilyen módon. Az ilyen keresésnél csak az adatlapokban történik szűrés, tehát a feltöltött dokumentumokban megadott adatok nincsenek figyelembe véve.

Szabad szavas keresőnk segítségével könnyen megtalálhatja az adott pozíciót vagy szektort, és a csoportosított megjelenésnek köszönhetően átláthatóan tudja követni a már felvett szakmákat. Nagyon fontos, hogy továbbra is minden esetben adott munkakör kategóriához szükséges beállítani az elvárt tapasztalati szintet (Pályakezdő/Bármilyen szakmai tapasztalati szint/Meghatározott szakmai tapasztalattal rendelkezik, utóbbi esetében adjuk meg a szakmában eltöltött évek számát is).

Több különböző pozíció kiválasztása esetén be tudjuk állítani, hogy csak azok a jelentkezők kerüljenek megjelenítésre, akik mindegyik feltételnek megfelelnek (Szűrés az összes bejelölt kategóriában) vagy a bejelölt pozíciók közül elég, ha egyik teljesül (Szűrés bármelyik bejelölt kategóriában).

Vissza az elejére

Munkahely üzleti ágazata

Válasszuk ki és adjuk hozzá a munkahely üzleti ágazatát, ha csak az adott ágazatban munkatapasztalattal rendelkező munkavállalót keresünk. Például, ha olyan marketingest keresünk, aki bank és biztosítás szektorból jön, akkor a Szakmában eltöltött éveknél adjunk hozzá marketinges munkaköröket (vagy írjuk be a kulcsszavas keresőbe pl., hogy Marketing manager) és a munkahely üzleti ágazatánál vegyük fel a Bank/Biztosítás üzleti ágazatot.

Vissza az elejére

Korábbi munkahelyek

A ‘Korábbi munkahelyek’ szűrő segítségével olyan jelöltekre kereshet, akik adott cégnél dolgoznak, vagy éppen ellenkezőleg, adott cégnél nem dolgoznak. Minden esetben adja meg, hogy milyen idő intervallumban keres (jelenleg/az elmúlt 5 évben/bármikor). A ‘Dolgozott’ és a ‘Nem dolgozott’ paraméter együttes használatakor az érvényesülő logikai kapcsolat a VAGY.

Vissza az elejére

Legmagasabb iskolai végzettség

Kiválasztása esetén csak a beállított legmagasabb iskolai végzettséggel rendelkező álláskeresők jelennek majd meg a találati listában. Ezen felül lehetősége van még beállítani az iskola elvégzésének dátumát is, amelynek segítségével nagyjából meg lehet becsülni, hogy a találati listába milyen életkorú jelöltek fognak beleesni.

Kérjük, minden esetben először válassza ki a legmagasabb iskolai végzettséget, és utána állítsa be a dátumot, hiszen a kettőt csak együtt tudja értelmezni a keresőnk.

Vissza az elejére

Nyelvismeret

Itt állíthatja be, hogy milyen nyelvismerettel rendelkező munkavállalókat szeretne a találati listában látni. 

Kérjük, ne felejtsen el minden esetben nyelvi szintet is beállítani a kiválasztott nyelv mellé. A felsorolt nyelvekhez beállíthat ÉS logikai kapcsolatot (Az összes felsorolt nyelven beszél), VAGY kapcsolatot (A felsorolt nyelvek valamelyikén beszél), illetve azzal a feltétellel is szűrhet, hogy Legalább 2 nyelven beszél a felsoroltak közül.

Vissza az elejére

Foglalkoztatás jellege

A jelentkezők adatlapjukon bejelölik, hogy milyen jellegű munkák érdekelnék. Az adott foglalkoztatási típus kiválasztásával csak azokat a jelentkezőket fogjuk a találati listában látni, akik szívesen dolgoznának adott jellegű munkában. Több pipa használatakor a találati listában minden olyan jelölt szerepel majd, akik vagy az egyik vagy a másik jellegű munkát bejelölte.

Vissza az elejére

Fizetési igény

A nettó fizetési igényt beírva csak azok az álláskeresők jelennek majd meg a listában, akik az adatlapjukon az adott fizetési tartományon belüli értéket adtak meg.

Vissza az elejére

Jogosítvány

A találati listában csak olyan jelöltek fognak szerepelni, akik legalább az egyik kiválasztott jogosítvány típust bejelölték az adatlapjukon.

Vissza az elejére

Találati listaoldal

Miután beállítjuk a szűrőinket és lefuttatjuk a keresést, a találati listára érkezünk. Itt láthatjuk azokat a jelölteket, akik megfeleltek a keresésünknek.

Az összetett keresés szűrői itt is megtalálhatóak bal oldalon, így a találati lista igény szerint tovább szűkíthető.

 

A jelöltek legfontosabb adatai megtalálhatóak a jelölt kártyákon, illetve már a kártyán található gombok segítségével is felhasználhatunk egy kreditet, ha úgy ítéljük, hogy az adott jelölt releváns, és ezért fel akarjuk venni vele a kapcsolatot, esetleg meg akarjuk nézni a csatolt önéletrajzát is.

 

Az összetett keresés sávot be is csukhatjuk, ebben az esetben a jelölt kártyákon további információk, a jelölt szakmai készségei jelennek meg.

Vissza az elejére

Jelölt teljes profilja

A találati listaoldalon, ha a jelöltkártyán a jelölt nevére vagy fényképére kattintunk, akkor a böngészőnkben új lapon nyílik meg a jelölt teljes adatlapja vagy más néven önéletrajz profilja.

 

Vissza az elejére

Előzmény dobozok

Az önéletrajz adatbázis kezdőoldalon az egyszerű keresés alatt dobozos elrendezésben nyomon követhetjük aktivitásunkat, előzményeinket, mint például mentett kereséseinket, legutóbbi kereséseinket, a beállított email értesítéseket, a legutóbb megtekintett jelölteket, a legutoljára letöltött önéletrajzokat, és a kiválasztott jelöltjeinket is.

Keresés mentése

Célszerű kereséseinket munka közben is elmenteni. A mentéssel rögzíthetjük keresési paramétereinket (tehát nem a találati listát), amiket nem kell újra beállítanunk, amennyiben valamilyen okból megszakad a munkafolyamatunk. Hasznos lehet olyan toborzás/keresés során is, amely akár több hétig is eltarthat, így nem kell mindannyiszor ugyanazokat a szűröket újra beállítanunk.

Egy keresést a munkafolyamatunk során több helyen is van lehetőségünk elmenteni, akár az összetett keresés során, akár a találati listaoldalon is megtehetjük.

Mentett kereséseinket később le tudjuk futtatni a Mentett keresések előzmény dobozból (ld. fent), vagy az Összetett keresésből is.

 

Értesítő új jelöltről 

Egy másik hasznos funkció, amelyet egy hosszabb toborzási időszak során tudunk használni, az Email értesítő jelöltekről. Amikor email értesítőt készítünk, akkor hasonlóan a Mentett kereséshez, a szűrési paramétereket mentjük el, és azt állíthatjuk be, hogy meghatározott időnként (naponta/3 naponta/hetente) emailben értesüljünk arról, ha a beállított szűrésnek megfelelő új jelölt kerül be az adatbázisba. Így elsők között értesülhetünk arról, ha új, releváns jelölt jelenik meg az adatbázisban.

CV értesítőt szintén be lehet állítani az összetett keresés során vagy akár a találati listaoldalon is:

 

Már beállított email értesítőit később az előzmény dobozokban tudja módosítani, vagy akár törölni, amennyiben már nincs rá szüksége.

 

Jelöltek kiválasztása

Ezzel a funkcióval könnyen meg tud jelölni, ki tud választani egy jelölt csoportot. Akár olyan célból is megteheti, hogy később szeretne visszatérni rájuk, vagy azért is, mert őket mindenképp szeretné felkeresni, miután végzett a keresésével. A jelöltek kiválasztása nem cég szintű előzmény, hanem felhasználó szintű, azaz az Ön kiválasztott jelöltjeit kollégái nem látják. Az önéletrajz adatbázis kezdőoldalán (dashboardon) egy külön dobozban is követni tudja, hogy eddig kiket választott ki, jelölt meg, de keresései során az előzmények szűrőben is rá tud keresni ezekre a jelöltekre.

Vissza az elejére

Haladó kulcsszavas keresés

Haladó kulcsszavas keresésnek nevezzük, ha a kulcsszavak megadásakor operátorokat is használunk. Ilyen operátor az “AND”, az “OR”, az „” (idézőjel) vagy a * (csillag). Ezeknek a segítségével szűkíthetjük, pontosíthatjuk keresésünket.

Mikor használjuk?

Alább részletesen bemutatjuk az egyes operátorok használatát. A keresési példákat táblázatban szemléltetjük. A táblázatban kékkel jelöltük azokat a találatokat, amiket megkapunk keresési paramétereink alapján. A kékkel szedett részek mutatják, hogyan teljesülnek a keresési feltételek.

a. Logikai operátor: AND

Kulcsszónak írjuk be “értékesítés and sales”
A találati listában, azok a jelöltek szerepelnek, akiknek az adatlapján az “értékesítés” és “sales” szavak, vagy azok bármilyen nyelvtani alakja megtalálható.

Keresési eredmény

Ha csak az alábbi szöveg szerepel a csatolt önéletrajzban vagy az adatlapon, akkor a jelölt nem jelenik meg a találati listában


Ha a kékkel szedett rész szerepel a csatolt önéletrajzban vagy az adatlapon, akkor a jelölt megjelenik a találati listában


Az értékesítésben eltöltött évek során megtanultam az emberekkel bánni.


Évekig értékesítési területen dolgoztam, mégpedig sales menedzserként


Ebbe a pozícióban feladatom volt a termékek értékesítése


Telesales-esként közelebb kerültem az értékesítéshez


Direkt sales-ben szerzett tapasztalataimat ma is kamatoztatom.


Különböző sales-es oktatásokon megtanultam az értékesítés fortélyait


 

A keresési logikát a fenti táblázat szemlélteti.

A táblázat bal oldalán látjuk azokat a jelölteket, akiknek csak az “értékesítés” vagy csak a “sales” szó van benne a megadott adatai között, ezeket nem fogjuk megkapni találatként, hisz nem szerepel mind a két szó.
A táblázat jobb oldalán azokat a jelölteket kapjuk, akiknek az “értékesítés” is ÉS a “sales” is benne van a megadott adatai között. Amennyiben a két szó bármilyen nyelvtani alakja megtalálható a jelöltek adatai között, megkapjuk a keresés eredményét.

 

b. Logikai operátor: OR

Kulcsszónak írjuk be “értékesítés or sales”
A találati listában, azok a jelöltek szerepelnek, akiknek az adatlapján az “értékesítés” vagy “sales” szavak, vagy azok bármilyen nyelvtani alakja megtalálható.

Keresési eredmény

Ha csak az alábbi szöveg szerepel az önéletrajzban nem jelenik meg a CV a találati listában


Ha a kékkel szedett rész szerepel az önéletrajzban, akkor megjelenik a CV a találati listában


Könyvelőként nagy rálátásom volt a pénzügyi folyamatokra.


Értékesítési igazgatóként komplex elemzéseket kellett(.)A direct sales-t nekem találták ki


A találati listában szereplő jelöltek adatai között vagy az értékesítés vagy a sales szó, vagy azok bármilyen nyelvtani alakja megtalálható.

 

c. Idézőjel használata

A találati listában, azok a jelöltek szerepelnek, akiknek az adataiban pontosan szerepelnek a mezőben megadott kulcsszavak.
Az idézőjelet helyettesíteni lehet a Találatok: Teljes egyezés pontra kattintva.

 

d. Csillag használata

A kulcsszavak végén használható bármilyen végződés helyettesítésére a “*” karakter szolgál. A * karakter nem állhat szó elején. Pl.: könyvel*

Ilyen keresésnél a találati listában lévő jelöltek adatai között az alábbi szavak is előfordulhatnak: pl.: könyvelő, könyveletlen számlák, könyvelendő számlák, könyvtáros stb.

A csillagot helyettesíteni lehet a Találatok: Szó eleji egyezés pontra kattintva.

 

e. Zárójelek használata

Összetettebb kereséseket is össze lehet állítani zárójelek használatával. pl.: (értékesítés OR sales) AND vezető

Ha csak az alábbi szöveg szerepel az önéletrajzban nem jelenik meg a CV a találati listában


Ha a kékkel szedett rész szerepel az önéletrajzban, akkor megjelenik a CV a találati listában


Az értékesítési feladatok kihívást jelentettek 2009-2011: Értékesítési vezető

 

 

A találati listában lévő jelöltek adatai között szerepel vagy az értékesítés vagy a sales szavak valamelyike és a vezető szó.

Vissza az elejére