Önnek ajánljuk!

Nyitott pozíciók, amik érdekesek lehetnek az Ön számára!

Tökéletes önéletrajz és motivációs levél leadva. Nincs más dolgunk, mint várni, hogy megcsörrenjen a telefon. Azonban azt túlzás lenne állítani, hogy mindezt hátradőlve, a lábunkat lóbálva tehetjük! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy egy 2 perces időpont és helyszínegyeztetés helyett, egyből egy első körös, telefonos állásinterjúba csöppenünk. Érdemes tehát felkészülten várni azt a bizonyos hívást!

1. Legyen minden kéznél!

Készítsük oda szépen a laptopunk mellé azt a bizonyos tökéletes önéletrajzot és motivációs levelet, de ne elégedjünk meg ennyivel. Ha nem nyomtattuk ki, nyissuk meg a gépünkön, és színekkel emeljük ki, vagy egy-egy post-it-re jegyzeteljük ki a legfontosabbakat:

- Cégnév, legfontosabb cégadatok, illetve, hogy miért is jelentkeztünk oda, miért szimpatikus nekünk az a cég.

- Pozíció neve, amire jelentkeztünk, illetve a rövid leírása. Emeljük ki, mik azok a pontjai az álláshirdetésnek, amik a leginkább felkeltették az érdeklődésünket, illetve miért érezzük magunkat alkalmasnak az adott pozícióra.

- Nem kell ugyan megtanulnunk az önéletrajzunkat kívülről, de azért nem árt, ha fejben tartjuk a legfontosabb pontjait, de főképp azokat, amelyek azt támasztják alá, hogy minden tapasztalatunk és képzettségünk megvan az állás betöltéséhez.

Rendszerezzük mindezt egy szépen felépített monológban a fejünkben. Kevés dolog lomboz le jobban egy interjúztatót, mint egy olyan jelentkező, aki hirtelen azt sem tudja, melyik cégtől és melyik állás kapcsán keresik.

2. Legyenek megfelelőek a körülmények!

Igyekezzünk úgy alakítani, hogy egy csendes, nyugodt helyen tudjunk beszélni, ahol nincs háttérzaj, és nem is zavarhatnak meg minket telefonálás közben. Természetesen, nem tudhatjuk előre, hogy pontosan mikor fut be a hívás, de, ha éppen nem megfelelőek a körülmények, két dolgot is tehetünk:

- Kérjünk egy közeli, de másik időpontot, amikor újra beszélhetünk.

- Vegyük fel a telefont és kérjünk 15 perc türelmet, hogy visszahívhassuk őket.

Ha félrevonulunk, ne felejtsük magunkkal vinni a fent említett „puskánkat”!

A telefonos állásinterjúk 5 szabálya

3. Hangposta

Természetesen, előfordulhat, hogy éppen nem tudjuk felvenni a telefont, ebben az esetben számoljunk azzal, hogy a hangpostánk adja az első benyomást rólunk. „De hát nincs is beállítva semmi a hangpostámnak, sosem használom!” - kaphatjuk fel a fejünket, jogosan. Nem sokan foglalkozunk manapság az ilyen apróságokkal. Azonban jelen esetben egy megfelelő hangposta beállítás eldöntheti, hogy hagy-e nekünk üzenetet, és kér-e visszahívást a cég, vagy már tárcsázza is a következő jelölt számát. Amit mindenképp kerüljünk el:

- Zene, a hangposta üzenet helyett. Sajnos a fejvadászt, vagy a HR-es kollégát egyáltalán nem érdekli, hogy éppen mi az aktuális kedvenc slágerünk.

- Ne legyen „haverkodós” az üzenet. „Helló, tudod, ki vagyok és, hogy mit kell tenned!” Nem. Nem tudják, hogy kik vagyunk, abban pedig egészen biztosak lehetünk, hogy ezek után még csak a sípszót sem fogják megvárni.

Lényegében semmibe sem kerül egy gyors, profi üzenetet rögzítenünk: „Jó napot kívánok, Nagy Katát hívta. Elnézést, hogy nem tudtam fogadni a hívását, kérem, hagyjon üzenetet, és amint tudom, visszahívom.”

4. Étel

Röviden, tömören, egyértelműen TILOS! Semmi rágó, semmi étel, miközben telefonálunk – és ez nem csupán a hivatalos telefonokra vonatkozik.

Egy pohár vizet viszont nyugodtan készítsünk magunk mellé, hiszen ha izgatottak vagyunk, vagy hosszabban beszélünk, könnyebben kiszárad a szánk.

5. Név és telefonszám

Egy apró trükk: még mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, jegyezzük fel pontosan a HR-es kolléga nevét és telefonszámát. Ne várjunk ezzel a beszélgetés végéig, hiszen…

- Izgatottságunkban, vagy éppen megkönnyebbülésünkben, hogy túl vagyunk a híváson, esetleg elfelejtjük megkérdezni, így jobb, ha megkérdezzük még az elején, amikor még koncentráltak vagyunk.

- Amennyiben nem egyeztettünk le egy személyes találkozót, jó, ha megvan az elérhetőség, amin néhány nap múlva esetleg rá tudunk kérdezni, hogy hogyan tovább. Mindenképpen várjunk azonban legalább 2 napot, és, ha telefonálunk, akkor is emlékeztessük az illetőt, hogy pontosan melyik nap, és melyik állás kapcsán beszéltünk.

Készítette: Profession.hu

A Profession.hu Facebook oldala

A Profession.hu Instagram oldala