A fiatalok nélkül nincs jövő

2012. június 18. Forrás: Profession.hu

Hasznos: - + Nyomtat

Korszerű képzést, biztos munkahelyet, tisztességes bért, élhető Magyarországot követelnek a fiatalok.

Önnek ajánlott állások

A magyarországi szakszervezeti konföderációk ifjúsági tagozatai azt követelik a kormányzat valamennyi szereplőjétől, hogy tekintse partnernek az ifjúsági szervezeteket, bevonásukkal alkosson olyan ifjúságpolitikai stratégiát, amellyel megfordíthatóak azok a folyamatok, amelyek a fiatalok drámai mértékű elvándorlásához vezetnek, és teremtsen a fiatalok számára is élhető Magyarországot - áll a Fiatalok Ligája, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma és a Szakszervezeti Ifjúsági Szövetség lapunknak eljuttatott állásfoglalásában.

A fiatalok azt követelik, hogy Magyarország maradéktalanul hajtsa végre az Európa 2020 stratégia követelményeit, biztosítson magas színvonalú képzést minden tehetséges fiatalnak. Elutasítják az általános tankötelezettség csökkentését, illetve a középszintű képzés és a felsőoktatás európai trendekkel szembemenő átalakítását. Attól tartanak, hogy hazánk emiatt az olcsó betanított munka európai bázisává válhat, és a diploma megszerzése lehet egy szűk elit privilégiuma lesz.

"Ha az országot elhagyják a fiatalok, akkor nem lesz, aki dolgozzon, nem lesz, aki családot alapítson és nem lesz, aki gondoskodjon az idősekről. Az olyan ország, amely nem nyújt korszerű képzést, nem nyújt tisztes bért biztosító munkahelyet, nem vállal méltányos részt az otthonteremtés és a gyermekvállalás terheiből, nem hagy más választási lehetőséget a fiataloknak, minthogy máshol keressék boldogulásukat. Ezért meg kell állítani a fiatalok munkanélküliségi rátájának növekedését, valamint az elvándorlásukat" - írják a levelükben.

Azt követelik, hogy a pályakezdő fiatalok számára teremtsék meg - jövedelmük csökkentése nélkül - a szükséges és elvárható szakmai gyakorlat megszerzésének feltételeit. Valamennyi ágazatban életpálya modelleket dolgoznának ki, ehhez a szakszervezetek felajánlják a segítségüket .

A fiatal érdekvédők felhívják a döntéshozók figyelmét, hogy a differenciált minimálbér bevezetésével a fiatalok elvándorlását segítik elő, ez viszont az országban a foglalkoztatási rátát nem javítja. Szerintük foglalkoztatáspolitikai eszközökkel lehetne a vállalkozásokat a fiatalok alkalmazására ösztönözni.
 

- Profession.hu

További rövid hírek
További rövid hírek
www.facebook.com/Profession.hu