Powered by

Vezetőképzés kemény üzenetekkel – vezetőfejlesztési program Dr. Kemény Dénessel

Olvasási idő: 7 Perc
Szponzorált tartalom
2021.10.27.

Töltse le a
HR Körkép 2021 kiadványunkat!

Érdekel

Dr. Kemény Dénes háromszoros olimpia bajnok vízilabda-válogatott szövetségi kapitánnyal és Molnár Attilával a Pannonjob ügyvezetőjével, szervezetfejlesztő trénerével egy közösen fejlesztett tréningjük kapcsán beszélgettünk arról a kérdésről, hogy mit tanulhatnak a vállalatok menedzserei a sport világából, a vezetőedzők tapasztalataiból. 

A beszélgetésnek külön aktualitást ad, hogy a Pannonjob elindított egy vezetői tréningprogramot, amely egyszerre ötvözi Kemény Dénes sportbéli hozzáértését és a Pannonjob üzleti szférában szerzett szervezetfejlesztési tapasztalatait. A tréning Dr. Kemény Dénes által megfogalmazott üzeneteket magában foglaló beszélgetéssel indul, majd a program további időtartamában a téma a trénerek által támogatott feldolgozással folytatódik.

Az élsportolók a leginkább csodált emberek közé tartoznak világszerte. Most különösen így volt ez, hiszen az egész világ szeme az olimpiára szegeződött.

Ámulattal nézzük azokat az eredményeket, amelyek meghaladják az átlagember képességeit, és a sportolókat, akik szinte ember feletti teljesítményeket érnek el. Nem árt azonban tudni, hogy ezek a kiemelkedő eredmények nem jöhettek volna létre a nagyon kemény munka, elköteleződés, és a legújabb edzésmódszerek alkalmazása nélkül.

Ezen a ponton válik kardinálissá az edzők szerepe, akik - személyiségüktől függően - hol a háttérben meghúzódva, más esetekben pedig a rivaldafényen osztozva segítik mind az egyéni sportolók, mind pedig a csapatok felkészülését.

Nagyon sokat tanulhatunk a felkészülést támogató szakemberektől, vezetőedzőktől - különösen a csapatsportok edzőitől -, mely tudást a vállalatoknál dolgozó vezetők is sikeresen alkalmazhatnak munkájuk során. 

Ezért is határozta el a Pannonjob Kemény Dénessel, hogy a vezetők támogatására egy olyan közös tréningprogramot indít el, amely során - kamatoztatva a háromszoros olimpiai bajnok edző vezetői tapasztalatait - végigveszi, hogy mi a titka egy csapat vezetésének és annak, hogy a szervezetben dolgozók képesek legyenek csúcsteljesítményt elérni.

Hogyan mutathatnak irányt a vezetőknek az élsportban szerzett tapasztalatok?

K.D.:  "Érdekes, hogy az embereknek egy vezetőedző vagy szövetségi kapitány munkájáról főként a meccsek taktikájának a kialakítása vagy az edzésterv készítése jut eszükbe. Pedig egy vezetőedzői poszt nagyon komoly vezetői képességeket és lélektani ismereteket igényel, hiszen a vezetés elsősorban hatás. Hatás a környezetedre és azokra, akikkel együtt dolgozol, hiszen közösek a céljaitok.  A vezetőedzőnek és a vezetőknek képesnek kell lenniük egy jövőkép biztosítására, és tettekre, kemény munkára, együttműködésre kell sarkalniuk a csapatot, hiszen még a legjobb játékosok is csak így érhetnek el csúcsteljesítményt.

Szintén nagy kihívás a sportban, hogy a hosszú felkészülési időszakot követően a teljes torna során, egészen a döntőig fenn kell tudni tartani a motivációt.  Ebben azért vannak hullámhegyek és hullámvölgyek, ahol ott kell lenni, és kezelni a nehéz szituációkat olyan stresszes helyzetekben, mint egy olimpiai döntő és az azt megelőző néhány nap. Ehhez komoly vezetői képességek kellenek, és a végeredményt az egész ország láthatja élő egyenes adásban. Ott nem lehet elbújni, és a felelősséget is vállalni kell.  Ez a teljesítmény pedig nem képzelhető el megfelelő vezetői ismeretek és főleg elegendő tapasztalat nélkül, ezekből a tapasztalatokból - akár a saját hibáimból szerzett okulásaimból - mindenképpen tudnak profitálni a résztvevők. Ha egy cég például belekényelmesedik piacvezető szerepébe, és elmaradnak az eredmények, szívesen adom át a tapasztalataimat arról, hogy hogyan lett a két évig nyeretlen olimpiai bajnok csapatból hirtelen világbajnok."

M.A.:  "Annak ellenére, hogy a sport világa sok tekintetben különbözik a vállalati szférától, úgy gondolom, így is rengeteg mindent tanulhatunk az élsport kapcsán megélt tapasztalatokból. Halottunk már olyan fanyalgó hangokat, hogy könnyű motiválni a világ legjobb játékosait úgy, hogy őket eleve ösztönzi már a hírnév és az olimpiai arany is.

Ahhoz azonban, hogy egy hosszú, kemény és monoton edzéseket is megkövetelő edzőtáborban fenntarthassuk a meglévő motivációt vagy, hogy kezelni tudjuk a nagy egóval rendelkező játékosokat, - és elérjük náluk, hogy egyéni céljaikat a csapat érdeke mögé rendeljék - komoly vezetői képességek, ismeretek és olyan hozzáállás szükséges, amely példaként szolgálhat a vállalati vezetők számára is. "

Mi a legfontosabb üzenet, amit a tréningen résztvevők kapni fognak?

K.D.: "Választ kaphatnak arra, hogy milyen módon lehet elérni a vezetői tekintélyt. Ez a mai világban elengedhetetlen, hiszen a tekintély az a képesség, amely segítségével az emberek követik a vezetőt anélkül, hogy minden egyes döntését meg kellene indokolnia, utasításokat lenne szükséges adnia. Állandóan változó világunkban ez rendkívül fontos, de ehhez a tekintélyhez nem vezethet semmilyen trükk vagy technika, annak, aki ilyet akar tanulni, nem ajánlom a képzést. Azonban azokról a vezetőket érintő témákról szó lesz, amelyek biztosíthatják ezt a tekintélyt. Ilyen témák a negatív és a pozitív visszajelzések aránya és módja, a folyamatos fejlődés, a példamutatás és a csapatépítésben szerzett legfontosabb tapasztalatok."

M.A.:  "Azt gondolom, hogy ezek a témák igazán fontosak. Amikor Dénessel beszélgetünk, egyértelműnek tűnik, hogy melyek azok az összetett vezetői kérdések, amelyek rendkívül hasznosak lehetnek a vállalatok vezetőinek. Nézzük a csapatépítés kérdését. Minden vezető tudja, hogy egy csapat teljesítményének szempontjából talán az az egyik legfontosabb, hogy a csoport minden tagja motivált legyen, és ne az egymással történő rivalizálás és a másik teljesítményével való foglalkozás vigye el az energiákat. Azt hiszem ebben a témában is sokat tanulhatunk a sportból szerzett tapasztalatokból, ahol Dénes eltérő képességű, különböző tapasztalattal rendelkező játékosokat össze tudott fogni egy közös cél érdekében, a kitűzött eredmények eléréséhez mindenki elfogadta a saját szerepét és alárendelte saját, egyéni érdekeit.

A tréning gyakorlatorientáltságát jól mutatja, hogy a program során elemezzük ezeket a kiemelt kérdésköröket, megnézzük a legújabb, releváns kutatásokat, és átbeszéljük a résztvevőkkel, hogy saját területükön hogyan tudják az elhangzottakat használni. Így nem csak egy nagyon inspiráló élménnyel, de a gyakorlatba is átültethető ismeretekkel távoznak a tréningekről."

Milyen technikákkal érhető el, hogy egy képzési program hatásos legyen? 

K.D.:  "Nagyon fontos, hogy fenntartsuk az érdeklődést, azaz vibráló legyen az előadás, ne csak informatív. Nem elég a definíciókat szajkózni, kellenek az illusztráló példák, a gyakorlatiasság is. Ha látom, hogy csillognak a szemek, és vevők a gondolataimra, én is lelkes vagyok, és hamar elszalad az idő."

Milyen többletet tud nyújtani a vállalatoknak ez a program?

M.A.: "A mi tréningjeink mindig előzetes helyzetfelismeréssel, interjúkkal kezdődnek. Nem instant elméleti ismereteket adunk át a képzéseink résztvevőinek, hanem integrált módszertant alkalmazva, személyre szabott módon építjük fel a programot. Ez a fajta gyakorlatias gondolkodás jellemző Dénesre is, így már az előzetes tapasztalatok alapján is azt mondhatjuk, ténylegesen használható eszközöket nyújtunk majd a képzésen résztvevőknek, méghozzá élvezetes formában.

Fontos, hogy a fejlesztési programokkal megadjuk vezetőinknek azt a támogatást, amely nélkülözhetetlen ahhoz, hogy menedzsernek választott szakértőink vezetői kompetenciákkal (pl. motiválás, visszajelzés, számonkérés, csapatépítés képessége) is rendelkezzenek, hogy megfelelően tudjanak irányítani egy csapatot.

Ezért is kell sok esetben vezetői képzéseket biztosítani, hiszen ez is egy külön szakma, és az, aki a legjobb szakember, még nem biztos, hogy a legalkalmasabb vezető is egyben.

Dr. Kemény Dénes kötetlen hangulatban elemzi ki a résztvevőkkel a vezetői lét mibenlétét, az interaktív, gyakorlatias programok híve, amelyhez alapot jelent a Pannonjob által hozott több évtizedes tapasztalat és módszertani felkészültség. Azoknak a vállalatoknak ajánljuk ezt a képzést, akik erősíteni kívánják az együttműködést, növelni a produktivitást, és nem utolsó sorban meg szeretnék ajándékozni dolgozóikat egy rendkívül élvezetes és hasznos fejlesztő programmal."

A fenti programmal kapcsolatos bővebb információkért kattintson az alábbi linkre:

https://www.pannonjob.hu/vezetofejlesztes-kemeny-uzenetekkel


Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2021 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel