Ünnepi láz vs. munka – hogyan tartható fenn a motiváció?

Olvasási idő: 5 Perc
Employer Branding
2017.11.29.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Ünnepi láz vs. munka – hogyan tartható fenn a motiváció?

Mindenki tudja, hogy a munka világában a december nem éppen a legtermékenyebb időszak – lényegében mindenki az év végi szabit várja. A dolgozók zöme a karácsonyi időszakot megelőző 2-3 hetet csak túlélni akarja, hogy aztán végre hazamehessen a családjához, fát díszíthessen, bejglit ehessen, és kipihenje az évet. Ez rendben is volna, de a cég szempontjából nagyon nem előnyös, ha az utolsó hetekben már mindenki csak arra hajt, hogy túlélje a napot.

Az világos, hogy ebben az időszakban az alkalmazottak többsége már nem lesz motivált magától. Nem is járunk jól azzal, ha azt várjuk, hogy mindenki ugyanazt a teljesítményt nyújtja, mint az év többi részében, érdemes számolni vele, hogy ilyenkorra bizony mindenki leereszt. Nem biztos, hogy jó ötlet ilyenkor már bármi újba belekezdeni, jobban tesszük, ha már csak januárban indulnak új projektek. A meglévőket ugyanakkor csinálni kell, ezzel kapcsolatban pedig szükség lehet némi motivációra.

Miért más az év vége?

Mivel az emberek egész évben dolgoznak, viszonylag kevés szabadsággal, ekkorra úgy érezhetik, lemerültek. Bár az év vége csak a naptár szerint az, és valójában semmiben sem különbözik például egy nyári szabadságtól, valamiféle lélektani hatása mégis van annak, hogy egy év lezárul. Ilyenkor érzik az emberek azt, hogy most egy kicsit lazíthatnak a tempón, hátradőlhetnek.

Hányszor halljuk december környékén azt a mondatot, hogy „idén már nem csinálok semmit”, „ebbe már csak jövőre fogok bele”, „majd jövőre elmegyek orvoshoz”, „jövőre keresek új állást”, és ehhez hasonló kijelentéseket? Az emberek az év végét a semmittevéssel kötik össze, úgy érzik, már nem is érdemes csinálni semmit.

Az sem segít sokat, hogy már októbertől mindenhol látják az emberek ünnepi dekorációkat, ami még inkább arra ösztönöz mindenkit, hogy már csak a karácsonnyal foglalkozzanak. Kezdjék el kitalálni, ki mit kap ajándékba, mi lesz az ünnepi menü, melyik napokon üljön össze a tágabb család stb. A munka valahogy másodlagosnak, fölösleges nyűgnek tűnik, hiszen annyi dolga van az embernek ilyenkor.

Motiválni kell az alkalmazottakat

Az alkalmazottak motivációjára folyamatosan szükség van, legalábbis, ha nem akarjuk, hogy befásuljanak, kiégjenek, és egy idő után máshol keressenek lehetőséget. Vannak azonban olyan időszakok, amikor a motivációra még nagyobb szükség van, mint általában. Ilyen a karácsonyt megelőző néhány hét is. Ha azt szeretnénk, hogy az előzőekben leírtak ellenére is dolgozzanak az alkalmazottak, és haladjanak a folyamatban lévő feladatok, némileg több energiát kell fordítani arra, hogy motiváljuk őket.

Persze a motiváció fenntartása nem olyan könnyű, mint ahogy az papíron kinéz. Nem lesz elég annyi, hogy minden reggel elmondjuk, hogy „gyerünk emberek, igaz, mindjárt itt a karácsony, de még van addig egy kis idő, és munka is van bőven”! Sőt, ezzel alighanem az ellenkező hatást fogjuk elérni: mindenkinek az agyára megyünk, ami nem igazán tesz jót a munkakedvnek.

A fentinél kreatívabb megoldásokra lesz szükség a lelkesedés fenntartásához. Persze az, hogy kit mivel lehet motiválni, igencsak eltérő lehet, nem mindenkinél jönnek be ugyanazok a módszerek. Jó esetben azonban ismerjük annyira az alkalmazottainkat, hogy tudjuk, kiből mivel tudjuk előcsalni a lehető legjobb teljesítményt.

Ötletadónak, íme, néhány motivációs ötlet az év végére!

1. Akinek esetleg a jövő évben esélye lehet előléptetésre, azzal ezt mindenképpen osszuk meg! Persze nem az a cél, hogy csak azért dolgozzon valaki, mert úgy véli, előléptethetik. De ezt a gondolatot már nyilván érleljük magunkban egy ideje, és az illető vagy illetők kiérdemelték az eddigi teljesítményükkel az új pozíciót. Ha még hezitálunk, kit is léptessünk elő pontosan, akkor mindegyik esélyesnek mondjuk el, hogy talán ő lesz az, de még nem biztos.
Hogy ez miért jó? Nos, azért, mert aki tudja, hogy esélye nyílik egy jobb pozícióra, az nem fogja magának megengedni, hogy leeresszen és csak az abszolút minimumon teljesítsen az utolsó hetekben. Akkor sem, ha nincs vetélytárs: a lehetőség, hogy a főnök meggondolja magát, pont eléggé inspiráló. Ha pedig tudja az ember, hogy nem ő az egyetlen jelölt, még a versenyszellem is hajtja az év végén, ezért továbbra is jó teljesítményre számíthatunk tőle.

2. Év végi bónusz. A karácsony a legtöbb ember számára drága mulatság, éppen ezért ilyenkor minden pénznek örülnek. Ha a cég költségvetésébe belefér, jó ötlet lehet a megfelelő teljesítményt bónusszal jutalmazni. Mivel ebből nyilván senki sem szeretne kimaradni, mindenki dolgozni fog, hogy ő kapja meg.
A bónusz esetében persze azért át kell gondolni, hogy ez anyagilag megéri-e, vagyis nem fog-e többe kerülni, mint amennyi a minimálisan dolgozó alkalmazottak miatt a veszteség lenne. Persze nemcsak pénzt lehet ígérni, hanem akár céges ajándékcsomagot, vagy utazást is, ezek is kellő motivációt jelenthetnek az év utolsó heteiben.

3. Továbbképzés a legjobbaknak. Az egyébként is elkötelezett, tehetséges dolgozók számára nagyon ígéretes lehetőség egy továbbképzés a jövő évben. Ezzel mindenki nyer: az alkalmazott a cég költségén szerezhet új ismereteket, de aztán ez a cégnek megtérül, hiszen itt fogja az újonnan megszerzett tudást kamatoztatni. Azt szinte mindenki belátja, hogy szakmailag fejlődni mindig érdemes, így egy szakmai továbbképzésre való kilátás igenis lehet motiváló.
Habár valószínűleg pont nem a tehetséges és elkötelezett dolgozók azok, akik nem nagyon akarnak dolgozni az ünnepet megelőző időszakban, mégis érdemes lehet adni nekik némi pluszt. Egyrészt, ilyenkorra talán nekik is elfogyhat a lendületük egy kicsit, másrészt pedig húzóerőt jelenthetnek a csapatban, ha ők még év végén is a maximumot hozzák ki magukból.

Próbálkozzunk a motivációval, de legyünk elnézőbbek!

Ahogy említettük, év végén már nagyon nehéz az alkalmazottakat motiválni. Természetesen fontos, hogy megpróbáljuk, és ezekből a napokból is kihozzuk a lehető legtöbbet, azért nem árt számolni a gyengébb teljesítménnyel. Az üzleti élet egyébként sem dübörög decemberben, pont azért, mert már mindenki (tehát a többi cég is) csak túl akar lenni a hátralévő heteken. Nem tragédia, ha ezt látjuk a dolgozóinkon is, amennyiben annyit azért még megtesznek, hogy a mindennapi feladatok ellátják.

Egy bónusz tipp: ha teszünk azért, hogy jó hangulat legyen ilyenkor a munkahelyen, valószínűleg szívesebben fogják megerőltetni magukat a dolgozók is. Állítsunk céges karácsonyfát, az utolsó napra helyezzük kilátásba a céges karácsonyi bulit, vegyük kicsit lazábbra a hangulatot. Így sokkal szívesebben fogják végezni a feladataikat, mint egy olyan munkahelyen, ahol az utolsó napokban is vasszigor van, és csak a taposómalmot látják maguk előtt. Utóbbi viselkedéssel valószínűleg éppen az ellenkező hatást fogjuk elérni.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X