Toborzási ökoszisztéma: az álláshirdetés és ami mögötte van

Olvasási idő: 5 Perc

Töltse le az
Álláshirdetések a HR Bullshiteken túl kiadványunkat!

Érdekel
Toborzási ökoszisztéma: az álláshirdetés és ami mögötte van

Az álláspiac továbbra is nagy fordulatszámon pörög, a jelöltekért folytatott verseny pedig rendkívül éles. Ezen keretek között a sikeres toborzás tudatosan használt és innovatív megoldásokat kíván, ami olykor már nem is számít versenyelőnynek, sokkal inkább az a szint, ami nélkül már be sem lehet lépni a legjobbak játékába. Ha a legeredményesebb toborzási eszközt keressük, az álláshirdetés formájában találhatjuk meg: hogy miért rendíthetetlen a pozíciója, és hogyan működik, arra Tüzes Imre, a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője adja meg a mélyreható válaszokat.

Nem lehet hátradőlni!

A hírek napjainkban gyakran szólnak a makrogazdasági változásokról, amelyeknek közvetlen és azonnali hatása lehet a toborzási piacra is, ezért nem mehetünk el mellettük csukott szemmel. Fontos azonban tisztán látnunk a helyzetet és pontosan értenünk, hogy mi is zajlik toborzási piacon és mi várható a jövőre nézve. „A közelmúltban lezajlott kutatásunk (HR Körkép 2019) tanúsága szerint a megkérdezett 134 cég több mint fele létszámának növekedését várja 2020-ban, a személyzeti tanácsadó cégek pedig még ennél is nagyobb arányú, 64 százalékos fejlődést prognosztizálnak. Az idei évben sem tapasztalható visszaesés a hirdetők (12.000) és hirdetések (91.000) számában, sőt bizonyos szektorokban, mint például a vendéglátás és idegenforgalom, a kereslet látványosan, 26 százalékkal nőtt” – foglalja össze a lényeges kiindulópontokat Tüzes Imre.

A piac diktálta ütem mellett egyértelműen reflektorfénybe kell helyeznünk a jelölteket is: az ő elvárásaik, viselkedésük, elérésük is sokat változott az utóbbi időben, amivel a recruitereknek lépést kell tartaniuk. „Amióta a toborzás az online térbe költözött, az álláskeresők pontosan ugyanolyan magas elvárásokat támasztanak a folyamattal szemben, mint ahogy bármilyen online szolgáltatás esetén teszik. A felhasználói tudatosság jegyében az élmény igénye mindenek elé került, ahogy az is alapvetővé vált, hogy az álláskeresést már telefonról is kényelmesen és zökkenőmentesen intézhessék az érintettek. Mindezeknek meg kell felelni, aki ugyanis munkaadóként ezt nem teszi, az már azelőtt kiesik a játékból, mielőtt érdemben belekezdett volna” – figyelmeztet a szakember. 

Amin a siker múlik

A számuk magukért beszélnek: egy több, mint 1000 főt megszólító kutatás eredménye alapján az álláskeresők 93 százaléka először álláshirdetéseket kezd el böngészni, amikor munkát keres. A közelmúltban megkérdezett cégek (HR körkép 2019) 85 százaléka pedig úgy nyilatkozott, hogy a jelöltkeresés elsődleges eszköze az álláshirdetés, vagyis továbbra is ez a megoldás számít az elsőszámú és legeredményesebb toborzási eszköznek.

Tüzes Imre

Tüzes Imre

a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője

Amikor ma hirdetésről beszélünk el kell felejtenünk, hogy ez egy ’post&pray’ elven működő megoldás, vagyis hogy csak meghirdetünk egy pozíciót, majd bízunk abban, hogy az a megfelelő jelöltekhez jut el, és hatása releváns pályázatokban is manifesztálódik. 2019-ben az álláshirdetés sokkal inkább egy toborzási ökoszisztéma, egy hatékony funkció-együttes, amelynek tudatos használatával konkrét és célzott válaszokat adhatunk a piaci viszonyokra, illetve a jelöltigényekre egyaránt.

Hogy kiaknázhassuk a hirdetésben rejlő potenciált, nem elég felületesen tudnunk róla, elemeit és összefüggéseit részletekbe menően ismernünk, mi több, értenünk kell!

Biztos alapok

Amikor hirdetést teszünk közzé a Profession.hu-n, nem csupán az állásportál által biztosított felületet kapjuk meg, hanem egy ütős eszköztárat is, amelynek elemei különböző aspektusokból járulnak hozzá toborzási sikerünkhöz. „A hirdetési alapcsomag legfontosabb része a szakmai támogatás, vagyis az igényekhez illeszkedő hirdetési forma kiválasztásán túl a nagy tapasztalattal bíró szakembereink a tartalom vagy a megjelenés kérdéseiben is irányt mutatnak” – osztja meg Imre.

Majd folytatja a sort: „A hirdetés az evidensnek számító felület mellett elérést is biztosít, mégpedig a havi 20 millió oldalletöltéssel rendelkező állásportálon, de a 700 ezer hírlevél-feliratkozó is említést érdemel, ahogy a külső forgalmi csatornák is, amelyek közül a social média oldalak ma már megkerülhetetlenek. Célzott, viselkedés alapú marketing és predikciós modellek garantálják, hogy az álláshirdetés ténylegesen a releváns jelöltekhez jusson el, akár úgy is, hogy az érintettek még nem is tudják, hogy számukra az adott állás érdekes lehet.

Az említett 20 milliós oldalletöltés kétségtelenül sokat hozzátesz a munkáltatói márkához is, mégpedig az álláspiacon aktív, releváns célcsoportot elérve, sőt, a korábban elvárásként megfogalmazott felhasználói élmény is garantált, ugyanis az álláskeresés telefonon, számítógépen vagy alkalmazáson keresztül is lehetséges. „Mindezeken túl a hirdetőknek automatikusan jár az ATS jelöltkezelő rendszer is, ami profibbá, és gyorsabbá teszi a toborzást, így lépéselőnyt jelenthet a versenytársakkal szemben, valamint a hirdetések jogi megfelelőségét is garantáljuk, adatkezelési és egyéb aspektusokból” – egészíti ki a fentieket Imre.

Tovább is van, mondjam még?

Ahhoz, hogy a toborzás egy-egy nyitott pozíció esetén a lehető legeredményesebben záruljon, elengedhetetlen a munkaadói tudatosság is: annak felismerése, hogy mit kell jobban csinálnunk, mint másoknak. „Ennek megvalósításához számos lehetőséget kínálunk a hirdetéshez, hiszen ugyanúgy van mód arra, hogy egy cég mások elé pozícionálja magát, vagy egyedi, kreatív, akár videós tartalommal jelenjen meg, ahogy az elérését is szélesítheti, például több százezer eDM feliratkozóhoz eljutva, vagy közösségi média kampányok viselkedés alapú célzását kihasználva. Amennyiben a keresés megkívánja, a mesterséges intelligencia alapú, match-making technológiát alkalmazó Jelöltajánló segítségével a passzív csoportok is mozgósíthatóvá válnak, tovább növelve a releváns jelöltek körét” – sorolja a szakember.

Természetesen recruiterként mi is sokat tehetünk a sikerért, mégpedig proaktívan kísérve a folyamatot, és akkor beavatkozva, amikor arra szükség van. „A performancia nyomon követése fontos támpontokat adhat számunkra, hiszen azonnali visszacsatolást jelent a választott hirdetés hatékonyságáról. Olykor a szöveg átgondolt módosítása hozhat látványos eredményeket – az elmúlt hónapokban 1000 hirdetésnél kísérleteztünk ilyen tematikájú hirdetési tanácsadással, és összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a tudatos megfogalmazás rendkívüli mértékben emeli a hatékonyságot. Hasonlóan sokat hozhat a bérinformáció megjelenítése a hirdetésben, átlagosan 26%-kal több jelentkezés érkezik azokra a hirdetésekre, amelyekben ez szerepel, ahogy a jelentkezésekre adott válaszaink gyorsasága is, a legjobb jelöltek ugyanis jellemzően átlagosan 10 nap alatt kelnek el egy 2018 év végi felmérésünk szerint. A jelöltélmény és a munkáltatói márka szempontjából pedig a visszajelzések, illetve azok hiánya számít igazán fájó pontnak, vagyis e tekintetben sem mindegy, hogyan is járunk el” – hangsúlyozza a Profession.hu üzletfejlesztési vezetője.

Fontoljuk meg a fentieket, és hozzuk helyzetbe magunkat, hiszen a lehetőségek széles tárháza adott ehhez számunkra. Ha pedig még jobban elmélyülnénk a témában, érdemes meghallgatnunk Tüzes Imre előadását október 17-én, a HR Feszten!

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le az
Álláshirdetések a HR Bullshiteken túl kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X