Távtörődés: most is a kollégák az elsők!

Olvasási idő: 5 Perc
HR-stratégia
2020.03.24.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Távtörődés: most is a kollégák az elsők!

Mit tehetünk a távolság ellenére a munkatársaink jó közérzetéért és a csapatszellem megőrzéséért? Van néhány működő tippünk!

Egyre több munkáltató szán kiemelt figyelmet munkavállalói jóllétére, ami a hétköznapokban például közös reggelik, gyümölcsnapok, irodai jógaalkalmak, munkahelyi edzések formájában valósul meg, de a közösségi életnek fontos színterei a teakonyhák, az ebédlők vagy a pihenőszobák is. Sajnos mindez átmenetileg csak múltidő, a távmunkára való átállással ugyanis a munkahelyi kapcsolatok is az online térbe kényszerülnek, miközben a munkáltatói felelősség változatlan: az új helyzet a törődés szintjén is újszerű megoldásokat kíván.

Ahol kötetlenül együtt lehetünk

A távmunkára való átállásról szóló posztunkban már írtunk a kommunikáció fontosságáról, beleértve a vezetők által kezdeményezett rendszeres interakciókat és a kollégákkal közös tudásmegosztást az aktuálisan felmerülő témákban. „A kiszámítható kapcsolattartás és információcsere mellett lényeges, hogy olyan platformokat is bekapcsoljunk a rendszerbe, ahol kötetlenül beszélgethetünk, lazíthatunk, nevethetünk. A Professionnél több chatszoba is lehetőséget ad arra, hogy amennyire csak lehet, virtuálisan pótoljuk a távolság miatt kimaradó közösségi élményeket” – osztja meg Göröcs Lili, a Profession HR vezetője.

Jól működő megoldás a szakember szerint, ha egy-egy divízió vagy együtt dolgozó szűkebb csoport is kialakítja a saját, kapcsolatokat ápoló rutinját: „A HR-en például bevezettük a közös kávézást, amikor tizenöt percben szigorúan nem munkáról beszélünk, hanem egymásra figyelünk, sztorizunk, megosztjuk, éppen hogyan érezzük magunkat ebben az új felállásban, így erősítve az összetartozást, a csapatszellemet.

Mentális támogatás

Mivel jelenleg nem tudjuk, mennyi időre szól ez az átmeneti munkaforma, ajánlott már most felkészülnünk az esetleges nehézségekre, amelyek a munkavállalókat érzékenyen érinthetik.


Göröcs Lili

a Profession.hu HR vezetője

A jelenlegi bizonytalanság sokakban szorongást, félelmet, dühöt kelt, és jelentősen növeli a stressz szintet, ezért jó, ha már most elérhetővé teszünk valamilyen munkavállalói támogató szolgáltatást (eredeti nevén: Employee Assistance Program), vagy egy olyan szakembert, például pszichológust vagy coachot, akihez szükség esetén díjmentesen fordulhatnak a munkavállalók.

A mentális kihívások valamennyiünket érinthetik, hiszen aki egyedül rekedt a négy fal között, annak az izoláció okozhat frusztrációt, de ugyanígy próbára teheti az összezártság a párkapcsolatokat is, nem beszélve arról a fokozott megterhelésről, amit a kisgyermekes munkavállalók élnek meg ezekben a napokban. „Fontos tehát, hogy ventillációs csatornát éppúgy biztosítsunk a munkavállalóknak, mint szakszerű támogatást, ezzel is kifejezve feléjük, hogy nincsenek egyedül, a távolság ellenére is számíthatnak ránk” – hangsúlyozza Lili.

Fókuszban a feltöltődés

Mivel sokak számára teljesen ismeretlen az otthoni munkavégzés, sőt hosszabb távon még a legrutinosabbakat is próbára teheti a munka és magánélet határainak láthatatlan összemosódása, érdemes gyakorlati tanácsokkal is segíteni a munkavállalókat a feltöltődésben. „Az olyan tippek, minthogy este tartsunk digitális detoxot, vagy a hírek böngészése helyett inkább olvassunk egy könyvet, evidenciának tűnhetnek, azonban akkor, amikor a szokásos napirendünk teljesen felborul, nagyon értékesek az ilyen iránymutatások. A közösségi élményt és a kikapcsolódást is összeköthetjük, mondjuk egy közös virtuális jógával vagy stresszűző meditációval – a lehetőségek végtelenek” – fejti ki a szakember.

Ami a munka kereteinek megtartását illeti, Lili kiemeli a vezetői példamutatás fontosságát is: „Ne küldjünk a munkaidő letelte után, különösen a késő esti órákban anyagokat és kéréseket a kollégáknak, még akkor sem, ha nem várunk sürgős választ, ugyanis a bármikor befutó levelek állandó készenlétre késztetik az érintett munkavállalókat, és ez a nyomás már rövid távon is nagyon megterhelő lehet.

A lényeg tehát, hogy a fizikai távolság ellenére is biztosítsuk a szociális hálót a munkavállalók számára, és a rendelkezésünkre álló eszközökkel fejezzük ki feléjük, hogy ebben az ismeretlen helyzetben is mellettük vagyunk. Az összetartozás érzésének tudatos erősítése azon túl, hogy jótékonyan befolyásolhatja a teljesítményt, az elköteleződés mértékét is fokozhatja, ráadásul a munkavállalói élmény fogalmát is új szintre emelheti.


Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X