Odafigyelés a távolból – juttatások otthoni munkavégzéshez

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2020.04.01.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Odafigyelés a távolból – juttatások otthoni munkavégzéshez

A távtörődés fontos válsághelyzetben is – sőt talán ilyenkor fontos igazán!

A távtörődés egyik és talán legfontosabb formája a csapatszellem megtartása és megerősítése, az egymásra való extra odafigyelés, ahogy erről korábbi cikkünkben Göröcs Lili, a Profession.hu HR vezetője már részletesebben is beszélt. Az otthoni irodából azonban nemcsak a társaság hiányozhat, hanem azok a plusz juttatások is, amik szerethetővé tesznek egy munkahelyet.

Sok vállalatnál egyáltalán nem állt meg a munka a veszélyhelyzet miatt, sőt, akár az otthoni irodára átállás, akár a megnövekedett ügyféligények miatt extra erőfeszítésekre is szükség lehet. Nem könnyű a munkavállalók helyzete akkor sem, ha "csak" a szokásos munkamennyiséget kell otthoni körülmények között elvégezni – ha van mozgásterünk, keressünk lehetőségeket arra, hogy plusz juttatásokkal tegyük élhetőbbé a helyzetet!

Kérdezzünk!

Kérdezzük meg a munkavállalókat, mi hiányzik nekik a legjobban? Lehet, hogy egy kényelmesebb szék, lehet hogy a heti gyümölcsnap, lehet hogy épp a kávé. Halljuk meg a válaszaikat, és nézzük meg mit tehetünk!

Nincs ötletünk? Válasszunk a leggyakoribb távmunkás juttatások közül!

A Business.com összeállítása alapján összegyűjtöttük a legnépszerűbb távmunkás juttatásokat – és mellétettük az izoláció vagy karantén idején is használható párjukat is. 

Wellness és egészség

Az egészséges munkavállaló a legjobb munkavállaló, és nincs ez másként távmunkások esetén sem.

Lehetséges juttatások: edzőtermi bérlet, AYCM-kártya, masszázs

Alternatív megoldások izoláció idején: online edzés vagy jóga előfizetés, mindfulness és meditációs programok prémium verziói

Technológia

Jobban megy a munka olyan eszközökön, amiket öröm használni. A lassú internet, túlhaladott szoftverek csak akadályozzák a munkavégzést: próbáljuk minden eszközzel segíteni a hatékonyságot!

Lehetséges juttatások: internet-előfizetés, új laptop vagy mobiltelefon, jobb monitor, billentyűzet vagy egér, nyomtató vagy szkenner beszerzése. Jó ötlet lehet egy zajszűrő fejhallgató is.

Alternatív megoldások izoláció idején: a fentiek ugyanúgy használhatók.

Munkakörülmények javítása

A kényelmes szék és a tágas íróasztal nem minden otthonban alapfelszerelés. Kérdezzük meg a csapattagokat, ki milyen körülmények között dolgozik otthon, és ha van lehetőségünk és igénylik, segítsük a dolgozósarok kialakítását!

Lehetséges juttatások: coworking bérlet, íróasztal vagy irodai szék vásárlásához támogatás, gerincbarát ülőlabda vagy párna beszerzése.

Alternatív megoldások izoláció idején: a coworking kivételével a fentiek ugyanúgy használhatók.

Otthoni körülmények javítása

Az otthoni munkavégzés egyik hátulütője, hogy a házimunka elvégzésére csábíthat, ezért jó ötlet bármi, ami segít a ház körüli teendőkben.

Lehetséges juttatások: napi ebéd házhozszállítás, takarítási szolgáltatások, étel alapanyag házhozszállítás, vagy akár gyerekfelügyelet is.

Alternatív megoldások izoláció idején: a takarítás és a gyerekfelügyelet kivételével a fentiek ugyanúgy használhatók.

Tanulás és fejlődés

A szakmai fejlődési lehetőség minden tehetséges munkavállaló számára fontos: támogassuk a tanulni vágyókat!

Lehetséges juttatások: workshop részvétel, webinar részvétel, tanfolyami előfizetések, szakkönyv vásárlási lehetőség

Alternatív megoldások izoláció idején: a személyes tréningeken kívül a fentiek ugyanúgy használhatók.

Különleges alkalmak és egyszerű hétköznapok

Lepjük meg a csapattagokat az ünnepnapokon, de ne feledkezzünk meg róluk a hétköznapokon sem! Kis költségvetéssel is nagyon nagy hatást gyakorolhatunk.

Lehetséges juttatások: szülinapi ünneplés torta futárral, kávé vagy teacsomagok, meglepetés snackek

Alternatív megoldások izoláció idején: a fentiek ugyanúgy használhatók.

Forrás: https://www.business.com/articles/perks-benefits-for-remote-workers/

...és lássunk egy friss hazai példát!

Van, ahol máris működik a gyakorlatban a plusz odafigyelés. A Netpincér HR vezetője, Váradi Csilla arról beszélt, hogy gyorsan szerették volna az otthon dolgozó munkatársakat valamilyen juttatással kárpótolni az elmaradó gyümölcs-, pizza- és tortanapok miatt:

„Nagyon összetartanak a csapatok, és a munkában is nagyon rugalmasak, szóval mi szeretnénk Nekik ezt ilyen apróságokkal megköszönni. Gyorsan kellett cselekednünk, egyelőre a legegyszerűbb megoldást választottuk: saját Netpincér kuponokat adtunk ki a kollégáknak. Két hete dolgoznak home office-ban, az eddigi juttatásokat szerettük volna így kiváltani. 2 hetente tervezzük ezzel meglepni a kollégákat, de szeretnénk személyesebb ajándékot is kitalálni számukra."

Az ebéd-kiszállítás úgy tűnik kézenfekvő és népszerű ötlet, a 444 cikke szerint a Telenor otthonról, home office-ból dolgozó 5-700 munkatársát is egyetlen házhozszállító cég látja el.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X