Nyitás feltételekkel – összefoglaló a legújabb rendelkezésekről

Olvasási idő: 3 Perc
Nagyvállalatok
2021.04.07.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Nyitás feltételekkel – összefoglaló a legújabb rendelkezésekről

A koronavírus elleni védelmi intézkedések feloldásának első szakaszában rövidül a kijárási tilalom és számos üzlet és szolgáltató térhet vissza a mindennapi működéshez - néhány feltétellel.

A Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda szakértői által a 2021. április 7-től hatályos új rendelkezésekről készített útmutatóval könnyebben átláthatjuk, mit szabad és mit nem a jelenlegi helyzetben.

Rövidülő kijárási tilalom, hosszabbodó nyitvatartás

A kijárási tilalom lerövidül az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra. Az üzletek nyitva tartására vonatkozó szabályok is változnak: a 2021. március 8. napja óra zárva tartó üzletek április 7-től reggel 5 óra és este 21:30 óra között újra nyitva tarthatnak az alábbi feltételekkel.

 • A tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat.

 • A tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egy időben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat. (Ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgy kell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni.)

 • A 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni a létszám meghatározásakor.

 • Az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt – a nyitvatartási idő mellett – mindenki számára jól láthatóan kifüggeszteni, a fenti pontok szerinti számítás eredményeként egy időben összesen hány fő vásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.
 • Kötelező a folyamatos fertőtlenítés

  Továbbá az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy

  • a bejutásra várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak,
  • a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen,
  • az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és
  • a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen.

  Az olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az esetben tarthat nyitva, ha az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók – a közös háztartásban élők kivételével – egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak.

  Vendéglátás - továbbra is csak elvitelre

  Az éttermek és kávézók még nem nyithatnak újra: a vendéglátó üzlet nem minősül üzletnek. Ugyanakkor az elvitel továbbra is engedélyezett:  vendéglátó üzletben való tartózkodás az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig megengedett.

  Nyithatnak a szolgáltatók

  A fodrászok és kozmetikusok és egyéb szolgáltatók újra dolgozhatnak: a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nyitva tarthat.

  A nyitás sokaknak bizakodásra adhat okot, ugyanakkor az óvatosság továbbra is -nemcsak ajánlott, de- kötelező: a távolságtartásra másfél méterben határozták meg a nem egy háztartásban élők között betartandó távolságot.

  A rendelkezés kitér a a várakozás szabályaira is: bevásárlóközpontokban és üzletekben, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségen vagy helyszínen kívüli területén történő tartózkodás, közlekedés, továbbá az üzletek, valamint a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiségek vagy helyszínek előtti területen történő várakozás során – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles a másik embertől legalább 1,5 méter távolságot tartani.

  Ne felejtsd el megosztani a cikket!

  X

  Töltse le a
  HR Körkép 2022 kiadványunkat!

  Adja meg az adatait a letöltéshez

  Érdekel

  Profession
  Backstage podcast

  A munkaerőpiac színfalai mögött

  Meghallgatom!
  X