Növekvő munkaerőpiaci transzparencia: kirakatban a munkahelyek

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerőpiac
2017.08.31.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Növekvő munkaerőpiaci transzparencia: kirakatban a munkahelyek

Növekvő munkaerőpiaci transzparencia: kirakatban a munkahelyek

Azt mondják, az elmúlt húsz évben több technológiai változást tapasztalhattunk meg, mint az azt megelőző száz év során összesen. A gyorsuló ütemben változó világ, elsősorban a hozzáférhető információk mennyisége, jócskán megváltoztatta mindennapi rutinjainkat és megszokott magatartásformáinkat. Gondoljunk csak arra, hogy bizonyos döntéseink mechanizmusa mennyit változott akár csak az elmúlt öt-tíz évben: ma már nem csak komolyabb beruházásainkat, de apró-cseprő döntéseinket is megtámogatjuk egy-egy internetes rákereséssel.

A tömeges online véleményezés korát éljük: kinyílt az éter az anoním értékelések előtt és a közösségi állásfoglalások ma már értékes támpontokká váltak ahhoz, hogy biztosra menjünk étteremválasztáskor, szállodai szobafoglalás előtt, de megerősítenek bennünket akkor is, amikor tartós fogyasztási cikkeket vásárolunk. A trend a karrierépítést sem kerülhette el: a Munkatársaim.hu közösségi oldalon ma már több mint százezer munkavállaló értékel húszezer hazai munkaadót előre megadott szempontok szerint. A munkáltatói márkájukat építő vállalatok számára az értékes visszajelzések (és a konkurenciafigyelés) bőséges tárházáról beszélünk, a körültekintő munkakeresők számára pedig ez maga az üvegfalú aranybánya!

Kirakatban a munkahelyek

A digitális tartalmak könnyű és gyors elérése sokat lendített a fogyasztói – esetünkben munkavállalói – tudatosság erősödésén, az elmúlt néhány év során kialakult kínálati piac pedig helyzetbe hozta a szakembereket, így végre nem csak a munkaadó teszteli a munkavállalót, de utóbbi is válogathat a lehetőségek között.

Olyan ez, mint bepillantani mások kerítésén, hogy kiderüljön, valóban zöldebb-e a szomszéd fűje? Saját munkahelyünk véleményezése másoknak megadja a kockázatmentes próbavásárlás lehetőségét, hogy jóval színesebb képet kaphassanakegy munkaadóról, mint ami egy álláshirdetésből valaha kiderülhet. Az érdeklődést tükrözi, hogy az elmúlt két év során a Munkatársaim.hu regisztrált felhasználóinak száma átlépte a százezer főt!

Növekvő munkaerőpiaci transzparencia: kirakatban a munkahelyek

Mire kíváncsi az átlagos munkavállaló?

2017-es felmérésünk során rákérdeztünk, hogy a Munkatársaim.hu felhasználói – akik jelenleg jellemzően kék galléros szakemberek, tehát fizikai dolgozók – milyen élethelyzetekben használják az oldalt és pontosan mire kíváncsiak a hozzáférhető információk közül. Válaszaikból egyértelműen kiderült, hogy

  • többségük (62,5%) álláskeresés során, munkahelyváltás előtt akar tájékozódni a potenciális munkahelyekről;
  • kiemelkedően fontos az érdeklődők számára, hogy mennyit lehet keresni az adott vállalatnál – ezt 31%-uk tartotta a legfontosabb információnak;
  • szintén meghatározó számukra a munkaidő, a műszakok, hétvégi munkarend és túlórák alakulása, illetve a kollégák és a főnökök értékelése – a válaszadók hatoda jelölte meg ezeket a szempontokat első helyen;
  • nem szerepel az elsődleges tényezők között, de fontos a megkérdezettek számára a munkakörnyezet és a munkavégzés földrajzi elhelyezkedése is.

Kutatásunk kitért a kitöltők lojalitására is: megkérdeztük, hajlandók lennének-e váltani, ha most azonnal kapnának egy jó ajánlatot? Az eredmény meglepő: a válaszadók 80% -a igennel válaszolt, igaz, 43% csak abban az esetben, ha lényegesen több fizetést ajánlanának neki.

A munkaadók is felveszik a ritmust

A jelenlegi munkaerőpiaci viszonyok között, amikor a legkelendőbb pozíciókra specializálódott szakembereket – például hegesztőket, CNC esztergályosokat, géplakatosokat – lasszóval kell fogni, hosszú távon megtartani pedig maga a HR csoda, a munkaadói márka építése felkerült a stratégiai „to-do” lista élére. A megítélésükre adó vállalatok saját javukra fordítják a piaci átláthatóságot és hasznosítják az olyan értékes visszajelzéseket, mint amilyenek a Munkatársaim.hu adataiból is kinyerhetők. Nem is beszélve a versenytársak értékeléséről! A számos szempont szerint szűrhető és folyamatosan bővülő szakmunkás adatbázis pedig a gyakorlatias és célorientált toborzók számára jelenthet hathatós segítséget, hiszen az oldalon keresztül azonnal felvehetik a kapcsolatot a felhasználókkal e-mailen, egyre többükkel pedig már telefonon is.

Információ, a kulcserőforrás

Napjaink tudatos fogyasztóinak – azaz nekünk mindannyiunknak – gyors, lényegre törő és hiteles információra van szükségünk. Ezt az igényt elégíti ki a Munkatársaim.hu interaktív adatbázisa, amely első kézből származó értékeléseket biztosít a munkaerőpiaci tájékozódáshoz – munkavállaló és a munkaadó számára egyaránt.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X