Nincs megállás: már 3 éve folyamatosan csökken a dolgozói elkötelezettség

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2018.11.16.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Nincs megállás: már 3 éve folyamatosan csökken a dolgozói elkötelezettség

Már csak a munkavállalók 59%-a tekinthető elkötelezettnek itthon– derül ki Magyarország legnagyobb kutatásából, amely a munkavállalók válaszai alapján mutat átfogó képet az aktuális munkaerőpiaci trendekről. Az Aon Legjobb Munkahelyek Programjában idén 87 cég több mint 62 ezer dolgozója mondta el a véleményét arról, hogyan érzik magukat a munkahelyükön, majd a válaszok alapján 18. alkalommal állította össze a legjobbak listáját. Az már most látható, hogy a támogató munkahelyi környezet fokozatosan tör előre a munkavállalók fontossági listáján. A jövő sikerességének záloga az agilis cégeké, akik képesek gyorsan, és hatékonyan reagálni a folyamatos változásokra.

Gyengül a munkavállalók érzelmi kötődése cégükhöz, miközben elhelyezkedési esélyeikben évről évre magabiztosabbak: ma már a munkavállalók közel kétharmada nem aggódik állása elvesztése miatt és biztosnak érzi magát munkaerőpiaci esélyeit illetően. Amíg európai és globális viszonylatban is minimális növekedés tapasztalható a dolgozói elkötelezettségben, addig itthon nincs megállás: a csökkenés 3 éve folyamatos, idén 1% ponttal alacsonyabb, mint tavaly. Ez a negatív tendencia jellemzi a vállalatok tehetség megtartó képességével kapcsolatos dolgozói elégedettséget, és a cégek jövőbeli sikerességébe vetett hitet csakúgy, mint a munkáltatói márkával kapcsolatos elégedettséget. A megkérdezett munkavállalók mindössze 53%-a vélekedik úgy, hogy cége az egyik legjobb munkahelynek számít a szakmájában.

György Máté

az Aon Magyarország Legjobb Munkahelyek Program projektvezetője

[turbocta link=”https://webpages.profession.hu/hirdetesi-termekek/” cta=”Megnézem a hirdetési ajánlatot!”]

Ma már a munkáltatói márka vonzósága és a vállalat jó hírneve nem elég, hitelesnek is kell lenni. Tükrözni kell azt a pozitív munkahelyi élményt, ami a munkatársakat nap mint nap éri, mert csak így tudja biztosítani a megfelelő tehetség megszerzését, megtartását és az utánpótlást.

“A munkavállalók csupán fele gondolja úgy, hogy cége kiváló munkavállalói élményt biztosít, egyértelmű tehát, hogy van miben fejlődni. – folytatta György Máté. – Ebben a szervezetek egyik legnagyobb segítsége a folyamatos párbeszéd kialakítása és fenntartása lehet, hisz a munkatársak bevonásával és véleményük megismerésével lehet valós, pozitív hatást elérni. Azt is látjuk, hogy a támogató munkahelyi környezet megteremtése egyre fontosabbá válik, a tavalyi 10. helyről a hatodikra ugrott az elégedettségi területek fontossági sorrendjében. Ma már elengedhetetlen, hogy egy cég mindent megtegyen azért, hogy a dolgozók zavartalanul és hatékonyan végezzék a munkájukat az elkötelezettség megalapozása érdekében.”

Sok tekintetben nincs új a nap alatt: a kisebb cégeknél magasabb az elkötelezettség, a 29 év alatti munkavállalók a legpozitívabbak az elhelyezkedési esélyeiket illetően, a férfiak továbbra is jóval magabiztosabbak, mint a nők, és az idősebbek nehezen váltanak.

A Legjobb Munkahelyek azonban már most élen járnak több területen. Dolgozóik 77%-a szerint például kiváló munkavállalói élményt biztosítanak, és hangsúlyozzák az emberközpontú és lelkesítő jövőképet mutató felsővezetést is. A legjobb cégek egyértelműen kiemelkednek az átlagból, a legtöbb mutató tekintetében körülbelül 20% ponttal magasabb az elégedett munkatársak aránya. Munkavállalóik 81%-a vélekedik kedvezően a cég tehetségvonzó képességéről, és több mint 60%-uk pozitívan nyilatkozik a tehetség megtartással és a rendelkezésre álló munkaerővel kapcsolatban. Kollégáik sokkal vonzóbbnak tartják a céget, emellett hiteles munkáltatónak is gondolják. A Legjobb Munkahelyeknél 10-ből 8 dolgozó véli úgy, hogy anyagilag is részesül a cég sikeréből, szemben az 57%-os magyar átlaggal.

Idén 13-an kerültek a legjobbak közé. Közülük három cég, a B.Braun Avitum Hungary Zrt., az EuroFamily és a DECATHLON Magyarország már negyedszer nyerte el zsinórban a Legjobb Munkahelyeknek járó elismerést.

Az 50-250 fő közötti kategóriában Aon Legjobb Munkahelyek: – Atlas Copco Hungary Kft – Industrial Technique- Cisco Systems Mo. Kft- Carglass Magyarország – CG Hungary Kft.- Nutricia Early Life &Advance Medical Nutrition- Starschema Kft.- WHCA 250 és 1000 fő közötti cégek legjobbjai:– B.Braun Avitum Hungary Zrt.- EuroFamilyAz 1000 főnél többet foglalkoztató cégek:– SAP Hungary Kft.- DECATHLON Magyarország- Szerencsejáték Zrt.

Az Aon Legjobb Munkahelyek Program globális és regionális viszonylatban is közel 20 éve ismeri el a szervezeteket.

A Nemzetközi mérésben részt vett vállalatok közül két magyar leányvállalat kapta meg a Legjobb Munkahely elismerést: – Mars Magyarország Értékesítő Bt. – profession.hu Kft.

profession.hu Kft: Göröcs Lili, Galgóczi Krisztina, Speiser Tamara

Pék Eszter, az Aon Legjobb Munkahelyek Program 2019 Programvezetője elmondta: „A felgyorsult környezet, a folyamatosan változó elvárások szükségessé teszik, hogy a szervezetek képesek legyenek gyorsan és hatékonyan reagálni. Ennek alapvető eleme a kommunikáció és a különböző szervezeti folyamatok hatékony működtetése. A magyar munkavállaló kritikus, ám míg a legjobbaknál a kollégák 71%-a elégedett azzal, ahogyan a szervezete reagál a változásokra, addig egy átlagos cégnél a dolgozóknak kevesebb mint fele vélekedik erről kedvezően.

Uzsák Éva Virág, az Aon Magyarország cégvezetője pozitívan tekint a jövőbe. Úgy véli, hogy a 3 éve folyamatosan csökkenő dolgozói elkötelezettség lehet inspiráló is, hiszen gyors változtatásra és cselekvésre ösztönzi a cégeket. „A szervezeti változások kezelésében óriási a különbség a legjobbak és az átlagos cégek között. A sikeres szervezetek képesek megújulni, tanulnak a hibáikból és felismerik, hogy ezáltal fejlődhetnek. Azok a cégek tudnak a jövőben igazán sikeresek lenni, amelyek érzékenyen reagálnak a külső ügyfelek változó igényeire, gyorsan karolnak fel új ötleteket a siker érdekében, és lehetőséget adnak az új dolgok kipróbálására még akkor is, ha azok hibához vezetnek. Mindezt pedig a munkavállalóik aktív bevonásával és közreműködésével teszik. Kirajzolódik az idei adatokból is, hogy a jövő egyik sikertényezője a szervezeti agilitás lesz. Ezért a 2019-es Legjobb Munkahelyek Programban már kiemelten vizsgáljuk ezt a kérdést is ”– tette hozzá a cégvezető.

[turbocta link=”https://webpages.profession.hu/visszahivast-kerek-1/” cta=”Visszahívást kérek!”]

Az Aon Magyarország HR tanácsadási üzletág 18. alkalommal készítette el Legjobb Munkahelyek Programjának keretében a dolgozói elkötelezettséget vizsgáló kutatását. Idén 87 cég több mint 62 000 munkavállalója válaszolt a kérdésekre. A kutatás azokra a mutatókra koncentrál, amelyek a munkavállalói elkötelezettséget és a kulcsfontosságú folyamatokkal való elégedettséget nézik, mint például a karrier, szakmai fejlődés lehetősége, anyagi és erkölcsi elismerés, a közvetlen- és felsővezetésbe vetett bizalom.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X