Munkaerő-megtartás: ezek a pályázatok segíthetnek

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2020.05.13.

Töltse le a
Munkaerő-megtartás: a sikeres működés kulcskérdése kiadványunkat!

Érdekel
Munkaerő-megtartás: ezek a pályázatok segíthetnek

Mai posztunkban azokat az aktuális pályázati lehetőségeket gyűjtöttük össze, amelyek cégmérettől függetlenül jelenthetnek választ a járványhelyzet gazdasági hatásaira.

Az elmúlt két hónapunk a koronavírus teremtette szituáció kezeléséről szólt: míg március közepén az egészségvédő intézkedések és a munkavégzés lehető legbiztonságosabb kereteinek megteremtése állt a reflektorfényben, áprilisra a munkahelyvédelem is fókuszba került, tekintettel a járvány egyre többeket érintő gazdasági következményeire. A kutató-fejlesztő tevékenység és a munkaidő-csökkentés támogatása mellett a 24 órára emelt munkaidőkeret, valamint az adózás, illetve a járulékok változásai is a növekvő anyagi terheken igyekeztek enyhíteni. Mostanra újabb lehetőségek és források nyíltak a munkáltatók előtt, melyeket Dr. Hargittay Szabolcs pályázati szakértővel, az EU-Tender Gazdasági Szaktanácsadó Kft. stratégiai igazgatójával veszünk górcső alá.

A munkahelyek védelme a legfőbb cél

Ahogy a korábbi intézkedések, úgy a legfrissebb pályázatok is a munkavállalók megtartását hivatottak támogatni, a kialakuló válság ugyanis számos szektorban jelent komoly veszélyt a munkahelyekre. „Az elmúlt hónapok kormányrendeletei és a jelen források is elsősorban munkalehetőségekkel és a gazdasági beruházások ösztönzésével próbálnak segíteni, mégpedig azon vállalatok részesülhetnek támogatásban, amelyek a munkahelyek megtartását vállalják” – osztja meg Dr. Hargittay Szabolcs.

És folytatja: „A fentiek mentén az elmúlt hetekben három pályázati kiírás is megjelent, amelyek lényegében a cég elhelyezkedésétől és méretétől függetlenül biztosítanak lehetőséget a pályázati források lehívására, valamint a járvány okozta gazdasági károk mérséklésére.

Ami a kis- és középvállalatokat illeti 

A GINOP 1.2.8. és VEKOP 1.2.6. jelzésű pályázatok a KKV-k modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztéseket támogatják.

Itt gyakorlatilag két külön pályázatról, de – a társadalmi egyeztetésen megjelentek alapján – nagyon hasonló koncepcióról beszélhetünk. Lényegi különbség, hogy a VEKOP elnevezésű pályázat területi hatálya Budapest és Pest megye, míg a GINOP rövidítésű pályázat a „vidéki” régióra terjed ki. Mindkét pályázaton olyan mikro-, kis- és középvállalkozások indulhatnak, amelyek 2020. áprilisában legalább öt munkavállalót foglalkoztattak” – fejti ki a szakértő.

A pályázatokból rendkívül sok tevékenység támogatható, többek között eszközvásárlás, ingatlanberuházás, IT-fejlesztés, képzés és tanácsadás. „A támogatási összeg a munkavállalói létszám alapján alakul, kilenc munkavállalóig másfél millió forint, 10-49 főig munkavállalóként egy millió forint, míg 50-249 főig munkavállalóként ötszázezer forint lehet az igénybe vett forrás maximális összege. A pályázók akár hetven százalékos támogatást is kaphatnak, a foglalkoztatottak létszámától függően 5 és 153,5 millió forint között. Nagyon fontos feltétel, hogy a pályázó KKV-nak a bázislétszám legalább kilencven százalékát meg kell tartania a megvalósítási időszak alatt” – tudjuk meg a további részeleteket interjúalanyunktól.

A versenyképesség jegyében

VNT 2020-1 elnevezésű pályázat a versenyképesség-növelésének támogatását célozza meg.

Ez a pályázat azon közép- és nagyvállalatokat szól, amelyek árbevétele, vagy megrendelésállománya legalább huszonöt százalékos visszaesést mutat. A pályázatból eszközbeszerzés, ingatlan beruházás és immateriális javak is elszámolhatók, a támogatási intenzitás azonban nem haladhatja meg az ötven százalékot, összege pedig a nyolcszázezer eurót” – osztja meg Dr. Hargittay Szabolcs.

Fontos továbbá, hogy az ország teljes területén pályázhatnak a cégek, tehát végre a budapesti és Pest megyei régió előtt is megnyílt a lehetőség. A forrás népszerűsége már most egyértelmű, ugyanis az ötven milliárd forintos keretre már 162 milliárd forintnyi igény érkezett.

Mi a közös a fenti pályázati lehetőségekben?

A felhívásokból látható, hogy a pályázók köre széles mezsgyén mozog, vagyis olyan szektorokból is indulhatnak vállalkozások, amelyek korábban számos esetben ki voltak zárva a pályázati lehetőségekből” – adja meg a választ a szakértő.

Természetesen a támogatások leglényegesebb közös pontja a munkaerő-megtartási kötelezettség, de ugyanígy igaz minden pályázatra, hogy azonnali segítséget nyújt a pályázóknak, azok előlege ugyanis száz százalékban lehívható. „Számos vállalkozásnak van most erre hatalmas szüksége, és minden potenciális pályázónak érdemes is élnie a vázolt lehetőségekkel, mivel sok budapesti, Pest megyei cégnek ez talán „egy soha vissza nem térő alkalom” lehet” – foglalja össze interjúalanyunk.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
Munkaerő-megtartás: a sikeres működés kulcskérdése kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X