Mit tesz a munkaerőpiaccal a mesterséges intelligencia?

Olvasási idő: 3 Perc
Munkaerőpiac
2023.08.04.

Töltse le a
Mesterséges intelligenciáról szóló kiadványunkat!

Érdekel
Mit tesz a munkaerőpiaccal a mesterséges intelligencia?

Hogyan alakítja a vállalatok munkaerőigényét a digitalizáció és a mesterséges intelligencia világa? Milyen hatással van a változás a fizikai és a szellemi dolgozók mindennapjaira? Mennyire felkészültek a hazai vállalatok? A Profession Backstage podcast hatodik adásában többek között ezekről kérdeztük vendégeinket.

A mesterséges intelligencia az életünk minden területére hatással lesz, és ebből a munkaerőpiac sem lesz kivétel. Ha visszaugrunk pár évtizedet, akkor jól láthatjuk, hogy az automatizálás és a robotizáció, a nagyrészt ismétlődő és előre megjósolható tevékenységekből álló szakmák kihívója lett. A mesterséges intelligencia pedig immáron a szellemi dolgozók mindennapjait is elkezdte átszabni. De mit jelent ez a gyakorlatban?

„Amit jelenleg látunk és ami máshol is biztosan működni fog, az a tudás teljeskörű kihasználása. Amit most jelenleg az emberek különböző fájlszervereken, itt-ott lerakott dokumentumokban, esetleg e-learning rendszerekben tárolnak, nem kihasznált tudások. A Chat GPT-vel és más nyelvi modellekkel ezek aktivizálható tudássá válnak, mivel át lehet ültetni őket az interaktív munkafolyamatokba és ki lehet velük egészíteni az aktív munkavállalók tudását. Amiért eddig hónapokig, évekig iskolába kellett járni és magolni, most egy digitális eszközzel kiváltható lesz, ami segíteni tudja a kezdő dolgozókat is abban, hogy a tapasztaltabbakhoz hasonló módon tudják elvégezni a feladatokat” – mondta Horváth János, a Profession.hu mesterséges intelligencia szakértője.

Ahhoz azonban, hogy a hazai vállalkozásoknál ez megjelenjen, szükség van egy bizonyos szintű digitális fejlettségre. A magyar KKV-k viszont nem feltétlen tartanak még ott, hogy tárt karokkal várják az új, innovatív megoldásokat. Pintér Róbert, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa, szociológus és adatelemzési szakértő erről beszélt részletesen a podcastben: „A legtöbb vállalat nem gyűjt adatot a saját működéséről vagy ha igen, akkor azt manuálisan, táblázatokban vezetve teszi. Így pedig nincs lehetőség valós idejű döntéstámogatásra. A'90-es évek második fele óta már nagyjából mindenhova elért az alapinfrastruktúra, a felhővel is még csak-csak megbirkóznak, de a mesterséges intelligencia fényévekre van tőlük. A cégek nagy része nem érkezett meg a digitalizáció első forradalmának végére sem.”

Ha szeretnénk meghallgatni a beszélgetést, látogassunk el a Spotify, az Apple Podcasts vagy a Google Podcasts felületére, ha azonban szeretnénk még többet olvasni a témában, a következő cikkek között válogathatunk:

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
Mesterséges intelligenciáról szóló kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X