Mit kell tudnunk az otthoni munkavégzésről?

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2019.05.02.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Mit kell tudnunk az otthoni munkavégzésről?

Mint az széles körben ismeretes, a munkaerőpiacon egyre kiélezettebb verseny folyik a megbízható, jól képzett, terhelhető munkavállalókért, és az aktuális viszonyoknak tudatában lévő vállalatok, vállalkozások igyekszenek is megtenni minden tőlük telhetőt, hogy magukhoz csábítsák, illetve megtartsák azon kollégákat, akik kulcsszerepet töltenek be a mindennapi feladatok minőségi elvégzésében.

Erre számtalan eszköz áll rendelkezésre. Úgymint a lehetőleg változatos és releváns cafeteria paletta, a jól optimalizált és világosan kommunikált bónuszrendszer vagy éppenséggel az oly sokat vitatott home office intézménye. Túlzás lenne azt állítani, hogy Magyarországon még csak gyerekcipőben jár a dolog, de a Nyugat-Európában dolgozók már tapasztaltabban űzik e gyakorlatot. A kis- és középvállalkozások körében egyelőre kevéssé érhető tetten a támogató vállalati kultúra, a megfelelő eszközök biztosítása, a kidolgozott home office policy, de az alkalmazotti képzés is. Ezeken érdemes újító jelleggel mihamarabb változtatni.

„Semmilyen szél nem kedvez annak, aki nem tudja, melyik kikötőbe tart.”

Korábban már írtunk róla, hogy a home office megítélése korántsem egybehangzóan pozitív, hiszen az otthoni munkavégzés következményeként az otthonmaradás és az irodai jelenlét hiánya is számos kérdést vet fel. A menedzserek definíció szerint a feladatok elosztásával és a felhasználható erőforrások optimalizálásával foglalkoznak. A nyitottság jegyében pedig érdemes mindezt annak tudatában megtervezni, hogy alkalmanként – persze döntésük szerint – kénytelenek nélkülözni a dolgozók fizikai jelenlétét.

Elöljáróban fel is hívnánk a figyelmet pár alapvető gondolatra, melyeket a leadx.org alapítója és egyben a New York Times bestseller szerzője (olyan könyvekkel, mint az Employee Engagement 2.0 és a 15 Secrets Successful People Know About Time Management), Kevin Kruse már 2012-ben(!) publikált a forbes.com hasábjain:

Kevin Kruse

Bestseller Szerző

A munkáltató bizalmatlanságát elsősorban a kontrollvesztés érzete okozza, amiért nem kizárólag az alkalmazott felelős. Ha kézzelfogható, mérhető célt határoz meg, aminek a nap végén teljesülnie kell, nem kell folyamatosan ellenőrzése alatt tartania beosztottait.

A puszta jelenlét nem garantálja az elvégzett munkát. Az irodában ülve is számos megoldás kínálkozik arra, miként lehet eltölteni egy egész napot valós teljesítmény nélkül. Ugyanez fordítva is igaz, ám az otthoni hatékonysághoz vezető út halogatásra csábító foglalatosságokkal van kikövezve, és csak az igazán rátermettek sétálhatnak végig rajta úgy, hogy senkinek az érdekei ne sérüljenek. Az előnyök és hátrányok összevetése nyomán pedig mindenki megállapíthatja, hogy vállalkozása alkalmas-e a home office bevezetésére, és ha igen, milyen feltételek mellett.

Nincs ebben semmi kivetnivaló

Nem véletlen, hogy széles körben elterjedt, és hazánkban is növekvő tendenciát mutat az otthoni munkavégzés lehetősége. Lássunk tehát néhány tényezőt, melyek pozitívan befolyásolják a döntést.

 • Ha nem ragaszkodunk a napi szintű felügyelethez, azzal gesztust teszünk munkatársunk felé, megtiszteljük bizalmunkkal, ami jót tesz a lojalitásnak.
 • Aki nem jár be, az nem is fogyaszt. Se kávét, se vizet, se áramot, ezáltal csökkennek a kiadásaink. Ha permanensen távolról dolgozókkal működünk együtt (amennyiben ez lehetséges), elegendő kisebb irodát bérelni, fenntartani. Megéri.
 • Fejlődési lehetőséget biztosítunk neki az önálló munkavégzésben, eredményes időbeosztásban.
 • Segíti az elmélyülésben, ha ki tud alakítani egy olyan környezetet otthon, hogy ne zavarja semmilyen külső tényező. Egyben kizárja (legalábbis minimálisra csökkenti) a többi kollégával kialakuló konfliktusok létrejöttét.
 • Elsődleges kényelmi funkció, hogy nem szükséges korán kelnie, tehát nem fogja frusztrálni az alváshiány terhe, ami csökkentené a hatékonyságot.
 • Megkönnyíthetjük a napi rutinját. Élhetőbb hétköznapokat biztosíthatunk azzal, ha félnapos szabadság kivétele nélkül el tud intézni hivatalos vagy családi ügyeket, amiket 5-6 után már nem tudna. Ez a gyerekesek esetében fokozottan igaz.
 • Jót tesz a szociális és a családi életének. Több esélye van ismerősökkel találkozni, és minőségi időt eltöltenie szeretteivel. Ezáltal lendületesebben térhet vissza projektjeihez.

Legyünk megfontoltak!

Az előnyök felsorolása mellett szeretnénk józan gondolkodásra biztatni minden döntéshozót, és teljes képet kialakítani a vállalkozás effektív működtetése érdekében. Ehhez azonban nem árt, ha a hátrányokkal is tisztában vagyunk.

 • Előfordulhatnak technikai malőrök, melyeket a távolból nehezebb megoldani. Ha szakszerű informatikai háttértámogató csapattal dolgozunk együtt, ezek a problémák távoli eléréssel kiküszöbölhetők ugyan, de az alkalmazott proaktív együttműködésére van szükség a hiba elhárításához. Amennyiben egyszerűen elkönyveli, hogy ez nem orvosolható, könnyen annyiban maradhat az aznapi munka.
 • Az otthoni környezet általában apró-cseprő teendőkkel hívogat arra, hogy az illető úton-útfélen abbahagyja a munkát. Sokaknak nem könnyű önállóan megtartani a fókuszt.
 • Az előző ponthoz kapcsolódóan meg kell említeni, hogy sokan véget nem érő multitasking-örvényekbe sodorják magukat, és egyszerre csinálják az irodai- és a házimunkát. Ez kihathat az elvégzett munka minőségére.
 • A tartós otthonmaradás elszigeteltséget okozhat, és erodálhatja a munkatársak közötti kapcsolatot. A y2ycoaching blogja pontokba is szedi, azokat a tényezőket, melyek egy csapat lassú de biztos széteséséhez vezetnek. Beszélgetés helyett chat, meeting helyett dokumentumok kommentelése, személyes beszélgetések, munkaebédek helyett skype. Mindez extra home office-szal megfejelve a vég kezdete lehet.

Ki maradhat otthon?

Mint azt a cikk elején is említettük, bizonyos foglalkozások alkalmatlanok arra, hogy a lakás melegéből űzzék. Nézzük meg a bankrate.com listáján, milyen területeken vehető egyáltalán számításba a munkahelyi jelenlét mellőzése. Tipizálhatóan olyan állásokat vesznek sorra, melyekhez számítógépen és internetelérésen kívül nincs nagyon másra szükség. Az info- és telekommunikációs szektor töretlen fejlődése révén egyre több ilyen van, és a fiatalok pályaorientációja során is mindinkább szemponttá válik, hogy alkalmanként saját íróasztaluk mögül kezdhessenek munkába. Arra azért felhívjuk a figyelmet, hogy a frissdiplomás juniorok esetében fokozott óvatossággal érdemes ebbe beleegyezni.

Elsősorban az alkotó és adminisztratív munkafolyamatok kívánják meg a legkevésbé, hogy helyhez kötve végezzék őket. Az alkotó folyamat itt egészen tágan értelmezendő, hiszen ebbe beletartozik a programozók, fejlesztők; a vizuális vagy audiovizuális produktumokat létrehozó grafikusok, vágók, designerek, de ugyanúgy a szövegírással foglalkozó írók, újságírók, szerkesztők, fordítók, social media/account managerek tevékenysége is egyaránt. Adminisztrációs és support területen a könyvelők, digitális asszisztensek, tech supportosok vagy call center képviselők munkája tekinthető ilyennek.

A szabály az szabály

2004 óta Magyarországon is törvényi előírások rögzítik az otthoni munkavégzés, és az azzal kapcsolatos tájékoztatás szabályait. A távoli munka természetéből adódóan a munkavállalónak nagyfokú önállósága van, ugyanakkor a munkáltató ellenőrzési jogosultsága is nagyobb. Ennek módjait azonban a munka törvénykönyve szerinti szigorú jogi korlátok védelmezik. Soroljuk a legfontosabb tudnivalókat:

 • Az ellenőrzés módjáról és bejelentési határidejéről ugyan megegyezhetünk, de ha ilyesmi nem történik, a munkáltató dönt. Szem előtt kell tartanunk, hogy nem háborgathatjuk aránytalan mértékben dolgozóinkat, tehát bejelentés nélkül nem jelenhetünk meg csak úgy a lakásukon vagy munkavégzésük helyén. Munkaidő után pedig végképp nem.
 • A legtöbb esetben a cég biztosítja a munkaeszközként szolgáló laptopot vagy telefont. Az ezeken tárolt személyes adatokat, melyek nem hozhatók összefüggésbe munkaviszonyával, nem tekinthetjük meg. Azt azonban előírhatjuk, hogy személyes célra ne használják az eszközt.
 • A munkavállalóval előzetesen meg kell állapodni a távmunka mibenlétéről. Az erre vonatkozó rendelkezéseket a munkaszerződésben kell kidolgozni.
 • Alkalmi távmunka esetén viszont elegendő utalni a home office lehetőségére, ennek kereteit munkáltatói szabályzatban célszerű rögzíteni. A munkaszerződésbe bele kell foglalni, hogy a munkáltatóval ismertettük ezen rendelkezéseket, és a továbbiakban is elérhetővé tettük számára.
 • Alternate Arrow Right
  Félreértések, jogi viták elkerülése végett érdemes kitérni arra, hogy mi a munkavégzés állandó helye, és a munkavállaló mely szervezeti egység munkáját segíti.

Dr. Obermajer Attila jogi szakértő a Home Office #Trükkök #Trendek #Teljesítmény című szeptemberi szakmai konferencián elmondta, hogy óvakodni kell a diszkriminációtól a témát illetően. Egy munkáltató nem tehet különbséget alkalmazottai között az alapján, hogy otthon vagy az irodában dolgoznak-e, és ez semmi esetre sem jelenhet meg a fizetésükben. Ugyanakkor azt is elárulta, hogy a munkaadó – nem kifejezetten diszkriminációs szándékból – eldöntheti mely kollégának biztosít lehetőséget home office-ra.

Fő a bizalom

Előfordulhat, hogy a tájékozottabb csapattagok értetlenül néznek arra a főnökre, aki indokolatlanul tiltja vagy korlátozza az otthoni munkavégzést. Tudniillik, ők is informálódnak a munkaerőpiaci trendekről, és a szűkebb lehetőségeket kínáló vállalati kultúrának az ilyesfajta megnyilvánulásait adott esetben felmondáshoz vezethet. Érdemes tehát nyitottnak lenni, bizalmat fektetni a kollégákba az irodától távol is (hiszen alapvetően ezért alkalmaztuk őket), és világos tájékoztatást nyújtani a célkitűzésekről, valamint a feltételekről a törvényi előírások betartása mellett.

Ha kételyei vagy kérdései merülnek fel a témával kapcsolatban, keresse bátran ügyfélszolgálatunkat. A Profession.hu több mint 8800 cég partnereként Magyarország vezető hr vállalata, szolgáltatásaink palettáját itt tekintheti meg.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X