Miért van szükséged digitális nomádokra és hogyan alkalmazd őket?

Olvasási idő: 5 Perc

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Miért van szükséged digitális nomádokra és hogyan alkalmazd őket?

A digitálisnomád-életmód nem egy kósza hóbort, hanem jó eséllyel az elkövetkezendő évtized egyik legnépszerűbb életformája lesz. Éppen ezért elkerülhetetlen, hogy te is tisztában légy a digitális nomádok alkalmazásának mikéntjével.

Mit kell tudnod a digitális nomádokról?

Egyre elterjedtebb a kifejezés, de még mindig számtalan tévhit és kétes vélemény fogalmazódik meg a digitális nomádokról. Kik ők valójában? Hogyan élik a mindennapjaikat, és milyen pozitív hatással lehetnek a céged életére?

A digitális nomádok jellemzően az Y generáció tagjai közül kerülnek ki – eme korosztály számára ugyanis rendkívül fontos a szabadság és az önállóság elérése. Éppen ezért rugalmas munkaidőben és fizetett szabadságban gondolnak.

Ezt azonban számos cég nem tudja megadni munkavállalói számára – vagy a vállalat tevékenységi köreiből adódóan, vagy pedig a korábban megszokott metódusokhoz való ragaszkodás miatt. Sokan ezért úgy döntenek, hogy nyakukba veszik a világot, és a konvencionális szokásokkal ellentétben másképpen próbálnak boldogulni, azaz munkaidejüket az online térben töltik, és nem az őket alkalmazó cégek irodáiban.

Egyes becslések szerint 2030-ra az Y generáció az alkalmazható munkaerő mintegy 75%-át fogja kitenni. Ez azt jelenti, hogy a cégek gyakorlatilag nem találnak majd olyan jelölteket, akik a korábbi szabályok szerint játszanak. Ezek a cégek vagy alkalmazkodnak az Y generáció képviselői által diktált feltételekhez, vagy szembenézhetnek a munkaerőhiány keserves hátulütőivel. Ezért érdemes már most felkészülni a várható helyzetre, és begyűjteni a digitális nomádok alkalmazásával kapcsolatos tudnivalókat.

A digitális nomádok területileg függetlenek, és azt vallják, a világ bármely pontjáról képesek elvégezni a rájuk kiszabott feladatokat, legalább olyan pontossággal, mintha egy irodából dolgoznának, sőt. Jellemzően online is végezhető munkákat keresnek, és olyan cégeket, amelyek távfoglalkoztatásban is képesek alkalmazni őket. Vannak, akik folyamatosan más megbízók projektjein dolgoznak, de akadnak olyanok is, akik csupán tartózkodási helyüket tekintve ingáznak, munkáltató céget nem váltanak.

[thrive_leads id=’752′]

Miért érdemes digitális nomádokat felvenned?

Az nyilvánvalóan csak az egyik ok, hogy a munkaerőpiaci körülmények 10-15 éven belül ezt fogják megkövetelni a legtöbb cégtől. Ráadásul ez nem is vonatkozhat minden cégre, hiszen továbbra is akadnak majd olyan állások, melyeket egy digitális nomád egészen egyszerűen képtelen lenne betölteni. (Ezt a későbbiekben bővebben is kifejtjük.)

Van 7 megkérdőjelezhetetlen érvünk a digitális nomádok alkalmazása mellett.

1. Remekül alkalmazkodnak az új helyzetekhez A digitális nomádokat nagy vállalkozó kedv jellemzi. Igen könnyen hozzászoknak az új helyzetekhez, hiszen az egész életüket folyamatosan változó körülmények között élik. Ez pedig nem csak számukra jelent komoly előnyt, hanem az őket foglalkoztató cégek számára is. Hiszen manapság már egyre több feladatkörben kell helytállnia az adott dolgozónak, és munkája során folyamatosan más szituációkban találja magát. 2. Gyorsan tanulnak Mivel 1-2 havonta új környezetben élik mindennapjaikat, rá vannak kényszerítve, hogy minél gyorsabban elsajátítsák az adott közegben való boldoguláshoz szükséges szokásokat és elvárásokat. Ennek az életmódnak a fenntartásához ráadásul általában nem elég egyetlen szakma.

A digitális nomádoknak folyamatosan fejlődniük kell, új szakterületekbe kell belekóstolniuk, és új munkakörökbe kell beleszokniuk, egy hónapban akár többször is. Ha tehát olyan munkaerőt keresel, aki terhelhető, és a folyamatos tanulás a lételeme, a digitális nomádokban nem fogsz csalódni.

3. Belső motiváció hajtja őket A HR-szakma egyik legnagyobb kihívása az alkalmazottak motiválása. Azt már tudjuk, hogy azok a dolgozók, akik belső motiváció hatására végzik a munkájukat, kitartóbbak és eredményesebbek lesznek, mint azok, akikre a külső motivációs elemek (pl. különféle bónuszok, juttatások) vannak hatással. Éppen ezért hatalmas előny, hogy a digitális nomádokat legfőképp saját belső motivációjuk hatja az új projektek elindítására és arra, hogy megoldást találjanak a felmerülő problémákra.

Ez lényegében azért van így, mert folyamatosan bevételt kell termelniük, hogy fenn tudják tartani az életmódjukat. Tehát valóban érdekükben áll maximálisan teljesíteni, hogy elkerüljék a kudarcot. Tudják, hogy minden bukás őket (is) károsítja, pénzzel és idővel egyaránt. Ehhez köthető az a tulajdonságuk is, hogy nem a klasszikus 9–17 óráig tartó munkaidőben gondolkodnak, hanem addig dolgoznak, amíg egy feladatot meg nem oldanak.

4. Kiválóan tárgyalnak Lévén folyamatosan el kell adniuk magukat, hogy újabb és újabb (online) munkákat kaphassanak, számtalan alkalmuk van csiszolni a tárgyalókészségüket. Továbbá jellemzően sokat utaznak, ezért az esetlegesen fennálló kulturális különbségek sem okoznak problémát számukra, azaz nemzetközi érdekeltségű üzletekben is képesek helytállni.

5. Pontosak, kreatívak és remekül priorizálnak Folyamatosan úton vannak, így újra és újra különböző időzónákhoz kell igazodjanak. Erre megfelelő pontosság és kreatív problémamegoldó készség nélkül nem is lennének képesek, hiszen folyamatosan lekésnék a járataikat, és elcsúsznának a szobafoglalással.

Életmódjukból adódóan azonban mindig pontosan tudják, mely teendőiket mennyi idő alatt képesek a leghatékonyabban elvégezni. Valljuk be, a cégvezetők sok mindent megtennének egy-egy ilyen munkavállalóért.

6. Megfelelő technikai képzettséggel rendelkeznek Mivel leginkább laptopon dolgoznak, nem kérdéses, hogy rendelkeznek olyan szintű technológiai előképzettséggel, amely a céged számára is elengedhetetlen. Továbbá, mivel az életük folytonos utazással és az online térben való időtöltéssel telik, folyamatosan tisztában kell lenniük a legújabb technológiai trendekkel és újításokkal.

7. A kommunikációs ismereteikre sem lesz kifogás Talán felesleges is túlmagyarázni. A digitális nomádok folyamatosan telefonon, e-mailben és különféle online kommunikációs felületen tartják a kapcsolatot munkatársaikkal és partnereikkel.

Többnyire gépeléssel és videochattel telnek a mindennapjaik. Ebből kifolyólag jó a helyesírásuk, és képesek választékosan, mégis érthetően fogalmazni. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbben folyamatosan új megbízókat győznek meg arról, hogy érdemes őket foglalkoztatni, tehát feltehetőleg a PR-hoz is értenek.

Milyen munkakörökben alkalmazhatsz digitális nomádokat?

Mielőtt elkezdenél digitális nomádok után kutatni, érdemes átgondolnod, hogy a céged számára szükség van-e egyáltalán ilyen munkaerőre. Ezért összegyűjtöttük a legnépszerűbb digitális nomádok által végzett munkákat.

● coaching, tanácsadás ● szoftverfejlesztés ● árubeszerzés ● fordítás ● SEO ● online marketing ● virtuális asszisztens ● tartalomírás és szerkesztés ● grafikus, dizájner

A fent említett munkakörök egyrészt megengedik a digitális nomádok speciális foglalkoztatását, másrészt az Y generáció által igen kedvelt állásokról van szó, ezért jellemzően tehetségesek is bennük.

Sokakban az a kép él a digitális nomádokkal kapcsolatban, hogy szívesebben építik a saját vállalkozásukat, minthogy más cégek alkalmazottjaiként dolgozzanak. Ez azonban nem feltétlenül igaz. A legtöbben csupán szeretnék azt tenni, amit akarnak, ott ahol akarják. A digitális nomádoknak nem a vállalkozásépítés a legfőbb céljuk, hanem az önmegvalósítás.

kreativ_toborzasi_megoldasok

A legkreatívabb toborzási és kiválasztási stratégiák

A toborzás témakörében fellelhető legaktívabb és legkreatívabb módszerek, konkrét piaci szereplők példáján keresztül.   Olvasok Tovább >>

Hogyan alkalmazhatok hatékonyan digitális nomádokat?

Nem kérdés tehát, hogy megéri digitális nomádokat alkalmazni, és a közhiedelemmel ellentétben nem lusta, nemtörődöm emberekről van szó, akik sosem érnek rá, hanem felelősségteljes, motivált fiatalokról. Arról viszont még nem esett szó, hogyan biztosíthatod a velük való jövedelmező együttműködést. Íme:

1. Biztosítsd a megfelelő kommunikációs feltételeket! Miután megegyeztek abban, hogy milyen kommunikációs csatornákat használtok az együttműködés során, fixáljátok le az alkalmazottakkal, hogy naponta hány alkalommal ellenőrizzék ezeket a felületeket!

Ne csak az irodától távol dolgozóktól, hanem az irodában tartózkodóktól is ezt kell kérned, hiszen így maradhat gyors és gördülékeny a kommunikáció. Ezzel elkerülhetőek az olyan kifogások, mint az „épp nem voltam gépnél” vagy a „sajnos nem láttam az e-mailt”.

2. Bizonyosodj meg arról, hogy megoldásorientált munkavállalót találtál! Mindkettő félnek egyet kell értenie abban, hogy a projekt elvégzése az elsődleges. Ha épp egy szörfparadicsomban tartózkodik a munkatárs, akkor is az a legfontosabb, hogy a projektjeit időben leadja, és csak ezt követően menjen szórakozni.

Ha lehetséges, a fizetését is teljesítményalapon határozzátok meg, így egyfelől nem motoszkál majd a fejedben a bizonytalanság, hogy „vajon tényleg ennyi munkaórát áldozott az adott feladat elvégzésére?”, ráadásul őt is motiválod, hogy minél hatékonyabban, minél több feladatot legyen képes megoldani.

3. Alkalmanként találkozzatok személyesen is! A legideálisabb az lenne, ha a digitális nomádként foglalkoztatott munkatárs fél- vagy negyedévente találkozna veled, és a cég további munkavállalóival. Így ugyanis egy összetartó csapat verbuválódhat, és akár hosszútávon is tudod majd foglalkoztatni az illetőt, hiszen ő is elköteleződik a céged mellett.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X