Miért elengedhetetlen a HR kis- és középvállalkozásoknál is?

Olvasási idő: 7 Perc
HR-stratégia
2022.11.14.

Töltse le
Employer Branding útmutatónkat!

Érdekel
Miért elengedhetetlen a HR kis- és középvállalkozásoknál is?

Sok nagyvállalatnál a HR már felelősségének megfelelően stratégiai szerepkörben van jelen, hiszen kulcsfontosságúak a cégek működése szempontjából. A kis- és középvállalkozásoknak is nagy szükségük van egy HR csapatra a versenyképesség fenntartásához. Hatékonyan és eredményesen szervezve munkájukat vezető szerepük lehet a vállalati célok elérésében. Miért élnek mégis kevesen ezzel a lehetőséggel és miért lenne fontos a változás? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat Nemes-Nagy Szilviával, a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosával.

Munkaerőhiány Magyarországon

 A Központi Statisztikai Hivatal 2018-as kiadványában megjelent adatok szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások adják a magyar (köztük az egyéni) vállalkozások több mint 99 százalékát. Ezzel együtt a hazai munkaképes népesség kétharmadát is ők alkalmazzák. Ebből is látszik, hogy a kkv-knak nagyon fontos szerepük van a lakosság foglalkoztatásának szempontjából.

Sok szektorban azonban jelenleg is munkaerőhiánnyal küzdenek. A Profession.hu legfrissebb adatait nézve a munkáltatók 2022 második negyedévében 25 százalékkal több hirdetést adtak fel a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A magas kereslet ellenére azonban a cégek egyre kisebb számban tudnak új munkavállalókat bevonzani, mert az elsődleges munkaképes lakosság mellett már a munkaerőtartalék (munkanélküliek, olyan inaktívak – nyugdíjasok – akik szeretnének dolgozni) is nagyon alacsony szinten van.

Szabad munkaerő híján a cégek kénytelenek egymástól átcsalogatni betöltetlen pozícióikba a megfelelő képzettséggel rendelkező szakembereket, mivel a meghirdetett pályázatokra vagy egyáltalán nincs jelentkező, vagy ha van is, nem alkalmas az adott feladatra” – kezdte Nemes-Nagy Szilvia, kkv-specialista, a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa. Emiatt nagy feladat hárul az emberi erőforrásra szakosodott vezetőkre, hiszen a lehető leggyorsabban, a lehető legjobb ajánlattal kell megtalálniuk az új alkalmazottakat. De mi történik akkor, ha nincs ilyen szakember a cégünknél?

Ügyvezetőkből HR-esek?

Közgazdasági szempontból párhuzamot vonhatunk az emberi erőforrás menedzsment működése és a vállalat – mérhető – sikere (jövedelmezőség, termelékenység, piaci részesedés stb.) között, hiszen minél jobban tudjuk vezetni, motiválni, támogatni a csapatunkat, annál hatékonyabbak lesznek, amivel a kitűzött célok felé lendítik a céget.

Eddig azonban a kis- és középvállalkozások nem fektettek elég nagy hangsúlyt a HR feladatokra, leginkább csak a nagyvállalatok szerveztek külön HR osztályt. A kkv-k esetében sokszor az ügyvezető, rosszabb esetben egy teljesen más munkakörrel rendelkező kolléga látta el a toborzással, interjúztatással járó feladatokat. Ebből is látható, hogy bár a cégek növekedésével szükség lenne a HR megfelelő működésére, a legtöbb problémát még mindig a szűkös erőforrások és a szakértelem hiánya okozza a vállalatoknál.

Nemes-Nagy Szilvia

Nemes-Nagy Szilvia

a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa

A kkv-k nagy részénél a HR egy nem létező pozíció. Mindazon feladatokat, amelyeket jó esetben egy komplett HR csapat végezne, a vezető veszi magára, annak ellenére, hogy az ő funkciója eredendően teljesen más lenne. Ez így nem mehet sokáig, az utolsó 24 órába léptek a cégek azzal kapcsolatban, hogy egy erős, támogató HR-t alapozzanak meg. Ehhez azonban szükség lenne a változtatás elkerülhetetlenségének felismerésére, valamint arra, hogy jobban megismerjék az ezen terület által nyújtott előnyöket és lehetőségeket

A HR (kkv specifikus) szerepe és feladata vállalaton belül

Gyakori tévedés, hogy egy kkv-nál túl kicsi a csapat ahhoz, hogy egy teljes HR osztályt tartsanak fenn, ezért az említett, kevésbé formális módon oldják meg az ide vonatkozó folyamatokat. Ha mi is egy ilyen cégnél dolgozunk, érdemes felvetni a HR-esek adta előnyöket a vezetésnek.

Az első, és talán legfontosabb, amit már érintettünk is, hogy egy HR csapat segíti a vállalkozásokat a jobb teljesítmény elérésében. Ez kulcsfontosságú azon kkv-k számára, ahol ez határozza meg a vállalkozás élettartamát. Egy gyengébb teljesítményű időszak felett könnyen elsiklik a vezetők figyelme, hiszen vagy túlságosan elfoglaltak a vállalat irányításával, vagy egyszerűen nincsenek felkészülve az ilyen jellegű helyzetekre, a szükséges beszélgetések, egyeztetések levezetésére. Ha a gyenge teljesítményt figyelmen kívül hagyják, az hamarosan a csapat többi tagjára is hatással lesz, hiszen azt gondolhatják, hogy nem szükséges hatékonyan dolgozni, mert úgysem lesz belőle probléma.

Egy jól kialakított HR rendszer segítheti a vezetőséget abban, hogy figyelemmel kísérjék a dolgozók teljesítményét, támogassák és fejlesszék őket. Ez lehetővé teszi azt is, hogy megértsék a csapatuk erősségeit és gyengeségeit. Könnyebb észrevenni a problémákkal küzdő kollégákat vagy konfliktusokat, ha van egy részleg, aminek a fókusza kifejezetten erre összpontosul.

„Ahogy a gépeket, az embereket is karban kell tartani, ami szintén a HR hatáskörébe tartozik. Ha a dolgozónak problémái adódnak, vagy valami miatt csökken a motivációja, egy jó HR-es segít mindenre megoldást találni. A kkv-szektorban túl drága elpazarolni egy kiképzett, jól dolgozó munkatársat. Helyette meg kell javítani. Ehhez egy profi HR-esre van szükség, aki az emberek kezeléséhez is ért, nem csak az önéletrajzok összehasonlításához” – mondta a Performia Hungary Kft. ügyvezető tulajdonosa.

A kkv-k általában energikus, lelkes és gyorsan változó vállalati kultúrával rendelkeznek. Ha azonban túljutnak az indulási szakaszon, és növekedésnek indulnak, előfordulhat, hogy a vezető(ség) már nincs olyan szoros kapcsolatban az alkalmazottakkal, mint korábban. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a dolgozók kevésbé érzik magukat megbecsültnek, kevésbé fognak részt venni a közös eseményeken. Ennek javításában is segíthet a HR-es, aki platformot, kapcsolatot nyújthat a két csoport között, és segítheti a tájékoztatást, elköteleződést.

Természetesen a tehetséges szakemberek felkutatásában is jelentős szereppel bírnak a HR-esek. A cikkünk elején említett munkaerőhiány feladja a leckét a toborzásnak. A kis- és középvállalkozásoknak folyamatosan versenyezniük kell a már stabilan működő szervezetekkel, nagyvállalatokkal, hogy versenyképes fizetést, juttatásokat, megfelelő munkakörnyezetet és feltételeket biztosítsanak, valamint ezzel együtt munkáltatói márkájukat is építsék. Emellett figyelniük kell arra is, hogy az alkalmazottak képzésének, fejlesztésének minőségét is fenntartsák.

Látható tehát, hogy a HR-es feladata nem merül ki az interjúztatásban és a kiválasztásban, azon kívül is nagy segítséget nyújthat a vállalkozásoknak, vezetőknek. Stratégiai szerepe is vitathatatlan, hiszen a vezetés által kigondolt üzleti célok megvalósításához is a HR munkája szükséges, hogy a legmegfelelőbb emberek a legnagyobb hatékonysággal alakítsák a szervezet jövőjét.

Hogyan kezdjük neki egy kkv-s HR csapat felépítésének?

Fontos, hogy a HR csapatot mindig a vállalkozásunk és az iparágunk igényei alapján építsük fel. Elsőként a vállalaton belüli HR folyamatok felvázolásával érdemes indítani. Egy jól meghatározott HR rendszer vonzza, toborozza, alkalmazza, képzi és megtartja dolgozóit. Ennek segítségével a kiválasztott HR-esek jobb, gyorsabb döntéseket hoznak, párhuzamba állítják a dolgozók képességeit és az üzleti célokat és folyamatosan optimalizálják az erőforrásokat.

A következő lépésként meg kell határoznunk a HR csapatunk struktúráját, azaz el kell döntenünk, hogy a foglalkoztatottak száma és a feladatok mennyisége hány főt kíván. Elég egy ember vagy kelleni fog egy teljes csapat vezetővel, menedzserekkel, toborzási specialistákkal és koordinátorokkal? Akárhogy is döntünk, mindig olyan HR szakemberekkel vegyük körül magunkat, akik a megfelelő készségekkel rendelkeznek a munkavállalók és az egyedi üzleti problémák kezeléséhez.

Ha szerencsés helyzetben vagyunk, és már vannak olyan kollégáink, akik a HR-es feladatokat ellátják, bizonyosodjunk meg arról, hogy továbbra is naprakész tudással rendelkeznek. Amennyiben szükséges, biztosítsunk továbbképzést számukra teljesítményértékelés, toborzás, juttatások, onboarding témakörökben, hogy az álláspiacon a legnagyobb szakértelemmel képviseljék cégünket, ezzel is növelve versenyképességünket.

A siker mérése fontos a kkv-knál is, így mindenképpen érdemes a HR csapatnak is meghatározni a legfontosabb teljesítménymutatókat (KPI-okat), amik jelzik, hogy folyamataink optimális szinten működnek-e, vagy változtatásokat kell eszközölnünk. Ilyen mutató lehet például a toborzási idő, alkalmazotti elégedettség, a fluktuáció mértéke, előléptetések száma, képzett jelöltek száma.

A HR részleg minden üzletág minden területén fontos szerepet tölt be, a tehetségek toborzásától kezdve a betanításon át a teljesítménymenedzsmentig és a képzések megszervezéséig. A munkavállalók az első számú eszközök egy cég életében, éppen ezért gondoljuk végig akár vezetőként, akár HR-esként hogyan tudjuk a saját kis- vagy középvállalkozásunknál, munkáltatónknál érvényesíteni azt a sok lehetőséget, támogatást, amit egy jól felépített emberi erőforrás menedzsment rendszer adhat.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
Employer Branding útmutatónkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X