Megváltozott munkaképességű kollégák: most is erősítik a csapatot!

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerőpiac
2020.04.21.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Megváltozott munkaképességű kollégák: most is erősítik a csapatot!

A jelen helyzet számos munkavállaló számára jelent nehézséget, ami a hátránnyal élők esetén hatványozottan igaz. Összegyűjtöttük az érveket az érintettek tovább-foglalkoztatása mellett.

A március közepén történt váratlan fordulat miatt a munkáltatók minden területen új kihívásokkal néznek szembe. Sokféle aspektusa létezik az ismeretlen szituáció kezelésének, akad azonban egy téma, amiről kevés szó esett az elmúlt hetekben, mégis fontos beszélnünk róla: ez a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, e munkavállalói csoport nyílt munkaerőpiacon való részvétele, megmaradása ugyanis globális járványhelyzet nélkül sem könnyű. A munkáltatók lehetőségeiről és a társadalmi szerepvállalás fontosságáról Fehér Miklóssal, a Kézenfogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatás vezetőjével beszélgettünk.

Változatlan alapok

A megváltozott munkaképességű munkavállalók felvétele, foglalkoztatása mellett szóló alapvető érvek és munkáltatói előnyök most is ugyanúgy érvényesek.

Fehér Miklós

a Kézenfogva Alapítvány munkaerő-piaci szolgáltatás vezetője

Sokakat az aktív társadalmi szerepvállalás, vagy személyes érintettség, nem utolsó sorban gazdasági érdekek vezetnek, amikor megváltozott munkaképességű személyek alkalmazása mellett döntenek. A társadalmi szerepvállalás most, ebben a helyzetben lehet igazán aktív, van rá igazán nagy szükség.

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásához kapcsolódó adó- és egyéb kedvezményekre változatlan formában jogosult a munkáltató. „A rehabilitációs hozzájárulási fizetési kötelezettség továbbra is fennáll, tehát azt a huszonöt főnél több munkavállalót foglalkoztató cégeknek ezután is fizetniük kell, összege fejenként és évente az aktuális minimálbér kilencszerese, 2020-ban 1 449 000 forint, ha az általuk foglalkoztatott megváltozott munkaképességű személyek átlagos statisztikai állományi létszáma nem éri el a létszám öt százalékát. Az a munkáltató, aki teljesíti a kvótát, továbbra is mentesül a fizetési kötelezettség alól.” – fejti ki a szakember.

És folytatja: „A munkáltató a fentieken túl érvényesítheti a megváltozott munkaképességű személyek utáni adókedvezményét (szocho), ami a korábbi rehabilitációs kártyával igénybe vehető kedvezményeket váltotta fel. 

További ösztönzők

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány bizonyos szektorokban komoly engedményeket tett, amelyek szintén megfontolandók, ha megváltozott munkaképességű kolléga felvételén gondolkodunk: a turisztika, a vendéglátás, a szórakoztatóipar, a szerencsejáték, a filmipar, az előadóművészet, a rendezvényszervezés, a sportszolgáltatás területén 2020. március, április, május, június hónapokra a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. E szabály alól egy kivétel van: a természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség továbbra is fennáll, azzal a kitétellel, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.

A fentiek értelmében, például a vendéglátásban minimálbérért négy órában dolgozó munkavállaló esetében minimális a munkáltató által fizetendő rehabilitációs hozzájárulás mértéke és a munkavállalónak fizetendő bér, valamint a járulék közötti különbség” – hívja fel a figyelmet interjúalanyunk.

Akadálymentesen

Ami a munkavégzést illeti, a szakember arra is kitér, hogy ha a munkavállaló egyébként munkára képes állapotban van, a munkáltató a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás elrendelésével (Mt. 53. §), vagy a felek a munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosításával (Mt. 58. §) alakíthatják úgy a munkafeltételeket, hogy a járványhelyzet alatt is lehessen munkát végezni (pl. a munkakör vagy a munkavégzési hely módosításával). A szerződés módosítás történhet csak határozott időre is, a felek megállapodhatnak, hogy a járványhelyzet megszűntével újra az eredeti foglalkoztatási feltételek lépnek életbe.

A megváltozott munkaképességű munkavállalókat semmilyen „foglalkoztatási tilalom” nem érinti, a munkaviszonyukra érvényesek a vészhelyzet előtt fennálló munkajogi normák, ahogy kijárási tilalom sem korlátozza őket, tehát munkavégzés céljából elhagyhatják otthonukat, akkor is, ha az szociális intézmény. Emellett pedig a home office is egy olyan lehetőség, amivel az érintettek szintén élhetnek, illetve munkáltatójuk ezt lerendelheti, amennyiben a munkakör jellege és a technikai feltételek ezt megengedik” – osztja meg Miklós.

Mozgósítható erőforrás

Interjúalanyunk odafigyelésre, a lehetőségekhez mérten a legemberségesebb hozzáállásra ösztönzi a munkáltatókat. „A munkáltatók különösen nehéz helyzetben vannak a kialakult körülmények között, mégis fontosnak tartjuk, hogy amennyire lehet, védjék és segítsék a megváltozott munkaképességű embereket munkájuk megtartásában, elbocsátásukat különös körültekintéssel mérlegeljék, és tegyék meg a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kényszerű leépítésükre a vészhelyzet idején ne kerüljön sor.

Érdemes azt is szem előtt tartani az esetleges döntéshelyzetekben, hogy a szituáció csillapodásával és a gazdaság emelkedő szakaszba lépésével a hiányzó munkaerő gyors pótlására lesz szükség, amikor is kiemelten értékes lesz az igazán lojális megváltozott munkaképességű munkavállaló, akire számos területen számíthatnak majd a cégek.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X