Megszokni és megszeretni – kutatás a home office-ról

Olvasási idő: 4 Perc
Kutatások
2021.07.22.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Megszokni és megszeretni – kutatás a home office-ról

Az elmúlt év senkinek nem volt könnyű, de sokan megtapasztalták a távmunka előnyeit is. Hogyan látják a magyar munkavállalók a home office-t? Egy friss kutatásból kiderül. 

Szeretjük a home office-ban az utazáson megspórolt időt, de néha hiányzik a társaság – derül ki a Notebook.hu 4559 magyar munkavállaló körében végzett friss kutatásából. A felmérés vizsgálta a távmunka előnyeit és hátrányait, rákérdeztek annak egészségügyi hatásaira is. A megkérdezett magyar munkavállalók 69%-a dolgozott otthonról az elmúlt évben, és 84%-uk a jövőben is szívesen végezné a munkáját csak home office-ban vagy hibrid megoldásban. Érdekes, ám talán nem olyan meglepő adat, hogy a főiskolát, egyetemet végzett emberek 90%-a volt home office-ban, addig az általános iskolát végzetteknél ez csupán 38%-ot tett ki.

Emberek a home office napos és árnyékos oldalán

Az otthoni munkavégzés -még ha kényszerű is- számtalan előnnyel jár, például rengeteg utazásra szánt időt és ebből adódóan benzin vagy bérlet árat spóroltak meg az emberek. A megkérdezettek negyedének ez tetszett leginkább az otthoni munkavégzésben, míg szintén csaknem negyedük a rugalmas időbeosztásnak örült leginkább. A válaszadók tizede értékelte, hogy kényelmes ruhában dolgozhat, közel 5% pedig azért lelkesedett leginkább, hogy senki nem zökkentette ki a munkából.

A különböző generációknál is más-más preferenciát rajzolódtak ki: felmérés szerint a fiatalok nem szeretnek korán kelni, és kényelmes ruhában dolgoznak inkább szívesen. Az idősebb válaszadók annak örültek legjobban, hogy rugalmasabban oszthatják be az idejüket, míg a huszonévesek és a középkorúak is a kevesebb utazást értékelik igazán.

5% volt azoknak aránya, akik semmit nem értékeltek pozitívan a home office-ban. A hátrányokat firtató kérdések között csaknem a válaszadók harmada szerint a bezártság volt kiemelkedő, sokan nagyon hiányolták a külső ingereket. Míg 17%-ot a kollégák hiánya viselte meg, addig 13%-ot a körülötte sertepertélő család idegesítette.

A generációs különbségek megfigyelhetők a home office hátrányaiban is: fiatalok csaknem fele a bezártságot viseli nehezen, míg az idősebbeknek a kollégák hiányoznak erősebben. A 30-49 éveseknek értelemszerűen a gyermek/család okoz nagyobb gondot – most sokszorosan bebizonyosodott, hogy nem egyszerű egyszerre meetingen ülni és a gyerekkel is tanulni.

Technikai korlátok a nappaliban

A karantén kezdetekor a munkavállalók több, mint fele ráébredt, hogy az otthoni eszközparkja nem megfelelő a távmunkához. Az akadozó internet és a gyenge wifi a megkérdezettek 72,4%-nak okozott bosszúságot: a lassú internet a mindennapi munkavégzésben csakúgy akadályoz, mint a videós kapcsolattartásban. A régi, lassú gép, a nyomtató hiánya már csak a válaszadók egyötödének jelentett gondot, az elérhetetlen céges hálózat csupán 8%-ot érintett. A megkérdezettek több mint egyharmada pedig technikailag tökéletesen tudott otthonról is dolgozni.

A kutatásból az derült ki, hogy a munkáltatók többsége nem segített a munkavállalóknak a home office miatti eszközök beszerzésében. A válaszadók 90%-a saját maga fizette a munkához szükséges fejlesztést, és csak 9,75% mondhatta magát olyan szerencsésnek, hogy cége állta a technikai költségeit.

A home office az egészségünkre is hatással volt

Az állandó otthonlét átalakította a napjainkat – és a mindennapi aktivitásunkat is. Milyen egészségügyi problémákkal kell még szembe néznünk, amelyeket a karantén okozhatott?

A kutatásban résztvevők 40%-a semmilyen egészségügyi problémát nem észlelt magán, de csaknem negyedük aggódik a plusz kilók miatt, 22% a hátfájástól és 12% a depresszió hatásaitól szenved. Sajnos a megkérdezettek 15%-ának romlott a szeme az otthoni munka alatt.

Hatékonyság közel s távol

A járványhelyzet kialakulása előtt sok munkaadó azért tartózkodott a home office-tól, mert attól tartottak, nem valósulhat meg távolról ugyanaz a hatékonyság, mint az irodában. Vajon tényleg drámaian visszaesett a hatékonyságunk a kényszer-távmunka alatt? A rövid válasz a nem, az emberek 58%-ának bejött az otthoni munkavégzés, hatékonyabbnak érzi magát, sőt 21% a jövőben is szívesen dolgozna kizárólag otthonról, további 32% szerint pedig többnyire távolról.

Érdekesség, hogy akik végig home office-ban voltak a megkérdezettek közül, azoknak több, mint 96%-a továbbra is szívesen dolgozna teljesen vagy nagyrészt otthonról. De ha az összes válaszadót nézzük, akkor is közel 85% örülne a hibrid munkavégzés lehetőségének, azaz pár napot irodában és párat otthonról dolgozna.

Élet a koronavírus után

A pandémiás helyzet rengeteg tanulságot is hozott magával: ilyen például, hogy személyes találkozók helyett ugyanolyan hatékony tud lenni az online meeting. Mind a munkavállalók és a munkaadók megnyugodhatnak, hogy az emberek többsége hatékonyan tud otthonról is dolgozni. Vajon maradunk otthon vagy közeledik a visszatérés ideje? Esetleg a hibrid működés lesz a válasz a millió dolláros kérdésre? Ezt majd eldönti a jövő – addig is, ha szorongunk a visszatéréstől, a témában pszichológussal készült interjúnkat érdemes elolvasni!


Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X