Lustaság, nemtörődömség vagy határhúzás? Mi is valójában az Act Your Wage trend?

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerőpiac
2024.04.16.

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Érdekel
Lustaság, nemtörődömség vagy határhúzás? Mi is valójában az Act Your Wage trend?

A munkavállalók oldaláról továbbra is a jobb munkakörülményekért, a jobb fizetésért és a munka-magánélet egyensúlyáért folytatott erőfeszítések jellemzik a munkaerőpiacot. A közelmúltban egy új trend, az Act Your Wage is szárnyra kapott, ami egy újabb állásfoglalás, amivel a dolgozók világszerte igyekeznek rávilágítani arra, mit szeretnének a munkáltatóktól.

Mit jelent az Act Your Wage trend?

A fogalom szó szerint nehezen fordítható, de lényegében azt jelenti, hogy cselekedj aszerint vagy dolgozz annyit, amennyit a fizetésed szerinted ér, nem pedig annyit, amennyit elvárnak tőled ezért a pénzért. Ez az új trend tehát egy olyan munkavállalói gondolkodásmódot tükröz, amely szerint a pozíciójukba fektetett erőfeszítésüknek közvetlenül tükröznie kell a fizetésüket.

Az elmúlt években gyakori elbocsátások, felvételi tilalmak miatt a munkavállalók egyre kevésbé hajlandóak további, a kijelölt feladatkörükön túli szerepeket vállalni. A dolgozók felismerték, hogy a többletfeladatok vállalása gyakran további elvárásokkal jár, sokszor megfelelő juttatások nélkül, ami arra készteti őket, hogy erőfeszítéseiket a feladatkörükhöz és a kapcsolódó javadalmazáshoz igazítsák, tehát csak annyit időt és energiát fektetnek a feladataik elvégzésébe, amennyiért kompenzálják is őket – ezzel pedig egy éles határt húztak a munkájuk és a magánéletük közé.

Míg a munkavállalók ezt bátorítónak találhatják, sok munkáltató szerint ez egy gyors módja lehet a karrierjük megakasztásának. Viszont ha a munkavállalók kimerültnek és túlterheltnek érzik magukat, kinek a felelőssége a munkaszervezés javítása vagy épp a trend okainak visszaszorítása?

Miért tudott elterjedni ez a mozgalom?

Úgy tűnik, hogy a munkavállalók körében legújabb tendencia a Quiet Quitting „fiatalabb testvére”, ugyanis a csendes kilépés során is a túlterhelt és alulkompenzált munkavállalók léptek fel drasztikus módon a munkáltatóik által mutatott magatartás ellen.

Az Act Your Wage egyik legerősebb tényezője a kiégés és a nem megfelelő bérezés, amelyet a nagy munkaterheléssel küzdő munkavállalók tapasztalnak. A fokozott tudatossággal a munkavállalók felismerték, hogy szükségük van a határok kijelölésére és saját erőforrásaik védelmére is. Az új generációk megjelenésével pedig egy paradigmaváltás is zajlik jelenleg a munkaerőpiacon, a munkahelyi kultúrában, ahol a fiatalabbak egyre többször, egyre hangosabban és szervezettebben tesznek azért, hogy a munkahelyi túlhajszoltságot pártoló és produktivitást hirdető kultúrából, egy lassabb, de egyenletesebb teljesítményt elváró és támogató rendszer alakulhasson ki.

Ennek az eredménye már szemmel látható, hiszen a covid óta a munkahelyi rugalmasság nagyobb elfogadottságát tapasztaljuk, és egyre több távmunka-lehetőség válik elérhetővé, de még mindig sokan keresik a mindkét fél számára jó megoldást..

A trendek terjedésében pedig nem vitathatjuk el a közösségi oldalak kulcsfontosságú szerepét, hiszen ezek biztosítanak platformot a munkavállalók számára, hogy hangot adjanak igényeiknek, szolidaritást találjanak társaik között, és segítsék egymást, hogy kiálljanak a munkahelyi jólétükért (Instagramon több mint 18 ezer posztot, TikTokon pedig több mint 5 ezer posztot és több mint 700 millió megtekintést generált a #actyourwage).

Hogyan változtathatunk a dolgozók negatív tapasztalatain?

Sok hazai és külföldi kutatás is megmutatta, hogy azok a munkavállalók, akik úgy érzik, hogy a vezetői pozícióban lévők értékelik őket, érzelmileg és mentálisan biztonságban is érzik magukat a munkahelyükön. A munkaerőpiaci trendeket vizsgálva egyértelművé vált, hogy a munkavállalók megbecsültnek és kiegyensúlyozottnak akarják érezni magukat.

Bár az Act Your Wage egyik fő elemeként említhető határhúzás a munka-magánélet közti jobb egyensúly iránti igényből fakad, egyúttal az alapértékekben és a vállalati kultúrában való megingás eredménye is. Amikor a vezetés nem helyezi előtérbe a valódi, hiteles elismerést, és nem biztosít megfelelő kompenzációt a munkáért, a munkavállalók természetesen nem lesznek elkötelezettek a vállalat iránt.

Ideális esetben ez a tendencia átértékelésre ösztönzi a cégvezetőket, hogy a munkavállalók megbecsülését helyezzék előtérbe, és elősegítsék az egészségesebb munkahelyi kultúrát. Ha szeretnénk „visszahozni” a dolgozókat, aktívan lépéseket kell tennünk annak érdekében, hogy bevonjuk őket a vállalati kultúrába, annak átalakításába. Azt azonban globálisan több vezető is kifejezte, hogy jobban tudnák támogatni alkalmazottaikat, ha nyíltan kommunikálnának velük ahelyett, hogy közösségimédia-trendekbe kapcsolódva videókat, posztokat készítenek. Így vélhetően mindkét félnek van mit tennie azért, hogy az érdekeik közelítsenek egymáshoz.

Mit tehetünk még HR területen dolgozóként ebben a helyzetben? 

Toborzóként a jelöltek és a munkáltatók hangja is vagyunk egyben. Ilyenkor szánjunk időt arra, hogy részleteiben megismerjük a vezetőinket, az ő felfogásukat, hozzáállásukat a munkához, a dolgozókhoz:
 

  • Milyen irányelveket tartanak fontosnak a munka-magánélet és a mentális egészség kapcsán? 

  • Hogyan értékelik a túlórát, milyen munkaszervezési rendszert követnek? 

  • Ezeken kívül fontos az is, hogy mit mondanak a jelenlegi és korábbi alkalmazottak a vállalatról, hiszen ez is nagyban befolyásolja a leendő munkatársak véleményét.


A manapság egyre népszerűbb, sokszor a közösségi oldalakon terjedő trendek megmutatják, hogy mi lehetséges a munkahelyi kultúra változtatásával, hol szükséges beavatkozás, ezzel együtt pedig egy nyílt felhívást is közvetítenek a munkáltatók felé, hogy változásra van szükség. Ezen a ponton már nem csak a feladatkörökről van szó, ha a munkánkról beszélünk, hanem a munkavállalói élményről és az általános életminőségről is. Az Act your Wage első látásra komolytalannak tűnhet, de a jelenség lényege a munkavállalók közös igénye, amely sok helyen még mindig eltér a munkáltatóétól. Az viszont valóban igaz, hogy nem egyszerű kérésnek kell eleget tenni, hiszen alapjában a vállalkozások működését kellene átalakítani, valamint a vezetők hozzáállásán változtatni, hogy a vállalati gépezet helyett egy közös célért dolgozó közösség részei lehessen mindenki.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le
HR Körkép 2023 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X