Gyakorlati útmutató toborzáshoz

9. A legalkalmasabb jelentkező kiválasztása és orientációja

arrow-down
arrow-down

A Legalkalmasabb jelentkező kiválasztása

E sorok írója is volt már olyan helyzetben, amikor a toborzási folyamat végső fázisában négy tökéletes jelentkező közül kellett választania.


A tapasztalatok szerint érdemes egyszerre akár több jelentkezőt is felvenni próbaidőre. Ez természetesen oda vezet, hogy versenytársaknak tekintik majd egymást – ez azonban megfelelő kontroll mellett, amit az utánkövetés jelent a HR részéről és egyben a jövendőbeli vezető felelőssége is, nem káros.

Aktívan dolgozva két-három hónap alatt mindenképpen fény derül az esetlegesen elhallgatott gyengeségekre, fel nem ismert erősségekre.

Ajánljuk figyelmébe a HR Feed-en: Így toborozz hatékonyan!

Felmerülhet persze a kérdés, nem volna-e előnyösebb pénzügyi szempontból az egyetlen legalkalmasabb jelöltet választani.


A redundancia elve szerint azonban a legvégső pillanatig több lehetőséget fenntartani jobban megéri – ha ugyanis a jelentkezőről kiderül, hogy a tökéletes önéletrajz, meggyőző interjú és vélemények ellenére ebben a konkrét munkakörben mégsem a leghatékonyabb, újabb toborzási folyamatnak nézünk elébe.


(Bevált módszer persze, hogy a második, harmadik legalkalmasabbat kérjük ilyenkor fel – azt viszont szem előtt kell tartanunk, hogy őket egyszer már visszautasítottuk ezen a ponton, ami negatív érzelmeket szülhet a céggel szemben.)


  • Érdemes megfigyelni, hogy a próbaidőre alkalmazott jelentkezők:
  • Hogyan birkóznak meg a szakmai kihívásokkal.
  • Hogyan viseltetnek a vezetőség iránt.
  • Hogyan képesek a csapat más tagjaival, adott esetben alárendeltjeikkel együtt dolgozni.
  • Hogyan képesek együttműködni (ha egyszerre több próbaidős jelentkezőt alkalmazunk).
  • Mennyire megbízhatóan tartják a megadott határidőket.
  • Milyen minőségű a munka, amelyet elvégeznek.


És így tovább.


Az általános tapasztalat szerint nagy hiba, ha egyszerűen az interjúra bízzuk a legalkalmasabb jelölt kiválasztását – bizonyos esetekben ez persze elég lehet, de ha elég nagy az adott munkakörben a felelősség, ha kellően magas szintű pozícióról beszélünk, akkor egy vagy két interjú még nem garantálja a sikert. (Ilyenkor természetesen az assessment center és hasonló technikák alkalmazása már indokolt lehet.)

Betanítás, orientáció

Egy új alkalmazott bevezetése a cégbe, még ha vezető beosztású is, úgymond gyengéd folyamat kell, hogy legyen. Mind az új munkatársnak, mind a csapatnak időre van szüksége, hogy megszokja a helyzetet, a HR feladata pedig ebben az esetben az, hogy az utánkövetéssel biztosítsa, a megfelelő jelöltet választották ki.


Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, az előző pontban tárgyaltuk. Az új munkatárs felettesének is figyelembe kell ilyenkor vennie bizonyos szempontokat, hogy az ideális jelölt ne égjen ki a próbaidő végére, ellenben az, aki mégsem volna képes feladatait ellátni, ne maradhasson alkalmatlan munkatársként a pozícióban.


Ebben a kezdeti időszakban érdemes néhány irányelvet követni, hogy hosszú távon is lelkes, értékes és alkalmas munkaerővel gazdagodjunk.


Határozzuk meg a prioritásokat

 

Mi az, amit elsőként megtanítunk? Amit feltétlenül tudnia kell az új munkatársnak? Egy szoftver kezelése? A csapat felépítése? Egy adott projekt ütemterve, vagy éppen csak a cég munkamódszerei?


Ne terheljük túl

 

A kezdeti időszakban okozatosan adagoljuk a feladatokat – ez segít abban is, hogy jobban felmérhessük, az egyes feladatokkal milyen hatékonyan boldogul, pontosan hogyan oldja meg azokat, milyen gyorsan és hatékonyan képes a csapattal együttműködni.

A betanításnál szintén érdemes lassabban haladni: ha egy olyan munkakörbe veszünk fel valaki, amire képességei alapján tökéletesen alkalmas, ám korábban nem végezte, az új feladatok és készségek elsajátítása időbe telhet.


Változatos kihívások

 

Az új jelentkezőt érdemes minden olyan típusú feladattal tesztelni, amelyekről tudjuk, hogy létfontosságúak a pozíció szempontjából.


Vonjunk be többeket

 

Ha az új munkatárs feladatai szerteágazóak, ha csapatban kell dolgoznia vagy azt irányítania, akkor nem lesz elegendő egyetlen ember ahhoz, hogy minden szükséges ismeretet elsajátítson. Azt is mondjuk el, hogy az egyes információkat miért szükséges ismernie.

Az útmutató mellé 50% kedvezményt is adunk az Optimum hirdetési termékünkből.

Az Optimum hirdetés csomaggal a legköltséghatékonyabb módon tud megfelelő munkaerőt találni.

Kattintson a lenti gombra az 50% kedvezményért:

© 2018 Profession.hu - Minden jog fenntartva