Kiválasztás személyes találkozás nélkül? Működhet!

Olvasási idő: 5 Perc

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Kiválasztás személyes találkozás nélkül? Működhet!

A személyes találkozásokat most egy időre felváltják az online megoldások minden fronton. A kihívásra felkészül: a HR!

Világszerte egyre több globális cég és kisebb-nagyobb vállalat kísérletezett az elmúlt években a toborzás és a kiválasztás digitális térbe terelésével; a kialakult járványügyi veszélyhelyzet miatt pedig most még azok is online intézik a kiválasztást, akik eddig ellenálltak a trendnek.

A közvetlen találkozások minimálisra csökkentése elsősorban a személyes interjúkat lehetetleníti el: hogyan ismerjük meg a jelöltet, ha nem tudunk találkozni vele? Mennyire hiányzik a kézfogás és a személyes jelenlét? Vannak, akik már gyakorlottan toboroznak digitális csatornákon, és akár a teljes kiválasztási folyamatot képesek online végigvinni. Lássuk a tapasztalatokat!

Vértesi Maya, a Computacenter Talent Acquisition Managere a magyar és a spanyol terület toborzásáért is felel, így rálátása van mind a hr-folyamatokra, mind a multinacionális munkából adódó eltérő igényekre is. Ráadásul abban is van gyakorlata, hogyan kell ezt pillanatok alatt távmunkarutinba illeszteni:

Vértesi Maya

a Computacenter Talent Acquisition Managere

A múlt héten egyik pillanatról a másikra kellett elhagyni az irodaházunkat, így nálunk viszonylag gyorsan élesben történtek a dolgok. A mi munkánkban nagyjából minden ugyanúgy működik, mint eddig: már korábban is gyakran előfordult, hogy más országból vagy városból interjúztattunk jelöltet, így elég nagy tapasztalatunk van a témában.


Kell egy jó eszköz a videós interjúkhoz, ami bírja a terhelést, és kell legyen megoldásunk online tesztekre, de akár páros feladatokra is. „Korábban Skype-ot és Webexet is használtunk, egy ideje már átálltunk Teamsre. Az előzőeknél gyakran előfordult a „de mi a felhasználónév, jelöljük be”-témakör, itt meg kiküldünk egy linket, rákattint a jelölt és már csatlakozik is. Online teszteket Microsoft Forms segítségével lehet könnyen kitöltetni.”

Nem árt, ha a videós interjúkon részt vesz a hiring manager mellett a recruiter is:

„Főleg most érdemes ezt így csinálni, amikor esetleg a toborzási volumen visszaesik és van erre is kapacitás. Jó gyakorlat lehet élesben megtapasztalni, hogy a hiring manager hogyan mutatja be a céget és a pozíciót, és a toborzó segít abban, hogy a soft skill-ek felmérése mellett, az interjú technikailag is jól legyen előkészítve, és pozitív legyen a jelöltélmény.”

Nemcsak az interjú eszköze fontos, hanem nélkülözhetetlen egy jó ATS (jelöltkezelő szoftver) is:

„Az ATS rengeteget segít, főleg ha mellette nem mindenki a gépére mentegeti a CV-ket, hanem rendesen le van követve, mindig ott tartanak benne a jelöltek, ahol a valóságban. Ehhez kell egy közös szemlélet, hogy amit csinálunk az nem felesleges adminisztráció, hanem a munkádat és a riportolást segíti, hogy lásd, kivel mi van. Kell egy megfelelő ATS, amit jólesik használni, nem bonyolítja az életet, és rá kell állni.”

Mi az az ATS és honnan tudod, hogy szükséged van rá? >>>  Korábbi cikkünkben bemutattuk a jelöltkezelő szoftverek működését és fő funkcióit.

Miben más a helyzet, ha különböző területekre toborzunk?

„Nehéz egy rendszerben kezelni a tömeges toborzási feladatokat, főként ha több országban gondolkodunk. Mindenhol mások a munka- és jogi feltételek, a pozíció portfólió, a menedzserek elvárásai, a munkaerőpiaci viszonyok és más formátumban riportolnak. Ezek okoznak néha nehézségeket, főként amiatt, mert a sok különböző igényt nem tudják a rendszerek kezelni. Ez általában manuális többletfeladatot jelent.”

De térjünk vissza az interjúkhoz, milyen pozitív vagy negatív hozadékai vannak annak, ha nem találkozunk személyesen is a jelölttel?

„Ha nincs mód személyes találkozásra, attól még ugyanúgy megoldható az interjú, de sterilebb az élmény. Nincs kézfogás, nem látod mennyire várja a jelölt a beszélgetést, ő sem tud körülnézni az irodában, amíg várakozik. Ez a fajta intuitív része hiányzik a dolognak. Ami viszont abszolút pozitívum, hogy sokkal kevesebb a „no-show” a videóinterjúk esetén. Azt tapasztaljuk, hogy sokkal kisebb energiabefektetést igényel az, hogy megnyomjon valaki egy gombot a gépén vagy telefonján, mint elmenni esetleg szakadó esőben a város túloldalára egy személyes interjúra.”

Maya szerint arra is érdemes gondolni, hogy a járványhelyzet miatt kialakult speciális körülmények is alakíthatják most a toborzás és kiválasztás lehetőségeit: „Jelöltoldalról most valószínűleg visszazuhannak az elvárások, és sokan hálásak lesznek minden lehetőségért. Persze ez azokra vonatkozik, akiknek most szűnt meg a munkája, és jelenleg is aktívan keresnek új állást. Akinek biztos helye van, az ebben az időszakban nem lesz könnyen mozdítható.”  

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X