A karácsonyi bulin lesznek barátok a kollégákból

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerő megtartás
2018.12.18.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
A karácsonyi bulin lesznek barátok a kollégákból

A magyar vállalkozások kevesebb, mint fele tart valamilyen hivatalos karácsonyi eseményt, pedig a munkavállalók többsége szívesen látogat el ezekre és jó alkalomnak tartja őket a kollégák megismerésére. A felük barátokat is talált már a céges rendezvényeken. Az ismerkedés mellett gyakori tapasztalatnak számít a túlzott italfogyasztás, a veszekedések kialakulása és a romantikus kapcsolatok létesítése is a Profession.hu legújabb felmérése szerint.

A magyar vállalkozások meglepően nagy része, 37 százalék semmilyen formában nem ünnepli a karácsonyt. A legjellemzőbb a céges vacsora (26%) és a céges buli (20%) ilyenkor, minden ötödik helyen karácsonyfát is állítanak. Ha van esemény, oda a dolgozók többsége (69%) szívesen megy, és legtöbben úgy is gondolják, hogy ezek jó alkalmat jelentenek arra, hogy közelebb kerüljenek a kollégáikhoz. Minden huszadik munkavállaló, ha tehetné, teljesen elkerülné a közös ünneplést.

Barátság, szerelem és nézeteltérések

A céges rendezvényre járó válaszadók 60 százaléka legalább egyszer tapasztalta már, hogy a kollégái jelentősen többet ittak a kelleténél, 20 százalékuk komolyabb veszekedést is látott. Véglegesen a viszony csak minden tizedik esetben romlott meg. Az érzelmek más irányban is intenzívebbek lesznek a karácsonyi bulikon: minden második dolgozó kötött új barátságot és minden harmadik látott már romantikus viszonyt kialakulni a kollégái között.

Megvesszük a legjobb ajándékot a kollégának

A munkáltatók 13 százaléka ad karácsonyi ajándékot a dolgozóknak, míg összesen csak 9 százalékuknál szokás, hogy a dolgozók sorsolás után egymást ajándékozzák meg. Azokon a helyeken, ahol ez a hagyomány, a többség (62%) szívesen is vesz részt ebben. Kétharmaduk sok energiát tesz a tökéletes meglepetés kiválasztásába, míg kevesebb, mint felük érzi úgy, hogy tényleg jó ajándékot is kapna. A túlnyomó többség (71%) úgy gondolja, hogy ez a szokás pozitív hatással van a munkahelyi kapcsolataikra. A fiatalok körében népszerűtlenebb az ajándékozás, ők kevésbé szeretnek benne részt venni és nem is nagyon foglalkoznak azzal, hogy mit kap a kihúzott kollégájuk.

Nem jár extra szabadnap az ünnepekre

A cégek közül csupán 7 százalék ad extra szabadnapot a két ünnep közé, felüknél változatlanul dolgozni kell, 28 százalékuknál kötelező kivenni ezeket a napokat szabadságként, 12 százalék pedig ügyeletet szervez az újévig. Az egészségügyben, a vendéglátásban és a vevőszolgálatokon szinte mindenhol kötelezően kell műszakot vállalni, de az építőiparban, illetve a szállítmányozásban dolgozók is nagy eséllyel munkával töltik ezt az időszakot.


A kutatásról: A Profession.hu online kérdőív segítségével 1000 felnőtt munkavállalót és munkáltatót kérdezett meg november második felében.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X