Interviewmocha: a kompetenciatesztek új generációja

Olvasási idő: 5 Perc
Nagyvállalatok
2020.09.30.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Interviewmocha: a kompetenciatesztek új generációja

A munkaerőpiac trendjei sokat változtak az elmúlt hónapok alatt, és bár az átalakulás bizonyos szektorokat, mint például az IT-t érintetlenül hagyott, a legtöbb iparágban a keresleti irány mára már erősen kínálatiba fordult, ami az érintett területeken a jelentkezések triplázódását hozta magával. Az új helyzetre lehetséges megoldást kínáló Interviewmocha rendszerről, vagyis a világ egyik legnagyobb kompetenciateszt adatbázisáról Szigeti Nikolettával, a Profession Services vezetőjével és a termék menedzserével, Somogyi-Vass Eszterrel beszélgettünk.

Főszerepben a minőségi jelöltek

A tavaszi piaci fordulat hatására látványosan emelkedő jelentkezőszámok miatt a proaktív toborzás helyét fokozatosan a célzott kiválasztás veszi át, a munkáltatók részéről pedig egyre intenzívebben jelentkezik az igény olyan automata rendszerek alkalmazására a folyamat során, amelyek nem csupán időt takarítanak meg számunkra, de a megfelelő eredményeket is garantálják.

Szigeti Nikoletta

Szigeti Nikoletta

a Profession Services vezetője

Ez a komplex helyzet ösztönzött minket arra, hogy Magyarországon elsőként és egyedülállóan integráljunk szolgáltatásainkba egy olyan, mesterséges intelligencia alapú eszközt, amely valódi, értékteremtő segítség lehet ügyfeleinknek ebben az új kihívást jelentő időszakban, extra költség nélkül.

A több mint 2000, szakértők által validált és kétmillió jelölt által már kitöltött kompetenciatesztet tömörítő adatbázis az adatalapú, objektív szakmai döntéshozatalban támogatja a kiválasztást végző HR-eseket. „Az Interviewmocha elsősorban a digitális készségek mérésére fókuszál, de olyan nélkülözhetetlen kompetenciák is tesztelhetők általa, mint a stratégiai tervezés, az analitikus gondolkodás vagy az időgazdálkodás. Jelenleg húsznál több kódnyelv is elérhető a rendszerben, ahogy a szakmai nyelvtudás felmérésére is kínál alternatívákat, angolul, németül franciául és spanyolul, ráadásul az adatbázis folyamatosan bővül az új generációs készségekkel, gyorsan lekövetve a piac elvárásait” – tudjuk meg a legfontosabb részleteket Somogyi-Vass Esztertől.

A készségtesztelő eszköz a nagy számú jelentkező előszűrése mellett arra is kiválóan alkalmas, hogy a speciális szaktudást igénylő munkakörökben, pl. IT és mérnök területen alátámassza a potenciális jelentkezők CV-ben szereplő tudását és tapasztalatát, vagyis használatával valamennyi, toborzást végző munkaadó lényeges és valós információkhoz juthat a pályázókról. 

Valódi elvárások mentén

Bár kompetenciateszteket sok munkáltató bevetett már korábban is a kiválasztás során, az általános gyakorlat szerint azonban a legtöbben egyáltalán nem igazítják azokat a betöltendő munkakörhöz, így pedig az eredmények sem árulnak el túl sokat a jelentkezőkről. „Elég csak egy recepciós és egy vezető pozíciót alapul venni: az elvárások egészen mások, vagyis mérni is mást szükséges, tehát minden esetben a nélkülözhetetlen készségeket szem előtt tartva kell a megfelelő teszteket alkalmazni” – mutat rá egy lényeges pontra Nikoletta.

Az illetékes vezető azt is elárulja, hogy a széles tesztadatbázis túlzás nélkül bármilyen jellegű feladatkörhöz tartozó, elengedhetetlen kompetenciák felmérését biztosítja, ráadásul a célzott tesztcsomagok összeállításával sem kell az ügyfeleknek időt tölteniük, ugyanis a kiválasztásért felelős szakember erről is gondoskodik. „Az egyes toborzási-kiválasztási folyamat során adott extra szakmai támogatás mellett az Interviewmochaval az is a célunk, hogy átfogó képet kapjunk a jelöltek átlagos tudásszintjéről. Az így meghatározott mutatószámok által ugyanis partnereink jobban eligazodnak majd a kapott eredmények között, ahogy az is világos lesz számukra, hogy mit várhatnak el ténylegesen a jelentkezőktől.

Az élményfaktor is számít

A rendszer tehát releváns eredményekkel tudja árnyalni és meggyorsítani akár az online, akár az élőben zajló szűrési folyamokat, kiegészítve a hagyományos interjúköröket, netán helyettesítve is egyes lépéseket. „A szakmai megfelelőség kérdését így sokkal egyszerűbb letisztázni és több kapacitás marad a csapatba illeszthetőség és értékegyezések kiderítésére. Nem mindegy azonban, mikor kerül sor a tesztekre a kiválasztási folyamatban: minden esetben érdemes első lépésként a személyes benyomásra helyezni a hangsúlyt, vagyis munkáltatóként bemutatkozni, és ha ezen a ponton megvan a szükséges összhang, csak azután ajánlott mélyebbre menni” – figyelmeztet Nikoletta.

A kompetenciatesztek felülete abszolút felhasználóbarát, mobilra is optimalizált, a teszteket magyarázat előzi meg, és szükség esetén próbateszt kitöltésre, vagy ismételt válaszadásra is van lehetőség. A rendszer továbbá csalásgátló funkciókkal is rendelkezik, beállítható például, hogy a jelölt ne tudjon más ablakba átlépni, vagy limitált számú átkattintás is engedélyezhető, ahogy a másolás-beillesztés lehetősége is korlátozható, sőt, a pályázó engedélyével akár videófelvétel készítésére is van mód a tesz kitöltése során.

A jelöltélmény változatlanul fontos és érdemes is a kompetenciamérésre előzetesen felkészíteni a jelentkezőket, hogy pontosan tudják, mikor, miért történik ez, és ők mit profitálhatnak belőle, hiszen részükről is nagyobb elköteleződést kíván egy órás teszt kitöltése, mint a korábban megszokott, gyors interjúfolyamat” – fejti ki Eszter, és hozzáteszi: „Ahogy az ügyfelek riportot kapnak a jelöltek kompetenciaszintjéről, úgy kapják meg eredményüket a kitöltők is, vagyis ők egy hiteles referenciával egészíthetik ki a pályázatukat, a folyamat végén pedig arról is nyilatkozhatnak, hogy milyen tapasztalat volt számukra a teszt.

A készségtesztelő rendszer tehát a folyamat minden szereplője számára pozitív hozadékokkal jár, egyszerre élményelem és releváns mérőeszköz, ami a mesterséges intelligencia valamennyi előnyét ülteti át egyszerűen, mégis hatékonyan a mindennapi gyakorlatba. 

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X