Erős volt az év vége: 2017 utolsó negyedévében 17,4 százalékkal több új hirdetést adtak fel a cégek a Profession.hu-n, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időszakban. Úgy tűnik, nem csillapodik a szakmunkások és betanított munkások iránti igény: továbbra is ez a két kategória vezeti a hirdetői ranglistát.

De lássuk a konkrét számokat is! Az elmúlt negyedév minden hónapjában több mint 10 ezer új hirdetést adtak fel a cégek, állásportálunk több mint 800 ezer regisztrált álláskeresője pedig 25 százalékkal több önéletrajzot töltött fel a rendszerbe, mint az előző évben. Ez is mutatja, hogy hiába az óriási munkaerőhiány, a kereslet és kínálat még mindig nehezen találja meg egymást, így az online állásportálok szerepe tovább erősödhet.

Egyre több a betöltetlen állás

Kategóriák szerinti bontást vizsgálva az utolsó negyedévben ugyanabban az 5 kategóriában keresték a legtöbb embert, mint a korábbi év azonos időszakában:

1. szakmunka

2. fizikai, segéd-, és betanított munka

3. gyártás és termelés

4. értékesítés és kereskedelem

5. mérnök.

Még a sorrend is azonos volt. Az egyetlen különbség a két év között azonban jelentős: közel dupla annyi fizikai, segéd és betanított munkást és másfélszer annyi szakmunkást kerestek 2017-ben még az utolsó hónapokban is. A többi kategóriában is nőtt a hirdetések száma, egyedül cégvezető, menedzsment munkakörökbe kerestek kevesebb embert, mint előző évben.

Átalakuló elvárások

Jelentős csökkenés mutatkozott az egyetemi végzettséget megkövetelő hirdetések számában (17%) és nem volt olyan hirdetés, ami 10 évnél több szakmai tapasztalatot várt volna el a jelentkezőtől. Ugyanakkor közel kétszer több hirdetést adtak fel mindössze alapfokú, általános iskolai végzettség megjelölésével és az állásajánlatok 38 százalékánál nem kértek semmilyen munkatapasztalatot, vagy elegendő volt 1-3 év gyakorlat (40%) az adott munkakörben.

[thrive_leads id=’752′]

Szintén érdekes adat, hogy a jelentkezők jelentős többsége (45%) releváns tapasztalat nélkül jelentkezett a meghirdetett állásokra, 36 százalékuk rendelkezett a szükséges 1-3 év szakmai gyakorlattal.

Területi képviselő – az álompozíció?

2017 év végén Magyarországon betanított munkást és bolti eladót kerestek a legtöbben. Tőlük csak kissé marad el a programozó, fejlesztő pozíció, ugyanakkor a top 10 leghirdetettebb munkakör között ez az egyetlen, aminél csökkent az állásajánlatok száma.

Jelentkezések tekintetében kicsit átrendeződtek a munkakörök: 2016 utolsó negyedévéhez képest az első öt legtöbbet pályázott munkakörben a második helyről az elsőre ugrott a területi képviselői pozíció, a korábban még első helyezett adminisztrátor, dokumentumkezelő a harmadik helyre csúszott vissza, illetve a korábbi hatodik helyről a másodikra jött fel a betanított munkákra jelentkezők száma. A bolti eladó, pénztáros, valamint a szakmai asszisztensi munkakörök továbbra is a negyedik és ötödik helyen vannak.

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X