Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia a munkaköröket?

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerőpiac
2023.06.07.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Hogyan alakítja át a mesterséges intelligencia a munkaköröket?

Globálisan egyre több mesterséges intelligencia tapasztalattal rendelkező jelöltet keresnek a munkaadók. Hogy mit is jelent ez pontosan? A meghatározás még alakulóban van, de egyesek szerint arra számíthatunk, hogy a MI szoftverek használata hamarosan ugyanolyan általános lesz, mint a szövegszerkesztőké.

Változó elvárások

Amikor a jelöltek készségeinek felméréséről van szó, a különböző vállalatok a táblázatkezelésen és a nyelvtudáson túl már a generatív mesterséges intelligencia szoftverek használatában szerzett tapasztalatot is figyelhetik. Egy friss amerikai felmérés szerint a megkérdezett, jelenleg is toborzó munkaadók közül 10-ből 9 „ChatGPT tapasztalattal” rendelkező munkavállalókat szeretne.

Egyelőre azonban még nem világos, mit is várnak el a vállalatok ezektől az alkalmazottaktól. Többen azt válaszolták, a céljuk az, hogy legyen a szervezetben olyan személy, aki ért ezen szoftverek használatához és fel tudja mérni, miként válhat még több munkavállaló előnyére, fokozva a hatékonyságot, mások azonban a stratégiai helyett már a gyakorlati alkalmazásukat szeretnék igénybe venni.

A generatív mesterséges intelligencia eszközök sokféle feladathoz használhatók. Mivel ezen szoftverek lényege valamilyen új tartalom létrehozása, a kollégák akár kódírásban, illusztrációk elkészítésében, munkaköri leírások szövegezésében is kérhetik a MI segítségét. Fontos kiemelni azonban, hogy akár a jelenleg nagy népszerűségnek örvendő ChatGPT-ről, a képgeneráló Midjourney-ről vagy a szintén nap mint nap használt fordítóprogramokról beszélünk, érzékelhetjük, hogy mindegyikük emberi közreműködést igényel.

Ezek alapján a munkáltatók elvárása talán úgy fogalmazható meg, hogy az új technológia ismeretét kérik az álláskeresőktől, nem pedig azt, hogy teljes egészében mondjanak le az állásukról egy automatizált rendszer javára. A jelenlegi ismereteink és a technológia jelen állása szerint tehát nem a mesterséges intelligencia veszi majd el a munkavállalóktól az állásaikat, hanem vélhetően egy olyan dolgozó, aki képes jól és hatékonyan használni a mesterséges intelligenciát. Ezek nem munkaköröket, szimplán feladatokat váltanak ki, így a megfelelő alkalmazásukkal sokkal hatékonyabbá, pontosabbá és akár érdekesebbé is tehetjük a feladatköröket, hiszen a repetitív folyamatokat a MI már könnyen el tudja végezni, és ha valaki ezt felismeri, a saját munkáját is egyszerűbbé teheti.

Új munkakörök és feladatok

A mesterséges intelligencia népszerűségével és folyamatos terjedésével egy új technológiai forradalom részesei lehetünk. Szakértők szerint ez semmivel sem lesz másabb, mint korábban az internet vagy a közösségi média felületek térhódítása. Az elején még mindenki ódzkodik tőle, megjelennek a kérdések, bizonytalanságok, tévhitek, amiket a hozzáértők könnyen eloszlathatnak és megválaszolhatnak, majd amikor fellendül a használata és szélesebb körben ismertté válik, elkezdődik a jogi szabályozása is. Ezek után pedig elérhetünk egy olyan szakaszba, amikor már a legtöbb kétséget kizárva alkalmazhatjuk a mindennapokban.

Amire idáig elérünk, a vállalati közeg már várhatóan széles körben elsajátítja a MI eszközök használatához szükséges szaktudást. Ahogy a mesterséges intelligencia egyre több iparágba integrálódik, kifejezetten a MI és az automatizálás fejlesztéséhez és karbantartásához kapcsolódó munkakörök is egyre inkább elterjednek. Ezzel párhuzamosan pedig az álláshirdetésekben is megjelennek a specifikusan mesterséges intelligenciával foglalkozó pozíciók.

Mivel a generatív MI emberi utasítások (promptok) alapján ad választ vagy készít tartalmat, ezen utasítások megadásához is szakemberre van szükség. Ebben a feladatkörben a jelenleg legnépszerűbb pozíció a prompt engineer. A korábban említett amerikai kutatás szerint a vállalatok közel harmada toboroz már most ilyen állásra szakértőket. A prompt engineering célja, hogy meghatározza, hogyan adjuk meg a lehető legpontosabb utasítást ahhoz az eredményhez, amit látni szeretnénk. Tudnia kell, milyen jelzőket, kontextust, információkat használjon fel, amihez elengedhetetlen a kreativitás és a kiváló szövegalkotás.

Hasonlóan népszerűek lehetnek még a Data Scientist szakemberek, adatelemzők, a robotikai mérnökök, gépkezelők, fejlesztők és programozók, különösen azok, akik Pythonban tudnak kódolni, ami kulcsfontosságú a MI-fejlesztéshez.

A MI térnyerésének előnyei és hátrányai

Ahogy korábban említettük, manapság egyáltalán nem a munkakörök eltörlésében gondolkodunk, ha a mesterséges intelligencia alkalmazásáról beszélünk, inkább feladatok átvételéről van szó.

Horváth János Profession LAB

Horváth János

a Profession.hu senior LAB termékmenedzsere

Ha segít nekünk egy feladatban például a ChatGPT, ha elő tudja keresni a céges adatbázisból, egy dokumentumokból azt, hogy hogyan kell elvégezni, akkor akár a gyakornoki vagy junior szinten lévő kollégák is el tudnak kezdeni ezzel hatékonyan dolgozni. Sokak számára azonban nehézséget is okozhat, ha a repetitív munkát kiváltja a mesterséges intelligencia, hiszen ők adott esetben ezt gyakorolták be, ehhez értenek a legjobban és stresszhelyzetbe kerülnek, ha ezentúl folyamatosan újabb és újabb problémákkal kell szembenézniük.


Ezek a rendszerek rendkívül gyorsan fejlődnek, digitális voltuk miatt egymásnak is át tudják adni a tudást, ami exponenciális fejlődést eredményez. Ezzel viszont a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is lépést kell tartaniuk. A Profession.hu kutatása szerint még nagy a bizonytalanság és alacsonynak mondható az affinitás a MI jövőbeni alkalmazásával kapcsolatban a cégeknél: csupán 20 százalék tervezi, hogy bármilyen területen is használni fog ilyen eszközöket, programokat, technológiát. Ez viszont azt eredményezheti, hogy Magyarországon a digitalizáltságban így is lemaradott vállalatok még hátrébb kerülnek, és veszítenek piaci versenyképességükből.

Elengedhetetlen lesz a változáshoz való alkalmazkodás, emiatt pedig egyre több időt kell fordítani majd a képzésekre, tudásmegosztásra mindkét oldalon, hiszen azok kerülnek majd előnybe (mind vállalatok, mind munkavállalók körében), akik képesek felmérni a MI hatékonyságát, munkaerő-támogatását, és kihasználják ezeket a lehetőségeket, teret adnak azoknak a dolgozóknak, akik szintén hasonlóan progresszívek és hajlandóak tanulni a mesterséges intelligencia kezeléséről és a folyamatokba történő integrálásáról.

A Profession.hu tavaszi konferenciáján a mesterséges intelligencia került előtérbe, ahol az ehhez kapcsolódó tévhitekről, a MI jelenlegi felhasználási területeiről, valamint a cégek és a munkavállalók véleményéről is szó esett. Ha elmélyednénk a témában, az esemény visszanézhető a Profession.hu Youtube oldalán.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X