Fenntarthatósági szakértők nélkül ma már nem működhetne vállalat

Olvasási idő: 5 Perc
Employer Branding
2022.12.12.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Fenntarthatósági szakértők nélkül ma már nem működhetne vállalat

A munkavállalói jólét biztosítása, a tisztességes kereskedelem, a károsanyag-kibocsátás csökkentése mind azon feladatok közé tartoznak, amit egy felelősen gondolkodó, fenntarthatóságot a zászlójára tűző vállalatnak kötelessége lenne végrehajtani. De kihez tartozik a folyamatok koordinálása, ki támogatja a vezetést és a HR-t a megfelelő stratégia kialakításában és az erőforráskezelésben? A fenntarthatósági szakemberek fontosságáról Lévai Gáborral és Wiszkidenszky Andrással, a Green Brands magyarországi vezetőivel beszélgettünk. 

Korábban már mi is beszámoltunk arról, hogy egyre nagyobb mértékben nő a fenntartható vállalatok, környezetbarát termékek és társadalmi felelősségvállalási programmal rendelkező szervezetek száma. Ezt Lévai Gábor, a Green Brands nemzetközi minősítő szervezet egyik hazai vezetője is megerősítette:  „Azt látjuk, hogy a fenntarthatóság, az ESG (szerk.: Environment, Social, Governance, azaz Környezeti, Társadalmi, Irányítási pillér) igazi hívószó lett a hazai cégek körében, ám nem indokolatlanul. A fenntarthatósági törekvések, a profit mellett a pozitív környezeti, társadalmi hatás elérése ma már világszerte része a vállalati kultúrának, és Magyarország is igyekszik gyorsan felzárkózni e tekintetben. Teltházasak a tematikus konferenciák, a menedzserek közötti beszélgetések pedig már nem csak az üzleti eredményekről szólnak, hanem az ESG vállalásokról is.”

Az ENSZ által megfogalmazott fenntarthatósági törekvések – amiket az Európai Zöld Megállapodás is irányelvként implementált – mellett az említett ESG, azaz a környezeti, társadalmi és vállalatvezetési körben tett erőfeszítések is jelentős szerepet kaptak a gazdasági szereplők életében. Míg az előbbi fenntarthatósági célok leginkább a munkavállalók és a fogyasztók felé teszik érthetőbbé a cég törekvéseit, az utóbbi keretrendszer inkább a befektetések szempontjait adja meg, hogy ezek értékelésével az érdekeltek összevethessék a piaci szereplők versenyképességét, tevékenységét. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy legyen olyan szakember a vállalatnál, aki átlátja az érintettek elvárásait, a cég feladatait, a HR-nek pedig az a feladata, hogy erőforrást biztosítson ezen célok eléréséhez is.

Wiszkidenszky András

Wiszkidenszky András

a Green Brands nemzetközi minősítő szervezet egyik hazai vezetője

Kell egy szakember vegy egy csapat, amely tudja hová nyúljon házon belül és kívül is, ha egy ESG stratégiát, fenntarthatósági jelentést vagy akár egy karbonlábnyom-csökkentési programot kell összeállítani. Egyik oktatónk, aki energiatakarékossági beruházásokkal foglalkozik, azt mondta erről, hogy azért vesz részt a programban, mert neki kell a megbízóinál olyan partner, aki tudja, melyik vállalati osztály miért felel, ha például energiakorszerűsítésről tárgyalnak. Jelenleg e tanácsadó munkájának 70 százaléka mediálásból áll, mert a pénzügy elküldi a beszerzéshez, a beszerzés a marketinghez, és így tovább, mivel a zöld ügyek nem tartoznak igazán senkihez. Egy jól felkészült fenntarthatósági menedzser végig tud vinni egy ilyen fontos projektet a vállalati oldalról.

Hozzátette, hogy elképesztően a nagy a szakemberhiány és ennek következtében a kereslet a vállalati fenntarthatósági szakemberek iránt is. Sokszor áll elő az a helyzet, hogy a vállalat menedzsmentje érzi, tudja, hogy valamit tennie kell a fenntarthatóságért, de nem tudja, miként álljon neki. Ami pedig igen nagy hátrányt okozhat a cégnek. A Peakon kutatásából már 2020-ban kiderült, hogy a leginkább környezettudatos csoportot a jelenlegi munkaerőpiac legfiatalabb tagjai, a Z-generáció (18-25 évesek) alkotják, akik már igen magas elvárásokat támasztanak a munkaadók felé. Erre Gábor is helyeslően reagált:

Lévai Gábor

Lévai Gábor

a Green Brands nemzetközi minősítő szervezet egyik hazai vezetője

Ez a nemzedék kifejezetten olyan cégeket keres, amelyek etikai elvei egyeznek az övével. Mindenki a jófiúkhoz akar tartozni, és közben a társadalom egy részében jelen lévő klímapánikot is enyhítheti, ha valaki nem csak a magánéletében, hanem sokszorozott hatással munkahelyén is javíthat a világon.

A Green Brands vezetőinek oktatói tapasztalata alapján is elmondható, hogy sokan akarnak fenntarthatósági szaktudást szerezni, mert épp karrierváltáson gondolkodnak vagy esetleg szeretnének valamilyen pozitív hatást gyakorolni a világra, és ehhez keresik az alapismereteket. A szakma iránt érdeklődők között meglepően sok a gyakorló környezetvédelmi szakember, mérnök, akik saját területükön már szenior státuszúak akár, de a fenntarthatóság széles témakörének nem minden ágát ismerik behatóan.

Ezekből is látható, hogyha a cégek nem élnek a fenntarthatósági program létrehozásának előnyeivel és ezzel együtt a munkáltatói márkaépítés lehetőségével, könnyen elveszíthetik az esélyt az új, pályakezdő, a terület iránt elkötelezett munkavállók foglalkoztatására.

Ezért is érdemes elgondolkodnia a vállalatvezetőknek, mibe fektetik a pénzüket. Ahogy a Green Brands vezetői fogalmaztak: a fenntarthatóság ma már nem hab a tortán, hanem maga a torta. A vállalatok profitorientált tevékenységébe be kell építeni a környezeti szempontokat is, mivel ez nem csupán társadalom iránti felelősségvállalás, hanem húsba vágó anyagi kérdés is lesz. ESG stratégia és valós, mérhető változások, tettek nélkül hamarosan a vállalatok hitel, finanszírozás, sőt, munkavállaló és vevő nélkül találhatják magukat.

A HR-eseknek is megfogalmaztak néhány jótanácsot a fenntarthatósági szakemberek toborzása kapcsán: mindenképpen érdemes figyelni a megszerzett oklevelekre, tanúsítványokra, amivel megbizonyosodhatnak arról, hogy valóban értelmezhető szakmai tudással rendelkezik-e az illető. Emellett elengedhetetlen a stakeholder-szemlélet, azaz a vállalat működésében érintettek igényeinek, elvárásainak ismerete és az ezek kielégítésére fókuszáló hozzáállás. Fontos még, hogy ismerjék a hazai fenntarthatósági szakmai közösség minél több szereplőjét, értsék az impact szemléletet, azaz a pozitív környezeti és társadalmi hatást, valamint ennek mérését, illetve tudják vezetni a fenntarthatósági jelentéskészítési projektet. Ezekkel a képességekkel és tulajdonságokkal egészen biztosan nem lőhetnek mellé a toborzók. Amennyiben pedig házon belül akad olyan jelentkező, aki vállalná a fenntarthatósági projektekkel kapcsolatos munkákat, de nincsen képesítése, érdemes a vezetésnek elgondolkodnia azon, hogy egy-egy szakmai tréning, képzés vajon többet ad-e a vállalatnak és a munkavállalónak, mint az egyéb, sok esetben nem jövedelmező juttatások.

Készítette: Varsányi Zsófi

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X