Fejlesztés a láthatáron: pályázati támogatás KKV-knak

Olvasási idő: 4 Perc
Munkaerő megtartás
2021.01.21.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Fejlesztés a láthatáron: pályázati támogatás KKV-knak

Az új év ugyan korlátozásokkal indult, de legalább ennyi lehetőséget is tartogat. Mutatjuk az elérhető pályázatok részleteit!

A kihívásokkal teli 2020-as év sok cég számára hozott lényeges felismeréseket a szervezeti működésről, a folyamatokról, a munkavállalói elköteleződésről és motivációról. Hiányosságok és fejlesztendő területek egyaránt a felszínre kerültek, idén pedig több lehetőség is nyílik arra, hogy az érintettek kezeljék ezeket. Hogy pontosan kinek és mire érdemes pályáznia, arról Dr. Hargittay Szabolcs pályázati szakértőt, az EU-Tender Gazdasági Szaktanácsadó Kft. stratégiai igazgatóját kérdeztük.

HR Feed: Kiindulásképp mit szükséges tudni a 2021-2027-es pályázati ciklusról?

Dr. Hargittay Sz.: Az előttünk álló időszak kétségtelenül a pályázati lehetőségekről fog szólni. Varga Mihály pénzügyminiszter nyilatkozata szerint összesen 414 milliárd forintnyi pályázat indul el januárban, négy pályázati konstrukció keretében (beruházási, kutatás-fejlesztési, innovációs és képzési pályázatok). A miniszter azt is jelezte továbbá, hogy 2021 során már 2000 milliárd forintnyi pályázati keretet írnak ki a vállalkozásoknak, ami – az előző ciklust is figyelembe véve – rendkívüli összeg. A nagy volumenű források mellett ráadásul a pályázatok gyors elbírálása várható, tekintettel arra, hogy a járványhelyzet miatt a gazdaságnak szüksége van ezek célzott kiaknázására.

HR Feed: Milyen célokat támogatnak jellemzően az aktuális pályázatok?

Dr. Hargittay Sz.: A válság eredményes kezelésével összhangban elsősorban hatékonyságnövelés, automatizálás, digitális működésre való átállás, illetve nem utolsó sorban a munkahelyek megtartása szerepel a kitűzött célok között. A korábbi és az új ciklusban is kiemelt figyelemre számíthatnak a hátrányosabb helyzetben lévő szabad vállalkozási zónák –  ezeken a helyeken jellemzően magasabb a támogatási intenzitás, vagy egyes pályázatokon csak az ezen településen lévő vállalkozások indulhatnak.

HR Feed: Továbbra is számíthatnak a vállalatok feltételesen visszatérítendő támogatásokra?

Dr. Hargittay Sz.: Igen, ez a konstrukció ebben a pályázati ciklusban is megmarad. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a vállalkozás előlegként megkapja akár a teljes támogatási összeget, de a projekt befejezése után számíthat egy úgynevezett visszamérésre. Ha a visszamérés feltételeinek megfelel, akkor megtarthatja a támogatást, amennyiben nem, akkor sávos visszafizetési kötelezettsége keletkezik.

HR Feed: Jelenleg mely pályázatokon érdemes indulni, illetve milyen pályázatok várhatóak?

Dr. Hargittay Sz.: Számos pályázat jelent meg és fog megjelenni önkormányzatok, költségvetési intézmények részére, a gazdaság szereplői pedig K+F pályázatok beadására is kapnak lehetőséget. Lényeges változás, hogy az eddigi legnagyobb keretösszegű program, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) utódja az új ciklusban a Vállalkozásfejlesztési és Innovációs Operatív Program (VINOP) lesz.

A VINOP 1.2.1-21. számú „A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázatból rendkívül sok tevékenység támogatható, többek között eszközvásárlás, ingatlan beruházás, képzés, tanácsadás, IT fejlesztés, felhőszolgáltatás stb. A projektméret a munkavállalói létszám alapján alakul, 9 munkavállalóig munkavállalóként 11 millió forint, 10-49 főig munkavállalóként 5 millió forint, míg 50-249 főig munkavállalóként 3 millió forint vehető igénybe. A pályázók – a megvalósítási helyszíntől függően – akár 70 százalékos támogatást is kaphatnak, a támogatás mértéke maximum 629,3 millió forint lehet. A teljes pályázatra 200 milliárd forint forrás áll rendelkezésre, amely négy fázisban kerül kiosztásra.

HR Feed: Mit szükséges tudni a pályázatok menetéről?

Dr. Hargittay Sz.: A megjelent pályázati felhívásokból kiderül, hogy a lehetséges pályázók köre rendkívül széles, végre indulhatnak Pest megyei vállalkozások is. Ez nagy lépés, ugyanis az előző ciklus legjobb pályázataiból rendre kizárták a Pest megyei cégeket. Kiemelendő továbbá, hogy nem csak a termelő, hanem a kereskedelemmel és egyéb szolgáltatással foglakozó vállalkozások is jogosultak indulni, illetve a projekteken belül az építés aránya 70 százalék is lehet.

HR Feed: A munkahelyek megtartása milyen formában kap szerepet a pályázatokban?

Dr. Hargittay Sz.: A legtöbb pályázatnál lényeges szempontként jelenik meg a munkaerő megtartási kötelezettség, illetve a munkavállalói létszámmal arányos projektméret. Ha ez a pályázati irány megmarad, akkor az tovább ösztönözheti a vállalkozásokat a munkavállalói állomány megtartására és növelésére, ami által a munkahelyvédelemre irányuló törekvések is megvalósulni látszanak. Természetesen egy feltételesen visszatérítendő támogatás mindig rejt magában kockázatot és alapos mérlegelést igényel, de a pályázati lehetőségekkel érdemes élni minden olyan vállalkozónak, aki fejlesztésben vagy innovációban gondolkodik.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X