Egy frissdiplomás program tapasztalatai – Már több mint 10 éves a MOL Growww

Olvasási idő: 5 Perc
HR-stratégia
2022.10.11.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Egy frissdiplomás program tapasztalatai – Már több mint 10 éves a MOL Growww

Mind a pályakezdők érdeklődésének felkeltésében, mind a hosszabb távú megtartásban kulcs szerepet játszhat egy olyan program a vállalatnál, amely szervezett módon biztosítja az új munkatársak beilleszkedését a szervezetbe, és hosszabb távon is mentorokat biztosít a számukra. A MOL Growww programja több mint 10 éve működik – a tapasztalatokkal és eredményekkel kapcsolatos kérdéseinkre Lana Faust Križan, a MOL-csoport HR igazgatója válaszolt.

Ha HR szakmai szempontból vizsgáljuk meg a Growww programot, akkor mit emelne ki egy ilyen rendszer legfontosabb előnyeként? Mitől olyan sikeres a Growww program, hogy már több mint 10 éve fut?

A Growww egy gyorsított karrierlehetőség vállalatunkon belül. A résztvevők egy speciális fejlesztési tervet követve sajátíthatják el nálunk azokat a készségeket, amelyekre a jövőben munkájuk során szükségük lesz. Emellett már az első pillanattól kezdve érezhetik, hogy velünk együtt aktív részesei lehetnek a jövőt formáló közös munkáknak.

Lázasan keressük a régió legjobb és legkiválóbb friss diplomásait - ez a cél nem változott a több mint 10 év alatt, tulajdonképpen ez is teszi a programot fenntarthatóvá és sikeressé.

Miben különbözik egy Growwwer integrálása egy átlagos új munkatársétól? Mennyi ideig tart a mentorprogram?

Egy egész napos onboarding-nappal kezdünk, amelyen a felsővezetés is részt vesz. Az egyéves program során kiemelt figyelmet fordítunk a Growwwerek fejlődésére: a 12 hónapos beilleszkedési úton üzleti oktatásban és mentorálásban részesülnek, illetve részt vesznek egy csapatfeladat-versenyen is. A fejlődési szempontok mellett hálózatépítési és csapatépítési lehetőségeket is teremtünk a Growwwerek számára, hogy megismerjék közösségüket, és tartós kapcsolatokat építsenek ki a részlegek között. Az idei év zárásaként egy Growww Camp elnevezésű programunk volt, amely egyéb csapatépítő elemek mellett egy tiszaújvárosi telephelylátogatást is tartalmazott. Az egyéves program után a Growwwerek többségének állandó állást kínálunk a vállalaton belül.

Segíthet-e egy ilyen program az új munkatársak szervezetbe való beilleszkedésében, vagy a tényleges tudásátadás fontosabb szempont? Mit lehet tudni a program belső (a meglévő kollégák körében történő) megítéléséről?

Mindkét szempont egyformán fontos számunkra. Meggyőződésem, hogy a munkaerőpiacon töltött első évek igazán meghatározóak abból a szempontból, hogy a Growwwerek számára biztonságos környezetet teremtsünk, ahol megtapasztalhatják a MOL-csoport kultúráját, izgalmas kihívásait és a közösséghez tartozás érzését. Az is fontos, hogy a munkaerőnk átlagéletkora emelkedik, ezért a tapasztalt szakembereink és a fiatalabb generáció közötti tudásátadás elengedhetetlen, amit a Growwww-n kívül más programok is támogatnak. Ami a program belső elfogadottságát illeti - vezetőinket valóban inspirálják a friss diplomások, és szívesen vesznek részt minden olyan tevékenységben, amit ennek a közösségnek szervezünk.

Tekintettel arra, hogy a Growww program már több éve fut, adódik a kérdés: vannak-e mérhető, összehasonlítható eredményei a korábbi Growwwerek karrierjét, előmenetelét illetően más felvett alkalmazottakhoz képest? Hogyan segíti a program a tagokat törekvéseik elérésében?


Lana Faust Križan

Lana Faust Križan

a MOL-csoport HR igazgatója

A Growww év után több mint 80%-os a megtartási arányunk.  Nem mérjük a Growwwereket más új belépőkhöz képest, de mindenképpen jó kapcsolatrendszerrel és mély szakmai ismeretekkel kezdik MOL karrierjüket, amelyet aztán egész karrierjük során hasznosítani tudnak. Remek példáink vannak a korábbi Growwwerek közül, akik bekerültek a vezetői tehetséggondozó programunkba, és válnak a következő generáció menedzsereivé. Az előző évekből több Growwwer is került már vezetői pozícióba.


Milyen kötelezettséget kell vállalniuk a jelentkezőknek a programhoz való csatlakozáskor? Van-e valamilyen képzési megállapodás?

Nem kérjük őket képzési megállapodás aláírására. Viszont különös hangsúlyt fektetünk a fejlődésükre, a program során a munkaidejük körülbelül 5%-át a tanulásra fordítjuk. Az Üzleti Oktatási Program (Business Education Program) célja, hogy a Growwwerek általános ismereteket szerezzenek üzleti tevékenységünk fő pilléreiről. A csapatfeladat-verseny során a Growwwerek projektfeladatot kapnak, hogy tapasztalatot szerezzenek a projektmenedzsmentben, miközben arra is ösztönzi őket, hogy megoldási javaslatokat tegyenek aktuális stratégiai kihívásokra.

A Growww program részeként a Női Mérnöki Ösztöndíjprogram (Female Engineers Scholarship Programme) is elérhető. Hogyan alakul a nemek közötti arány a vállalaton belül?

Az ágazati trendekhez hasonlóan az alkalmazottaink 25%-a nő. Stratégiánkkal összhangban ezt az arányt növelni kívánjuk. A Growww programon belül az elmúlt években sikerült közel 50-50%-os arányban felvennünk munkavállalókat. A nemek közötti egyenlőséggel kapcsolatos kötelezettségvállalásaink ugyanúgy részei a mindennapi felvételi folyamatunknak, mint vezetőképzési programjainknak.

A vállalat 2030+ stratégiája hangsúlyozza a körforgásos gazdaság, a CO2-kibocsátás csökkentés és a kisebb szénlábnyomú üzemanyagok használatának fontosságát. Hogyan tudnak a Growwwerek hozzájárulni e törekvések eléréséhez? Vannak-e olyan konkrét új pozíciók, amelyek ezen célok elérését hivatottak elősegíteni?

Gyakorlatilag minden pozíciónk célja, hogy hozzájáruljon a Shape Tomorrow 2030+ stratégiánkhoz, mindig hangsúlyozzuk Growwwer munkatársainknak, hogy munkájuk során új, nem mindennapi ötleteikkel, friss energiájukkal segítsenek minket. Hogy csak néhány konkrét feladatot és pozíciót említsünk - Growwwereink már aktívan hozzájárulnak a fenntartható poliol és poliuretán projektek fejlesztéséhez, irányítják a különböző digitális tevékenységeket a Downstream, a Fogyasztói Szolgáltatások, a HR és a Kommunikáció területén, és támogatják az új IT-eszközök bevezetését.

Készítette: Rákász István

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X