Csökkenő anyagi terhek: ezek a legújabb rendelkezések

Olvasási idő: 5 Perc
Munkaerőpiac
2020.03.24.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Csökkenő anyagi terhek: ezek a legújabb rendelkezések

A március 11. óta fennálló veszélyhelyzet hatalmas terhet ró jó néhány iparágra. Ennek enyhítését szolgálják a ma kihirdetett rendelkezések.

Ahogy azt korábbi posztunkban is írtuk, egyes szektorok azonnal megérezték a váratlan helyzet hatásait: az egészségvédő korlátozások miatt kieső, vagy teljesen megszűnő forgalom miatt sok cég és számos munkahely is veszélybe került. A munkaadókat és a munkavállalókat egyaránt érintő bizonytalanság gyors intézkedéseket hívott életre, ezeket gyűjtöttük össze a Hargittay és Tóth Ügyvédi Iroda munkajogászainak iránymutatása szerint.

Mérsékelt kötelezettségek

Az új rendelkezések részletesen fejtik ki, mely fizetési kötelezettségek alól mentesülnek a váratlan változások legfőbb károsultjai. „A rendeletben rögzített tevékenységeket főtevékenységként végzők esetében 2020. március-júniusi időszakra nem kell megfizetni a szociális hozzájárulási adót, a szakképzési hozzájárulást, valamint esetükben 7710 forintban maximalizálják a természetbeni egészségbiztosítási járulékot. Főtevékenységnek az minősül, amelyből 2020. március 25. napját megelőző hat hónapban a legtöbb bevétel, de legalább a bevétel harminc százaléka származott, azonban a kedvezmény a költségvetési szerv kifizetőket nem érinti” – tudjuk meg a szakemberektől.

A kedvezmények jogosultjai például a személyszállítást, vendéglátást, szálláshely-szolgáltatást, film- és folyóirat kiadást végzők, de a rendelet további területeket is megjelöl, ahogy az engedmények sora sem zárul le a fentiekkel.

A rendelet szerinti tevékenységet végzők a feltüntetett időszakban mentesülnek a rehabilitációs hozzájárulási előleg fizetése alól is, valamint esetükben csak a rehabilitációs hozzájárulás kétharmadát kell ez idő alatt megfizetni. További könnyítés a rendeletben foglaltak számára, hogy esetükben az adóalany adókötelezettségének megállapításánál nem tekintik kisvállalati adóalapnak a személyi jellegű kifizetések összegét” – részletezik a munkajogászok.


A KATÁ-sok is fellélegezhetnek

2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek a KATA megfizetése alól a rendelet szerinti tevékenységet végzők, amennyiben már 2020. februárjában is KATA adózást folytattak. Az engedmény érvényes például a személyszállítási szolgáltatással, fodrászattal, festés, villany-, víz-, gáz- és fűtésszereléssel, járóbeteg ellátással, előadó-művészettel, vendéglátással, illetve szerencsejátékkal foglalkozókra, de további tevékenységek is szerepelnek a kedvezményezettek között.

A szakemberek még egy ide kapcsolódó rendelkezésre hívják fel a figyelmet: „A 2020. március 1. napja előtt esedékessé vált KATA tartozás a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól tíz havi egyenlő részletben – az egyes részleteket a tárgyhó 12.  napjáig – fizethető meg, továbbá a NAV 2020. március 1. napjától a részletfizetés végéig pótlékot nem számít fel. Azonban, ha az adózó az esedékes részlet befizetését nem teljesíti, akkor a kedvezményre való jogosultságát elveszti, és a tartozás egy összegben esedékessé válik. Ebben az esetben a NAV a tartozás fennmaradó részére – a 2020. március 1-jéig terjedő időszakra felszámított késedelmi pótlékon felül – 2020. március 1-jétől is késedelmi pótlékot számít fel.

A családok védelmében

Kisgyermekes családokat segítő intézkedés is életbelépett a mai napon, melynek értelmében a gyermeknevelési és gyermekgondozási támogatások a veszélyhelyzet végéig meghosszabbodnak, akkor is, ha azok egyébként korábban lejárnának, viszont fontos, hogy a fenntartott jogosultság mellett más ellátás nem vehető igénybe.

A végrehajtás korlátozásai

Sokak számára lehet jó hír, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az adóhatósági végrehajtások szünetelnek, végrehajtói kézbesítés nem történik, valamint abban az esetben is felfüggeszthető a végrehajtás, ha az adós a járványügyi helyzet miatt került fizetésképtelen állapotba.

Az aktuális rendelkezés értelmében a kézbesítési határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenötödik napon kezdődik csak meg, valamint az adós részére a végrehajtó a részletfizetési lehetőségről a végrehajtási okirat kézbesítésével egyidejűleg tájékoztatást ad, sőt a végrehajtást kérő hozzájárulása nélkül is adható részletfizetés” – részletezik a témában hatályos rendelkezéseket a szakértők.

És folytatják: „Helyszíni eljárás, hagyományos árverés és helyszíni eljárási cselekmény a veszélyhelyzet fennállása alatt nem végezhető, ingatlan kiürítésére nem kerülhet sor, és lefoglalt gépjármű sem vonható ki a forgalomból. Továbbá természetes személy lakóingatlana vonatkozásában nem indítható árverés, sőt, folyamatos ingatlanárverési hirdetmény esetén az árverések is felfüggesztésre kerülnek, de főszabályként a már megindult árveréseket álláspontunk szerint nem érinti a rendelkezés.

Az egészség további védelmében

Mivel jelen körülmények között a legfontosabb az egészségünk védelme, illetve a járvány terjedésének megfékezése, ezért a legfrissebb rendelkezés magában foglalja az érintés nélküli, ún. paypass fizetés lehetőségének bővítését is: az eddigi 5000 forintról 15000 forintra nő a PIN kód, illetve más hitelesítés nélküli fizetés limitje, legkésőbb 2020. április 15-től.

Készítette: Istók Nikoletta

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X