Céges karácsony kis költségvetéssel? Nem lehetetlen!

Olvasási idő: 4 Perc
Munkaerő megtartás
2020.12.08.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Céges karácsony kis költségvetéssel? Nem lehetetlen!

Mit tehetünk, ha nem tudunk versenyezni a nagyvállalatok év végi költségvetésével? Tippek az emlékezetes KKV-karácsonyhoz, 2020-as nehezített terepen is.

„Mi legyen az idei karácsonnyal?” - visszhangzott a kérdés az elmúlt hetekben és hónapokban számtalan irodában. Nos, semmiképp se maradjon el! Ünnepeljük meg mindazt, amit ebben a nehéz évben közösen elértünk, akár kis költségvetésből is.

Az egyre inkább egyértelmű, hogy a 2020-as céges karácsonyi ünnepségek átkerülnek az online térbe: a távolságtartás egyre nagyobb szerepet kap azokon a területeken is, ahol korábban elképzelni sem tudtuk a digitális megoldásokat. Fő a biztonság, ne féljünk az online ünnepléstől!  

Hogyan tehetjük élménnyé az online karácsonyt?

Egy motiváló vezetői beszéd nélkül nem év vége az év vége, de menjünk tovább, néhány kreatív ötlettel felejthetetlenné tehetjük az idei céges karácsonyt is.

Tűzzük ki időben a közös ünneplés időpontját!

Mivel idén nem kell éttermi foglalásokkal, helyszínkereséssel foglalkoznunk, nagyobb rugalmassággal választhatjuk ki a céges karácsony dátumát, akár szavazással is dönthetünk a legtöbb munkatársnak megfelelő időpontól.

Gondoljunk a családtagokra is!

Idén a videós megbeszéléseknek és otthoni munkavégzésnek hála, szinte beköltöztünk munkatársaink nappalijába, de legalábbis közelebbről megismertük egymás családtagjait és kisállatait. Ha készülünk céges Mikulás meglepetéssel, kedves gesztus, ha a kisgyerekeknek névre szóló üzenetet küld a Télapó, ha van lehetőségünk „céges vacsorát” rendelni, szintén szép gondolat a házastársakat is vendégül látni. Nem kell Michelin-csillagos menükben gondolkodnunk, egy csapatos pizzázás is jó hangulatú lehet: ajándékozhatunk egyedileg beváltható utalványokat, vagy leadhatunk nagy céges rendelést is. 

Éva, egy pénzügyi cég HR-ese egy win-win ötletet ajánl figyelmünkbe: "Hallottam olyat, ahol közös ételkiszállító accountról adják le a rendelést a munkatársak. Ez a megoldás is jó, de mi azt az éttermet kértük meg, ahova egyébként is szívesen jártunk céges vacsorára. Mi örülni fogunk az ismerős ízeknek, és egy kicsit támogatni tudjuk őket - örülnénk, ha a járvány végén újra beülhetnénk hozzájuk."

Szervezzünk mézeskalács-díszítő versenyt!

Küldjünk körbe a bulit megelőző héten egy bevált, egyszerű receptet, majd a céges karácsony alkalmával díszítsük fel együtt a kész süteményeket. Díjazhatjuk a Legszebb Mézeskalácsot, a Legégettebb Mézeskalácsot, de díjat kaphat a Legfurcsább vagy a Legcsúnyább Mézeskalács is. Ha belefér a keretbe, akkor kész mézeskalácsokat és díszítő tollakat is küldhetünk a kollégáknak, így biztosak lehetünk abban, hogy valóban lesznek sütemények az esemény időpontjában a monitor előtt.

Idén is jöhet a Titkos Mikulás!

A hagyományos cetli húzós karácsonyi ajándékozás online is megoldható: weboldalak tucatjai segítenek a sorsolásban, az ajándékra szánt összeget limitálhatjuk és segíthetünk a kiszállítás megszervezésében is.

Ezt a megoldást választotta az egyik budapesti kommunikációs ügynökség is: "Nálunk a céges karácsonyi ajándékozás a szokásos húzással kezdődött, megkértük a kollégákat, hogy mindenki egy kézzel készített ajándékkal készüljön a megajándékozottjának. Megadtunk egy határidőt, amikorra be kellett juttatni az irodába az ajándékokat, a kiszállítást a cég intézi futárral, hiszen mi is küldünk egy-egy apró meglepetést a munkatársaknak. A bontogatás közösen történik majd a hétvégi céges karácsonyon, mindenki otthonról kapcsolódik be az eseménybe." - meséli Kata, az irodavezető.

Jótékonykodjunk együtt!

Nem kell milliós nagyságrendben gondolni ahhoz, hogy jót tegyünk. Válasszunk egy közös célt, ami mindenkinek fontos: szavazásra bocsáthatjuk, hogy milyen szervezetek, alapítványok közül választhatja ki a csapat a befutót. Az adományt akár együtt is átadhatjuk egy online videókonferencia keretében, de a Metropolita egyesület például a cégre szabott csapatépítő kihívást is kínál a közösségi élményért.  

Csillagszórózzunk együtt!

A karácsonyi hangulatnak része a csillagszóró, és nincs ez másként idén sem: juttassunk el a munkatársaknak egy-egy csomag csillagszórót, esetleg egy-egy csengettyűt becsomagolva, és a program egyik pontján csilingeljünk, csillagszórózzunk együtt. 

Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X