Céges Karácsony 2020 – Így ünneplünk idén

Olvasási idő: 6 Perc
Munkaerő megtartás
2020.12.07.

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Érdekel
Céges Karácsony 2020 – Így ünneplünk idén

2020 év vége nem a nagy céges karácsonyi bulikról szól majd. Vajon hogyan lehet mégis ünnepi a hangulat?

Mit adhatunk a kollégáknak a szokásos ajándékok és karácsonyi vacsora vagy nagy céges rendezvény helyett? Hogyan lehet ünnepi hangulatot varázsolni egy videós platformon keresztül? Nem túl erőltetett képernyőn keresztül koccintani? Miért fontos egyáltalán, hogy egy ilyen húzós évben együtt ünnepeljünk?

Azoknál a vállalatoknál, ahol áttértek home office-ra, sokan panaszkodnak elszigeteltség-érzésről. Tegyünk meg mindent, akár ezzel az eseménnyel, hogy a csapatok és az egyes munkatársak is egységben éljék meg az év végét: kerüljünk közelebb egymáshoz virtuálisan, zárjuk le 2020-at, és induljon bizakodó lendülettel 2021!

Azok a vállalatok pedig, ahol a távolságtartás nem megoldható, gesztusértékű üzenetként szervezhetnek közös ünnepet: tegyük egyértelművé, hogy ebben a nehézségekkel teli időszakban különösen fontosak a munkatársak a cég számára, ünnepeljük meg az elért sikereket együtt! Homlokhőmérős beléptetés és csoportos maszkban vacsorázás helyett válasszunk egy biztonságos online megoldást, ahol együtt lehetünk mindannyian.

Lássuk, milyen megoldások a legnépszerűbbek idén!

Koktélok, festővásznak és gasztrobloggerek

Ki gondolta volna tavaly ugyanekkor, hogy online élményfestést és videós stand up comedy előadást szervezünk majd? Úgy tűnik, a rendezvényszervező és catering cégek válaszolni tudtak a koronavírus és a korlátozások adta kihívásra, gyorsan megugrották az akadályokat, és megtalálták a szinte teljes értékű hibrid megoldásokat.

Egy budapesti DIY étterem például offline szolgáltatását emeli úgy az online térbe, hogy a közös főzés élménye megmaradjon: náluk hagyományosan egy budapesti étterem asztalainál vacsorázhatnak a vendégek, annyi csavarral, hogy mindenki magának készíti az ínyencfogásokat egy koktél mellett az animátorok instrukcióinak megfelelően. Ezt a csapatépítő főzést hangolták át online-ra: futárok szállítják az otthoni irodákba az alapanyagokat és a koccintás kellékeit, majd közös videókonferenciában készülnek az ételek mindenki otthonában. 

Egy zero waste rendezvényszervező cég is azt ígéri, hogy egy élő esemény valós online alternatíváját tudja nyújtani: ők olyan hibrid rendezvényeket szerveznek, ahol kiemelten fontos, hogy a munkatársak aktívan bevonódva vesznek részt, nem csupán nézőként részesei az eseménynek. Programjaik között szerepelnek csapatos kvízek, kézműves sörkóstoló, koktélkészítés bartenderekkel, főzés ismert gasztrobloggerekkel vagy éppen élményfestés. A programokban közös, hogy minden kelléket az eseményt megelőzően eljuttatnak a munkatársakhoz, így nekik csak annyi a teendőjük, hogy belépjenek a megadott online felületen, majd kibontsák a névre szóló dobozukat, és jól szórakozzanak!

Komócsin Laura, a Business Coach Kft. ügyvezetője, senior executive coach is a kreatív megoldások széles spektrumát villantja fel, amikor arról kérdezzük, milyen szerintük 2020-ban a céges karácsony: „Az ügyfeleink, sőt mi magunk is rádöbbentünk nemrégiben, hogy idén nem fogunk együtt beülni ebédelni, elmenni valahova koccintani. Az igény ugyanakkor megvan, hogy kiszakadjunk a munkából együtt 2-3 órára, az ügyfeleink is vágynak valamire, ami kicsit együttműködést fejlesztő, pozitív kicsengésű.” Lauráék a járványhelyzet kezdete óta átálltak az online coachingra, tréningekre és csapatépítésre, ezért mostanra sok tapasztalatuk összegyűlt arról, hogy mi működik jól az online térben. „Ezekből raktunk össze csomagokat: van cég, ahol történetmesélésre fűzzük fel a programot, megnézzük milyen volt a cég a kezdet kezdetén, mesélnek a „nagy öregek”, van, ahol elmúlt évek karácsonyi fotóit gyűjtötték össze. Lesz olyan, ahol csak 2020-as sztorikat hoz mindenki a csapatból, vicceseket és tanulságosakat egyaránt, a pozitív szakmai tapasztalatoktól a véletlenül alsónadrágban Zoomolós meetingekig.”

A coach szerint a legfontosabb, hogy mindig a résztvevők ismeretében, személyre szabottan tervezzük meg a karácsonyi programot: „Van olyan ügyfelünk, ahol egymásnak kell pozitív visszajelzést adni, de náluk ez teljesen illeszkedik a cégkultúrába. Egy másik ügyfelünknél ez diszkomfortos lenne, az ott dolgozó nem szívesen fogja kimondani, hogy „hálás vagyok”.” Egy másik példa: „Egy gyógyszercégnél évek óta hagyomány, hogy karácsonykor közösen énekelnek. Ez online is kivitelezhető, olyan is megoldható, hogy az interneten elterjedt videókhoz hasonlóan előre elkészítik a dalt és aztán van egy közös vetítés. És persze vannak cégek, ahol a közös éneklés fel sem merül.”

Online szabadulószoba a kalandvágyóknak

Szintén népszerű programnak ígérkezik az online szabadulószoba, de egy csapatépítésre szakosodott ügynökség céges klipforgatást, színészek bevonásával pedig filmes karácsonyi kvízt is szervez az erre nyitott csapatoknak. Programjaik között gondoltak kisebb és nagyobb csapatokra, van 10 fős kalandjátékuk, de akár 100 főt is szórakoztatnak egyszerre. A muzkális beállítottságúak sem maradnak program nélkül: az egyik hangszerbolt évek óta tart örömzenélést. Idén ők is online térbe szervezik át programjaikat, interaktív zenés csapatépítőik között szerepel a közös élménydobolás, a csengettyűkoncert és a közös éneklés is. 

Több étterem kínál otthoni fine dining élményt, az ízléses ajándékcsomagokban pontos instrukciókkal és minimális teendővel látják el a saját konyhájában vendégeskedő munkatársat, így garantált a házi luxusélmény.

Molnár Esztert, a NekedTerem termelői zöldségek és egyéb áruk házhozszállításával foglalkozó cég alapítóját is megkérdeztük, hogy milyen ünnepi témájú megkeresések érkeztek be hozzájuk. Ők idén a jótékonyságra és az egészségmegőrzésre tették a fókuszt a céges karácsonyi csomagok összeállításánál: „Évek óta vannak ajándékdobozaink, de idén „egészségdobozokat” találtunk ki: homoktövis, fokhagyma, különböző mézek, gyömbér alkotják a csomagot. Emellett élelmiszeradományokat gyűjtünk: a munkáltató cég ajándékkártyát ad a dolgozónak, aki eldöntheti, hogy saját célokra vásárol be, vagy jótékonykodik ebből a keretből. Évek óta sikeresen működik ez: ilyen módon támogathatják idén a Down Alapítványt, a Baptista Szeretetszolgálat több intézményét, például a családok átmeneti otthonát, illetve az Anyaoltalmazó alapítványt is.” Ügyfeleik között megtalálhatók a kisebb, 50-60, és a nagyobb, 300 fős vállalatok is. „Lesz olyan is, ahol a virtuális évbúcsúztatóra viszünk minden munkatársnak egy egészséges snack-gyümölcs csomagot kézműves sörrel.”

…és jöjjön néhány praktikus tanács is:

Bár a fentiekből kiderül: izgalmas megoldások és kreatív ötletek akadnak bőségesen, az online formátum sokak számára még mindig szokatlan. „Kötelező jelleggel” legfeljebb két-háromórás programokat tervezzünk, ha pedig jól sikerül az este és nagyon jó a hangulat, a csapat a szokásos online platformon kötetlenül folytathatja a bulizást.

Ha nem romlandó ajándékot vagy partikellékeket küldünk a munkatársaknak, ideális, ha pár nappal a buli időpontja előtt eljuttatjuk már hozzájuk – kérjük meg őket, hogy közösen bontsuk majd fel az esemény idején. Így apróbb logisztikai bakik, csúszó kiszállítás, rosszul megadott címek esetén is van időnk megoldani a helyzetet.

Az ételkiszállításra is többféle megoldás kínálkozik: ajándékozhatunk egyedileg beváltható utalványokat, leadhatunk közös rendelést vagy megállapodhatunk catering cégekkel. Ha étellel-itallal, ajándékkal vagy egyéb bulikellékkel is meglepnénk a munkatársakat, a legegyszerűbb, ha erre specializált szolgáltatót bízunk meg a szervezéssel.  

Számítsunk arra, hogy az otthoni helyszínnek köszönhetően a családtagok is feltűnnek a színen. Ha megoldható, gondoljunk a kisgyerekes munkatársak gyermekeire is a kiküldött csomagban! Ha nem küldünk ajándékot, a közös videóeseményben is meglátogathatja őket a céges Mikulás – személyre szabott, névre szóló üzenettel nagy örömöt szerezhetünk nekik!

És végezetül: érezzük jól magunkat! Próbáljuk meg elengedni a mindennapi feszültséget és lazítsunk pár órára. Elvégre megérdemeljük.


Készítette: Rákász-Losonczy Judit


Ne felejtsd el megosztani a cikket!

X

Töltse le a
HR Körkép 2022 kiadványunkat!

Adja meg az adatait a letöltéshez

Érdekel

Profession
Backstage podcast

A munkaerőpiac színfalai mögött

Meghallgatom!
X